Za pripravo dobrega zrezka je potrebna kombinacija pravega trenutka in malo spretnosti.
Kakovost je pomembna
Dober zrezek se začne z dobrim kosom mesa. Niti najboljši kuhar na svetu ne more poceni kosa govedine pripraviti tako, da bo ta okusen. Ob nakupu mesa za nasvet vprašajte svojega mesarja.
Nikar ne hitite
Preden začnete pripravljati meso, ga pustite, da na sobni temperaturi počiva vsaj pol ure. Tako bo vaš zrezek zagotovo bolj mehak.
Zrezek dobro zapecite
Pri peki zrezka bodite pozorni, da ga obračate vsaki dve minuti – meso bo tako dobilo dobro zapečeno skorjico in poseben okus po žaru. Zrezek pecite osem minut, nato ga položite na krožnik, kjer naj počiva še deset minut.
Ne zaupajte le svojim očem
Kdaj je meso pečeno, preizkusite s prsti. Srednje zapečeno meso mora biti na otip kot dlan pod palcem na roki, če skupaj sklenete palec in sredinec. Ali je vaš zrezek pečen, lahko preverite tudi s termometrom za meso. Ko izmerite temperaturo 36 stopinj, ga odstranite s štedilnika in pustite, da počiva, dokler ne doseže 40 stopinj.
Trije primeri najbolj tipičnih govejih zrezkov
Pljučni biftek
Videz: kompakten in pust
Okus: najmehkejši kos mesa
Bržolni zrezek
Videz: marmornata tekstura z vidnimi delci maščobe
Okus: sočen in poln okusa
T-bone zrezek
Videz: kost v obliki črke T, z mesom na obeh straneh kosti
Okus: mehak in sočen
Pripravila: Nastja Nastič
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?