Luka Jezeršek: "Časi, ko so se ljudje izgovarjali v restavracijah, ali lahko ostanke odnesejo domov psu, so mimo"

26. 4. 2023
Deli
SODNIK LUKA JEZERŠEK
Za Luko lahko rečemo, da se je rodil s kuharskim zapisom v genih. S šestčlansko družino so dolgo živeli nad kuhinjo, ki jo je čez noč v domači garaži postavil njegov oče. V iskanju in proučevanju novih okusov so znali prisluhniti še tako zahtevnemu gostu, kar je tudi eden izmed glavnih razlogov za uspeh najbolj prepoznavne slovenske gostinske družine. Že od malih nog se je zavedal, da je gostinstvo lep, a zahteven poklic, ki mu moraš biti predan z vsem srcem in dušo. (foto: POP TV)
POP TV

Vrhunski kuharski chef je odkrito spregovoril o problemu zavržene hrane.

Luka Jezeršek je obraz, ki smo ga v devetih sezonah priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef že dodobra spoznali, zunaj televizijskih ekranov pa deluje kot vodja kulinarike pri Jezeršek gostinstvo d. o. o.

Za naš hišni portal Metropolitan.si, natančneje rubiko Rok uporabe, je naši novinarki na vprašanje, ali pri njih doma porabijo vso hrano, ki jim od kuhanja ostane, zaupal, da se trudijo zavreči čim manj hrane."Denimo, ko naredimo pire krompir in iz ostanka naredimo njoke. Ali pa, ko naslednji dan za kosilo pojemo tisto, kar je ostalo od večerje."

Dodal je tudi, da se trudijo čim bolj 'izprazniti hladilnik', preden gredo ponovno v trgovino. "Včasih katere stvari res ne znaš vkomponirati v jed, dokler nisi primoran in takrat spoznaš, da si jo najbrž kupil nepremišljeno. Je pa to potem tudi šola za naslednjič, da se tovrstnim zadevam pri nakupovanju izogibaš."

Jezeršek je glede tega področja optimističen ... 

"Mislim, da kot družba postajamo vedno bolj ozaveščeni glede zavržene hrane. V naših restavracijah ljudi tudi spodbudimo, da v 'nezavrečki' odnesejo domov tisto, česar niso mogli pojesti. Časi, ko so se ljudje izgovarjali v restavracijah, ali lahko ostanke odnesejo domov psu, so mimo. In srečen sem, da je tako."

Članek je bil predhodno objavljen na Metropolitan.si.

Preberite še: Modeli hlač, ki jih modne urednice v pomladnih mesecih nosijo namesto kavbojk

Priporočamo tudi: Ne sladkor ali cimet, to je sestavina, ki bi jo morali dodati svoji jutranji kavi za boljše zdravje in hujšanje

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc