Ramen, ena izmed najbolj priljubljenih jedi na Japonskem, prvotno uvožena iz Kitajske, je dobila ime po rezancih ramen. Čeprav odličen ramen terja kar precej kulinaričnega znanja in časa za ustvarjanje, lahko s poenostavljenim receptom in nekaj potrpljenja to japonsko juho pripravimo tudi doma.
Sestavine
- 1,4 kg svinjskih pleč
- sol
- 2 žlici olja
- 1 rjava čebula
- 6 strokov česna
- 1 kos svežega ingverja
- 8 skodelic piščančje jušne osnove
- 1 por
- 50 g svežih šampinjonov ali gob šitake
- nekaj lahke sojine omake
- sezamovo olje
- 700 g rezancev ramen
- 8 jajc
- 1/4 kg mlade špinače
- 2 mladi čebulici
Priprava
1. korak
Svinjsko pleče razdelite na tri enake dele in ga natrite s soljo. V večjo ponev prilijte olje in ga segrejte do vročega. Dodajte kose svinjine in pecite toliko časa, da na vsaki strani porjavijo. Meso prestavite na krožnik. V ponvi je ostala maščoba od pečenja, odlijte je toliko, da je ostane za dve žlici, ogenj pa zmanjšajte. Dodajte na drobno nasekljano čebulo in jo brez mešanja dušite, dokler ne porjavi.
Vmešajte še nasekljan česen, na drobno narezan ingver in skodelico juhe ter vse sestavine dobro premešajte. Zmanjšajte ogenj, dodajte na kolobarje narezan por, dolijte preostalih sedem skodelic jušne osnove in dobro premešajte. Pokrijte s pokrovko in juho na zelo majhnem ognju kuhajte osem ur. Po kuhanju bi morala biti svinjina zelo mehka, juha pa dišeča.
2. korak
Svinjino prestavite na desko za rezanje. Uporabite dvoje vilic in meso raztrgajte na koščke, velike za ugriz, pri tem odstranite tudi večje dele maščobe. Juho v skledo prelijte skozi fino sito in zavrzite vse trdne stvari. Če po površini plavajo večji deli maščobe, jih odstranite z večjo žlico. Vrnite svinjino in juho v lonec, dodajte na rezine narezane gobe in po okusu začinite s sojino omako ter s sezamovim oljem. Lonec pokrijte in kuhajte na zelo majhnem ognju še približno 30 minut.
3. korak
Rezance ramen skuhajte po navodilih na ovitku. Jajca v vreli vodi kuhajte pet do šest minut. Ko so kuhana, jih ohladite, olupite in prerežite na polovice. Mlado špinačo dobro umijte in osušite ter prelijte z vrelo vodo.
4. korak
Rezance enakomerno porazdelite po skodelicah, dolijte juho, dodajte svinjino in potresite z mlado čebulo in mlado špinačo, narezanima na kolobarje. Povsem na koncu v vsako skodelico dodajte še polovico jajca. Postrezite takoj.Po fermentaciji odstranite vrečko s slanico in kozarec zatesnite s pokrovom. Kimči lahko hranite v hladilniku tri mesece.
Pripravila: Katja Vidrajz
Preberite še: Najboljši holtel leta 2015
Novo na Metroplay: "Ni uspeha brez trdega dela." | Maja Štamol Droljc