Od novoletne večerje vam je ostalo precej hrane. Pogrevanje te na temperaturi najmanj 74 stopinj Celzija bo uničilo večino bakterij, ki povzročajo okužbe in zastrupitve s hrano. Izjema je bakterija Bacillus cereus.
Bacillus cereus je pogosta bakterija, ki jo najdemo v hrani, predvsem v škrobnih jedeh, kot so riž, testenine, krompir, in tudi v mlečnih izdelkih ter mesnih jedeh. Ta bakterija lahko povzroči zastrupitev s hrano, ki se kaže kot bruhanje ali diareja. Da bi preprečili okužbo, je ključnega pomena pravilno ravnanje s hrano, vključno s pogrevanjem.
Zakaj je Bacillus cereus nevaren?
B. cereus proizvaja dve vrsti toksinov bruhalni toksin (emetogen), ki je toplotno odporen in se običajno pojavi v škrobnih živilih, kot je riž in diarejni toksin, ki se razvije ob zaužitju bakterij, ki se razmnožujejo v črevesju.
Obe obliki zastrupitve sta neprijetni in ju je mogoče preprečiti s pravilnim shranjevanjem in pogrevanjem hrane.
Kolikšna temperatura uniči B. cereus?
Čeprav bakterije B. cereus uničimo pri visokih temperaturah ta patogena bakterija tvori spore, ki so odporne proti toploti. Toksini, ki jih proizvajajo pa so različni glede na toplotno obstojnost:
Bruhalni toksin: Ostane stabilen tudi pri temperaturah nad 120 °C, zato ga toplotna obdelava ne uniči.
Bakterije: Večina bakterij B. cereus uničimo pri temperaturi nad 60 °C.
Preberite še:
- Edino (zelo preprosto) prehransko pravilo za boljše zdravje: To je število rastlin, ki jih morate zaužiti na teden in opustiti ultra predelana živila
- 5 športov, ki jih lahko izvajate v zaprtih prostorih in pri tem porabite največ kalorij: Pozabite na tek, ki ga poznate, to je vadba, ki vas bo ohranjala v formi
Pravilno pogrevanje hrane
Minimalna temperatura pogrevanja: Hrano je treba segreti na vsaj 75 °C v celotni notranjosti jedi. Pri pripravi hrane dojenčkom, nosečnicam in starejšim ljudem lahko za vrano pripravo hrane uporabite tudi kuhinjski termometer, da z njim preverite temperaturo.
Čas pogrevanja: Zagotovite, da hrano na ustrezni temperaturi segrevate vsaj 2 minuti, da se toplota enakomerno porazdeli.
Preprečevanje ponovnega ohlajanja in segrevanja: Hrano pogrevajte le enkrat. Večkratno pogrevanje povečuje tveganje za razmnoževanje bakterij.
Dodatni nasveti za varnost pri uživanju pogrete hrane
Shranjevanje hrane: Kuhana hrana naj ne ostaja na sobni temperaturi več kot 2 uri. Shranite jo v hladilniku pri temperaturi pod 5 °C.
Riž in testenine: Ti izdelki so še posebej občutljivi. Če jih ne zaužijete takoj po kuhanju, jih hitro ohladite (v največ 1 uri) in shranite v hladilniku.
Higiena: Vedno uporabljajte čiste pripomočke in površine za pripravo ter pogrevanje hrane.
S pravilno toplotno obdelavo in shranjevanjem hrane lahko učinkovito zmanjšate tveganje okužbe z B. cereus in uživate obrok brez skrbi za zdravje.
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem