Vrhunski kuharski chef je odkrito spregovoril o problemu zavržene hrane.
Luka Jezeršek je obraz, ki smo ga v devetih sezonah priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef že dodobra spoznali, zunaj televizijskih ekranov pa deluje kot vodja kulinarike pri Jezeršek gostinstvo d. o. o.
Za naš hišni portal Metropolitan.si, natančneje rubiko Rok uporabe, je naši novinarki na vprašanje, ali pri njih doma porabijo vso hrano, ki jim od kuhanja ostane, zaupal, da se trudijo zavreči čim manj hrane."Denimo, ko naredimo pire krompir in iz ostanka naredimo njoke. Ali pa, ko naslednji dan za kosilo pojemo tisto, kar je ostalo od večerje."
Dodal je tudi, da se trudijo čim bolj 'izprazniti hladilnik', preden gredo ponovno v trgovino. "Včasih katere stvari res ne znaš vkomponirati v jed, dokler nisi primoran in takrat spoznaš, da si jo najbrž kupil nepremišljeno. Je pa to potem tudi šola za naslednjič, da se tovrstnim zadevam pri nakupovanju izogibaš."
Jezeršek je glede tega področja optimističen ...
"Mislim, da kot družba postajamo vedno bolj ozaveščeni glede zavržene hrane. V naših restavracijah ljudi tudi spodbudimo, da v 'nezavrečki' odnesejo domov tisto, česar niso mogli pojesti. Časi, ko so se ljudje izgovarjali v restavracijah, ali lahko ostanke odnesejo domov psu, so mimo. In srečen sem, da je tako."
Članek je bil predhodno objavljen na Metropolitan.si.
Preberite še: Modeli hlač, ki jih modne urednice v pomladnih mesecih nosijo namesto kavbojk
Priporočamo tudi: Ne sladkor ali cimet, to je sestavina, ki bi jo morali dodati svoji jutranji kavi za boljše zdravje in hujšanje
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc