Vsaka potica ima svojo zgodbo in vsako zgodbo je vredno deliti. Zgodbo pri le Potica pišejo že 10 let in svoj rojstni dan so proslavili z izdajo knjige Potica brez stresa. V knjigi avtorice in ustanoviteljice znamke le Potica, Janje Štrumbelj, boste poleg številnih klasičnih sladkih, slanih in sodobnih potic našli tudi veliko uporabnih nasvetov kako se lotiti priprave te tradicionalne slovenske sladice. Knjiga pa je kot nalašč za prihajajoči praznični čas.
Knjiga Potica brez stresa razblinja mite o peki potice in nas po receptih iz pekarne lePotica, z lahkotnostjo popelje v svet slovenske kulinarične klasike.V knjigi boste našli kup praktičnih nasvetov in drobnih trikov, ki razblinjajo mit o zahtevnosti priprave potice. Knjiga ponuja izbor receptov za tradicionalne sladke in slane potice, ki jih najpogosteje pripravljamo v slovenskih domovih. Predstavlja pa tudi recepte za moderne nadgradnje, ki so bližje kulinaričnim trendom današnjega časa. Mi smo za vas izdvojili recept za slastno rožičevo potico.
Rožičeva potica
Sestavine za potičnik premera 20–23 cm:
Testo
- Sestavine za potičnik premera 20–23 cm:
- 300 g pšenične gladke moke
- 20 g kvasa (pol kocke)
- 130 g mleka
- 60 g masla
- 2 rumenjaka
- 50 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke mlete burbonske vanilje)
- 1 ščep naribane lupine bio limone
- pol žlice ruma
- 0,3 žličke soli
Poleg tega še: ostra moka za posip delovne površine
Nadev
- 120 g mletih rožičev
- 120 g mleka
- 60 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke mlete burbonske vanilje)
- 35 g cvetličnega medu
- 1 olupljeno in očiščeno jabolko (približno 150 g)
- 1 jajce
- pol žličke cimeta
- 1 ščep naribane lupine bio limone
- 25 g sladke smetane
- 1–2 žlici piškotnih drobtin (po potrebi)
Priprava testa
1. Pripravite kvasec: V skodelico nadrobite kvas, mu primešajte ščepec sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobite gosto tekočo zmes. Posujte z malce moke in pustite, da naraste na dvojno količino (približno 5 minut). Kvasec je primerno vzhajan, ko postane penast in se na pomokani površini naredijo razpoke.
2. Preostalo mleko segrejte in v njem raztopite maslo. Moko presejte v skledo. V drugi skledi z metlico razžvrkljajte rumenjake.
3. Rumenjakom dodajte preostale sestavine, vključno s soljo, in zmešajte z metlico. Prilijte toplo mleko z maslom in dobro premešajte. Pazite, da mleko ni vroče, sicer bodo rumenjaki zakrknili.
4. K moki najprej prilijte vzhajan kvas in premešajte. Nato prilijte jajčno mešanico in vse skupaj z leseno kuhalnico zamesite v testo. Testo preložite na pomokano desko in ga z rokami na hitro zgnetite v gladko kepo. Testo mora biti elastično in ne premehko. Skledo posujte z ostro moko in vanjo položite testo. Pokrijte s prtičem in pustite, da testo vzhaja na dvojno količino (30–45 minut).
Preberite še:
- To je zajtrk, ki ga Jennifer Aniston obožuje: To so vse prednosti tega podcenjenega žita
- Vedno elegantna monaška princesa Charlene nosila popoln kos, ki diskretno skrije vse, kar si si na svojem tlesu morda želite skriti, a začini vsak stajling
Priprava nadeva
1. Rožiče prelijte z vročim mlekom in premešajte. Jabolko naribajte na debelejše trakce (kot repo). Rožičem dodajte sladkor, vaniljev sladkor, med in naribano jabolko. Dobro premešajte in pustite, da se nadev ohladi.
2. Nadevu dodajte jajce, limonino lupino, cimet, smetano in 1 žlico drobtin. Vse dobro premešajte. Če je nadev preredek oz. če jabolka spustijo tekočino, dodajte še malo drobtin.
3. Testo zvrnite na pomokan prt ali desko in ga razvaljajte. Premažite ga z nadevom.
4. Potico tesno zvijte, položite jo v dobro namaščen pekač in večkrat prebodite. Pokrijte jo s prtičem in pustite, da vzhaja na dvojno količino. Potico pecite približno 45 minut pri temperaturi 190 °C.
Fotografije: Anja Burgar
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc