10 razlogov, zakaj bi si morali privoščiti več cimeta

Ta slastna začimba je odličen dodatek k sladicam in sadju pa tudi kavi. Preverite, zakaj bi si morali cimet privoščiti vsak dan - vendar v zmernih količinah.

10 razlogov, zakaj bi si morali privoščiti več cimeta - Foto: profimedia

Nadzira stopnjo sladkorja v krvi

Številne študije so pokazale, da cimet pozitivno vpliva na raven sladkorja v krvi. Je zelo priljubljeno naravno zdravilno sredstvo za ljudi, ki trpijo zaradi sladkorne bolezni diabetes tipa 2.

Pomaga pri želodčnih glivičnih infekcijah, pri kandidi

Uživanje cimeta je v študijah pokazalo zelo pozitivne učinke pri bolnikih s kandido.

Cimet je močan antioksidant

Cimet je živilo, ki je zelo bogato z antioksidanti. Ti pomagajo pri obnavljanju celic in razbremenijo telo škodljivih prostih radikalov.

Pomaga pri hujšanju

Cimet izboljšuje cirkulacijo in lahko pospeši metabolizem. Zato se priporoča ljudem, ki se borijo z odvečnimi kilogrami.

Izboljšuje zdravje zob in dlesni

Cimetovo olje se pogosto uporablja pri izdelovanju žvečilk, ustne vode in zobne paste. To je predvsem zato, ker ima cimet močan protibakterijski učinek.

Blaži simptome PMS-a

Ker je cimet bogat z manganom, je odličen način zmanjševanja neprijetnih simptomov PMS-ja. Ta okusna začimba namreč odpravlja krče in sprošča napetost v mišicah.

Blaži glavobole

Če vas pogosto nadlegujejo migrene ali redni glavoboli, lahko za prvo pomoč popijete zeliščni čaj s cimetom.

Znižuje holesterol in trigliceride

Ta začimbna rastlina ima preventivni učinek na pojav bolezni srca. Študije so pokazale, da zmanjšuje raven trigliceridov in holesterola v krvi ter pomaga pri topljenju odvečnih maščob.

Blaži simptome, ki jih povzročajo zastrupitve s hrano

Cimet ima močan protibakterijski učinek in je odličen za zdravljenje želodčnih težav zaradi salmonele in drugih želodčnih tegob, ki smo jim priča ob zastrupitvah. Cimetovo olje ali cimet v prahu, ki ga dodamo v čaj, odlično nevtralizira želodčne težave.

Blaži simptome prehlada in vnetega grla

Čaj s cimetom ima blagodejne učinke ob prehladu in vnetem grlu, saj deluje protibakterijsko in zmanjša vnetje.

Vendar s količino cimeta ne smete pretiravati. Nekatere vrste namreč vsebujejo kumarin (aromatično snov), ki lahko pri občutljivih ljudeh povzroči vnetje jeter. Cejlonski cimet vsebuje manjše koncentracije kumarina, zato je tudi manj aromatičen.

Najbolj brano