Elle gurmanski recept: Riževa pašta Tartufata & rožmarin

Nedeljsko kosilo malo drugače - z riževimi testeninami, tartufi in rožmarinom. Recept deli z vami Barbara Radojlovič, avtorica knjige Alkimija čistih okusov.

Elle gurmanski recept: Riževa pašta Tartufata & rožmarin - Foto: Elle januar

Za 1 osebo

Sestavine:

120 g riževih testenin

2 jušni žlici sojinega masla Provamel

60 g šampinjonov, narezanih na tanke rezine

2 čajni žlički kakovostne tartufate

sol in poper

1 jušna žlica nasekljanega svežega rožmarina

jedilni kvas v kosmičih ali parmezan iz makadamije (recept dobite v Barbarellini kuharici)

Priprava

Riževe testenine skuhajte po navodilih na embalaži. Na 1 jušni žlici sojinega masla prepražite šampinjone in jim dodajte odcejene kuhane testenine. Primešajte tartufato, solite in poprajte ter vse skupaj dobro premešajte. Na koncu dodajte drugo žlico sojinega masla ter pašto potresite z nasekljanim rožmarinom in jedilnim kvasom ali parmezanom iz makadamije. Še toplo jed postrezite takoj.

O Barbari Radojlovič in knjigi Alkimija čistih okusov

Barbara Radojlovič, morda bolj znana pod imenom Green chef Barbarella, je sredi novembra predstavila sodobni slovenski kuharski priročnik z naslovom Alkimija čistih okusov. Knjiga je polna receptov za tiste, ki želijo ustvarjati z naravnimi sestavinami in naravnimi, čistimi okusi – s sestavinami, ki jih večinoma lahko naberemo na vrtu oziroma jih tako ali drugače najdemo v naravi. Recepti so preprosti in ne zahtevajo veliko predznanja ter so primerni za vse, ki ne smejo jesti glutena.

Barbarella je ena izmed prvih v Sloveniji, ki se je lotila presne in veganske prehrane. Pred leti se je soočila z alergijami na mlečne izdelke in prehranske aditive (emulgatorje) ter jih izločila iz prehrane. »Pri uradni medicini nisem dobila velike spodbude ali pozitivnih informacij, temveč le to, da naj se sprijaznim s situacijo in da je to zaradi stresa, zato sem brskala globlje in prišla do naturopatov in prehranskih strokovnjakov, ki so mi svetovali, naj svoje telo očistim z naravno rastlinsko hrano in rastlinskimi sokovi. To sem storila – popolnoma smiselno se mi je zdelo, da naše telo za zdravo delovanje in energijo potrebuje kar najboljšo hrano, na dolgi rok se nam to absolutno obrestuje,« pove Barbara. Pri pripravi hrane se je seveda kot vsak začetnik lovila, saj je od kulinaričnih sestavin poznala le belo moko, bel sladkor in mlečne izdelke. Takrat pri nas v Sloveniji ni bilo informacij ali kakšnih bolj 'modernih' receptov za tako prehrano, zato je odšla v London, kjer je obiskala kulinarično delavnico Jamesa Russela ter dobila navdih in začetno znanje za pripravo res okusnih presnih in veganskih jedi. Tako je začela ustvarjati, organizirati kulinarične delavnice na to temo in bila vesela, da je odziv ljudi tako dober.

»Na neki točki je priprava rastlinske hrane oziroma izziv, kako narediti vegansko hrano tako dobro kot klasično hrano, postal tako velik, da sem mu začela posvečati veliko več časa kot navadnemu hobiju, in s tem je moj hobi postal moj poslovni izziv,« pravi. S partnerjem Simonom sta postavila spletno trgovino, kjer sta prva v Sloveniji ponudila tudi pripomočke, kot so blenderji in sokovniki, saj je to osnova za pripravo rastlinske kulinarike. Simon je še danes glavni skrbnik Barbarelline trgovine, ki ponuja veliko izdelkov za zdrav življenjski slog, sama pa se je posvetila bolj kulinarični strani – pripravi receptov, kulinaričnih delavnic, na tržnici vsako leto sodelujejo pri projektu Odprta kuhna, kjer so edini ponudniki z izključno veganskimi jedmi v slogu ulične hrane. Idej in želja za razvoj je ogromno, ena od njih pa je bila tudi kuharska knjiga.

Barbarella nekaj receptov z veseljem deli tudi z bralkami Elle, saj so lahko odlična ideja za praznično večerjo s katero boste lahko pogostili celo svoje vegetarijanske prijatelje.

Preverite še, zakaj imajo Indijke tako čudovite lase.

Najbolj brano