Anita Šumer, strastna samouka pekarica, na svojem Instagramu navdušuje s peko z drožmi, in to ljubezen širi med ljudi. Z Elle je delila recept za praznično pripravo ajdovca z orehi, ki ga najdete tudi v njeni novi knjigi Drožomanija.
Kakšen pomen ima kruh za slovensko kulturo?
Kruh je zelo pomemben del naše kulture, po raziskavah ga pojemo veliko, a mislim, da ne namenjamo veliko pozornosti temu, kakšen v resnici je, kaj se skriva v njem, katere sestavine so uporabljene, vse to je meni zelo pomembno, zato tudi pečem sama.
Od kod izvira vaša ljubezen do kruha?
Že moja babica je pekla kruh z drožmi ali domačim kvasom, in to v krušni peči, tega se kot otrok zelo dobro spominjam.
Sami pečete kisli kruh brez kvasa, kakšne so prednosti uživanja takega kruha?
Sama pečem kruh z drožmi, to poimenovanje mi je veliko bolj blizu, je tudi del slovenske prehransko-kulturne dediščine. Prednosti so lažja prebavljivost, izvrsten okus, mehka sredica, dolga obstojnost. Bolj podrobno pišem o tem v svoji knjigi Drožomanija, knjigi o peki kruha in peciva z drožmi, ki izide v tem mesecu. Je popoln priročnik za pripravo droži in peko z njimi.
Beli kruh se počasi umika in daje prostor rženi, ajdovi, pirini ter drugim mokam. Kako vi vidite ta trend?
Mislim, da to ni trend, temveč vračanje k bolj zdravim oblikam prehrane. V FB-skupini Drožomanija vse več članov peče z drožmi in s temi vrstami moke.
Kruh vedno tudi okrasite z vzorci, ki so pogosto tradicionalno slovenski. Kakšen pomen imajo?
Ti vzorci so sicer najprej v pomoč kruhu pri vzhajanju v pečici, a sama rada uporabljam raznolike motive.
Približuje se prazničen čas, kakšen kruh boste pekla takrat?
Med drugim bom poleg potice z drožmi naredila ajdovca z orehi. Vse te recepte lahko najdete v prihajajoči knjigi.
AJDOVEC Z OREHI (recept)
Ajda in orehi, klasična kombinacija, zaradi katere je ta kruh skoraj že sladica in lepa praznična popestritev.
Drožni nastavek
10 g aktivnih matičnih droži
45 g pščenične bele moke T500
45 ml vode
Sestavine zmešajte, pokrijte in počakajte, da se njihova prostornina podvoji.
Glavno testo
100 g ajdove moke
400 g pšenične bele moke T500
450 ml vode
Priprava
Ajdovo moko na suho prepražite v loncu, da zadiši, odstavite jo s številnika in poparite z 200 grami vrele vode, dobro premešajte. Zmes dajte v posodo, v kateri boste gnetli testo, malce pustite, da se ohladi. Nato prilijte 150 gramov vode in znova premešajte, da raztopite grudice. Dodajte pšenično moko in z rokami začnite gnesti. Polagoma dodajte preostanek vode; če je testo preveč tekoče, ne dolivajte več. Testo bo mehko, nekoliko lepljivo, a gnetljivo. Pokrito naj počiva vsaj 30 minut. Dodajte nastavek in sol ter zgnetite, da se lepo poveže v homogeno testo. Po kratkem počitku dvakrat gnetite po dve minuti. V naslednjih dveh urah naredite štiri serije potegov in pregibov, pri tretji seriji dodajte orehe. Nato lahko testo daste v hladilnik lez noč ali pustite da naraste za približno 60 do 70 odstotkov. Ko hlebec dokončno oblikujete, ga povaljajte v ajdovi moki in naj pokrit vzhaja v košarici. Vzhajajte, da se prostornina znova skoraj podvoji, pecite v segreti pečici (250 stopinj) prvih 15 minut s paro, nato še kakšnih 20 do 30 minut.
Pripravila: Katja Kozlevčar
Fotografije: Instagram sourdough_mania
Preberite še: → V Slovenijo prihaja še ena kozmetična blagovna znamka, ki se je boste razveselile!
Priporočamo tudi: → Če stene pobarvate v TO barvo, boste veliko bolj sproščeni!
Novo na Metroplay: Žan Serčič o glasbenem ustvarjanju, ohranjanju zasebnosti in spremembah