Ob bližajočem se koncu tedna imate priložnost odkriti recept za Espresso Martini, specialiteto, ki jo morate poskusiti.
Recept za Espresso Martini iz restavracije Soho Brasserie v Londonu
"Včasih je težko biti prepričljiv," je zapisano v rokopisni opombi v knjigi Dicktales or Thankyous and Sluggings iz leta 2022 legendarnega britanskega barmana Dicka Bradsella, ki predstavlja zgodbo o nastanku Espresso Martinija v londonski restavraciji Soho Brasserie leta 1983. Legenda pravi, da je med raztreseno kavno usedlino k Bradsellu pristopila mlada ženska, ki jo je eden od njegovih prijateljev (nihče ne ve zagotovo, kateri, a govorice so zelo razširjene) pozneje prepoznal kot ameriški model, in rekla: "Daj mi pijačo, ki me bo prebudila, nato pa me vznemirila." Koktajl, ki ji ga je ponudil, se je sprva imenoval "Vodka Espresso"“ in je vseboval bistvene sestavine koktajla: vodko, kahlúo, kanček sladkorja, "ekstra, ekstra močan" espresso, vse skupaj pa se je pretreslo in postreglo z ledom. V londonski restavraciji Match EC1 je bil nekaj časa pozneje razvit danes vseprisoten koktajl, znan kot Espresso Martini (ali včasih „"Pharmaceutical Stimulant"), ki se postreže brez ledu.
Preberite še:
- 91-letna Joan Collins se ne oblači svojim letom primerno in tu tiči njena genialnost: Po zmenku iz zapeljivega plašča in visokih petk v športni stajling, ki bi ga pripisali najmlajši generaciji Z!
- Vizualno dvignejo zadnjico in magnetno pritegnejo poglede: To so najljubše kavbojke Penelope Cruz
Bradsell, ki je umrl leta 2015, je v svoji posthumno izdani knjigi Dicktales zapisal, da je bila ta različica razvita v obdobju, ko so se skoraj vsi koktajli imenovali "martini". Pojasnjuje, da je pri razvoju končnega recepta uporabil razmerja Brandy Alexander, tokrat s tremi značilnimi kavnimi zrni za okras. Končni preobrat se je zgodil v njegovem najnovejšem baru Pink Chihuahua, ko je stranka naročila enega "v svojem slogu".
Naročila je "po svoje", z več likerja in brez sladkornega sirupa. Sprejeto! Espresso Martini je eden najbolj pripravljenih in reinterpretiranih koktajlov na svetu. Lahko ima kakršno koli obliko, vključno s prečiščeno, RTD (ready-to-drink) in celo čokoladnimi tartufi in žele bonboni. Bradsell o vznemirljivem pitju tega napitka piše: "Zmernost... Ta espresso + alkohol je nevaren... O, ja, res je! Zato sem ga izumil."
Sestavine
- 60 ml vodke
- 30 ml Kahlúa (ali katerega koli drugega kavnega likerja)
- 30 ml zelo močnega hladnega espressa
- 1 žlička sirupa iz trsnega sladkorja (za slajši okus)
- Preliv: 3 kavna zrna
Priprava
Vse sestavine (vključno s sladkornim sirupom, če ga uporabljate) z ledom stresite v šejker, dokler se ne ohladijo in spenijo. Precedite v ohlajen kozarec za martini. Na peno položite kavna zrna.