Naj živi falafel!

16. 1. 2013
Deli
Falafel (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zdrav, preprost za pripravo in veganski orientalski sendvič osvaja naše brbončice.

Fala kaj?

Falafel je ocvrta kroglica iz čičerke ali celo fižola (Egipt), ki je narejena samo iz zelenjave in rahlo pikantna. Je pa tudi ime sendviča s takšnimi kroglicami.

Ooo, kroglice!

Tradicionalna izvedba: 100 gramov čičerke in 100 gramov fižola 24 ur namakajte v vodi. Po namakanju ju dobro osušite, dodajte 1 čebulo, 1 strok česna, svež peteršilj, svež koriander, 1 žlico sode bikarbone, sezamovo seme, kumino in koriander v prahu ter zmeljite s paličnim mešalnikom ali multipraktikom. Oblikujte kroglice in jih v hladilniku pustite počivati 1 uro, nato pa ocvrite v zelo vročem olju.

Hitra izvedba: 400 g čičerke iz pločevinke zmešajte z 1 čebulo, 1 česnom, ½ šopka koriandra, ½ šopka peteršilja, 1 čajno žličko čičerke v prahu, 1 čajno žličko sode bikarbone, soljo, poprom, kumino in koriandrom v prahu ter zmeljite s paličnim mešalcem ali multipraktikom.

Za omako ...

Postrežemo humus, ki ga pripravimo iz 400 gramov kuhane čičerke (lahko iz pločevinke), pol skodelice tahinija (sezamovo maslo kupite v bolje založenih trgovinah), 1 žličke soli, 2 strokov česna, ¼ skodelice vode in ¼ skodelice limoninega soka. Sestavine zmešamo v mešalniku.

ali

Ponudimo omako iz grškega jogurta, ki mu primešamo 1 čajno žličko sumaca (pikantna začimba, kupite jo lahko na hisazacimb.si) in ščepec pimenta.

Za prilogo in okras

  • Obvezni trio so paradižnik, kumare in čebula.
  • Belo ali rdeče zelje. Narežite ga na rezance, da bo bolj hrustljavo, ki jih 10 minut namakajte v ledeni vodi, na koncu pa popivnajte s papirnato brisačo.
  • Vložena kisla repa (Torshi left). V solnici dve uri namakajte 300 gramov bele repe, ki ste jo prej dobro oprali in narezali na podolgovate rezine. V sterilizirane kozarce nalijte 0,10 decilitra kisa in 1,25 decilitra vode, dodajte 2 stroka česna, 4 rezine rdeče pese ter 5 zrn popra. V hladilniku marinirajte 5 dni.

Dobri naslovi

  • Falafel, Trubarjeva c. 40, Ljubljana
  • Loving Hut, Koprska ul. 72, Ljubljana, Partizanska c. 3–5, Mari­bor, Linhartova ul. 7, Celje

Prevedla in priredila Katja Vidrajz,
fotografija Shutterstock.com

Novo na Metroplay: Žan Serčič o glasbenem ustvarjanju, ohranjanju zasebnosti in spremembah