Omamni vonj Indije

2. 4. 2010
Deli

Sem ter tja moramo svojim brbončicam privoščiti kaj novega in drugačnega. Tokrat nas je s svojim čudovitim orientalskim vonjem k sebi privabila indijska restavracija Namaste v Stari Ljubljani.

Z nami so delili nekaj čudovitih indijskih receptov, ki nas bodo tako začarali, da se bomo počutili, kot bi bili resnično tam. Kljub vse večji ponudbi orientalskih začimb pri nas lastnica Vesna Nisha Dolinar svetuje, da se v sosednjih državah kdaj ustavimo v kakšni bolje založeni prodajalni z začimbami in obogatimo svoj kulinarični kotiček.

Sedaj pa zavihajmo rokave in novim okusom naproti. (www.restavracija-namaste.si)

Daal makhani – mešana leča v smetanovi omaki (za 4 osebe)

Sestavine: 1/2 lončka črne leče, 1/4 lončka rdečega fižola, 1/4 lončka rumene leče, 1 čebula, 1 paradižnik, 1 košček ingverja, 2 ali 3 zeleni čiliji, listi koriandra po okusu, nekaj kapljic česnove paste, 2 žlici masla, 1/2 žlička orientalske kumine, 1 žlička orientalske mešanice začimb – garam masale, 1/2 žličke kurkume, čili po okusu, 1/2 žlice koriandra v prahu, smetana za kuhanje, olje in sol

Priprava: Rdeč fižol namočimo čez noč. Leči in rdeč fižol kuhamo v slani vodi v ekonom loncu. Po 25 minutah vse skupaj pretlačimo in kuhamo še 15 do 20 minut ter dodamo smetano za kuhanje. Na segretem olju popražimo orientalsko kumino, česen, čebulo in ingver, da vse skupaj pozlati, nato dodamo zeleni čili in paradižnik ter kuhamo, dokler se ta ne zmehča. Dodamo še vse posušene začimbe in lečo ter kuhamo na srednjem ognju. Ko zavre, odstavimo. Na koncu potresemo z garam masalo, svežim koriandrom in koščkom masla. Postrežemo s kuhanim rižem.

Navratan pullow – riž z zelenjavo, suhim sadjem in žafranom (za 4 osebe)

Sestavine: 3 lončki riža (priporočamo basmati), 1 jogurtov lonček graha, stročjega fižola in narezanega korenja, 1 pest indijskih oreščkov, 1 pest rozin, 3 cvetovi žafrana, olje, sol po okusu, nekaj cimetovih palčk, kardamomovih semen in klinčkov

Priprava: Riž in žafran solimo ter v vodi kuhamo tako dolgo, da se riž obarva, nato ga odcedimo. Zelenjavo prekuhamo. Na segretem olju prepražimo riž in zelenjavo. Premešamo, dodamo cimetove palčke, kardamomova semena in klinčke, na koncu pa še suho sadje.

Napitek Mango lassi (za 4 osebe)

Sestavine: 1 lonček jogurta, 1 lonček narezanega manga, 2 žlici sladkorja, 1/4 žlice kardamoma, nekaj ledenih kock

Priprava: Sestavine damo v mešalnik in dobro premešamo, da nastane gladka zmes, nalijemo v kozarce in postrežemo.

Subz panchmill – mešana zelenjava z začimbami (za 4 osebe)

Sestavine: zelenjava po želji (brokoli, bučke, cvetača, zelena paprika, paradižnik, grah ... ), 2 stroka česna, 1 čebula, 1 košček ingverja (1 cm) , 1 žlička orientalske kumine, 1 žlička kurkume, 1 žlička koriandra v prahu, 1 žlička garam masale, svež koriander, olje, sol po okusu

Priprava: Na segretem olju popražimo sesekljana česen in čebulo, da pozlatita. Dodamo zelenjavo in jo dušimo. Dodamo še začimbe ter mešamo. Na koncu posujemo s sesekljanim koriandrom.

Kulfi – indijski sladoled (za 4 osebe)

Sestavine: 4 lončki mleka, 8 žličk sladkorja, 1/2 žličke mletega zelenega kardamoma, 1 žlička pistacij, 1 žlička mandljev

Priprava: Mleko nenehno mešamo pri visoki temperaturi. Ko zavre, temperaturo zmanjšamo in še vedno mešamo, da se zgosti (40 do 45 minut). Dodamo sladkor, sesekljane oreščke in kardamom. Vse skupaj premešamo in počakamo, da se ohladi. Ohlajeno maso vlijemo v modelčke za sladoled in zamrznemo.

Dunja Mantel,
fotografije Mateja Jordović Potočnik

Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere