Če vas mučijo krčne žile, morate vedeti to: zdravljenje je končno lahko uspešno!

Res je, težavo oziroma bolezen, zaradi katere v zahodnem svetu trpi vedno več žensk, je mogoče uspešno odpraviti. 

Promocijsko sporočilo, 1. 7. 2021
Če vas mučijo krčne žile, morate vedeti to: zdravljenje je končno lahko uspešno! - Foto: SHUTTERSTOCK, PROMO

Predvsem pripadnice než­nejšega spola pogosto najprej postanemo pozorne na negativne estetske učinke venska insuficience spodnjih okončin oziroma na krčne žile, a so težave, ki jih ta lahko povzroča, precej globlje in obsežnejše. Bolezen je napredujoča in s časom lahko pripelje do trajno oteklih nog, izrazitih sprememb barve kože na goleni, v nekaterih najtežjih primerih pa tudi do spontanega odprtja ran (venskih ulkusov).

Konzervativno zdravljenje tega stadija bolezni oziroma celjenje venskih ulkusov je izredno dolgotrajno. Nekatere rane se kljub intenzivnemu in optimalnemu konzervativnemu zdravljenju ne zacelijo več let – rekorder med pacienti dr. Vrtovca se je pred endovenskim zdravljenjem spopadal z ulkusom goleni neverjetnih 22 let.

Zdravnikov nasvet je dobro poiskati že pri prvih simptomih obolenja ven: ko se pojavijo bolečine, občutek vročine oziroma pekočine v nogi, občutek težkih oziroma nemirnih nog, otekline – najprej okrog gležnjev – in so težave po napornem dnevu oziroma v toplejšem delu leta izrazitejše … Primarni vzrok varic je sicer genetska nagnjenost, vendar pa k nastanku pripomorejo tudi dolgotrajno sedeče ali stoječe delo, povečana telesna teža, hormonske spremembe, na primer nosečnost, pa tudi staranje.

Izraženo bolezen sicer lahko imajo že zelo mladi ljudje, tudi pred polnoletnostjo; po spolu so bolj izpostavljene ženske. Pravočasna diagnostika in pravilno ukrepanje sta učinkovita obramba pred eventualnim poslabšanjem stanja in pojavom komplikacij.

V zadnjih desetletjih se je pri invazivnem zdravljenju venske insuficience zgodil bistven premik. S prihodom znotrajžilnih, endovenskih oziroma malo invazivnih metod ablacije je zdravljenje pacientu prijaznejše, manj obremenjujoče; glede uspešnosti pa je vsaj primerljivo zdravljenju s klasičnimi kirurškimi pristopi (na primer s strippingom).

Nekaj značilnosti endovenskih metod ablacije:

• Izvajajo se ambulantno, v lokalni (tumescentni) anesteziji (splošna ali spinalna anestezija ni potrebna!) – pri uporabi cianoakrilatnega lepila celo brez vsakršne anestezije.
• Ves poseg oziroma pristopi se izvedejo skozi eno ali več majhnih, do 1,5 mm velikih luknjic na koži, ki se po posegu zacelijo same – poseg ne zahteva niti enega kožnega šiva.
• Ves poseg se izvede 'od znotraj', brez rezov in izvlačenja obolelega žilnega debla.
• Vse faze posega se izvedejo pod skrbnim nadzorom ultrazvoka, kar operaterju omogoča nadvse precizno razlikovanje tkivnih struktur in še dodatno zmanjšuje možnost na primer neželene poškodbe živca med posegom.

Med pacienti so najbolj poznane termične endovenske metode: laserska in radiofrekvenčna ablacija. Še novejša in predvsem elegantnejša pa je metoda lepljenja insuficientne povrhnje vene s tkivnim lepilom. Metoda je netermična, netumescentna, brez uporabe sklerozanta – ta edinstveni pristop povsem odpravi možnost poškodbe živca, do katere včasih lahko pride pri uporabi termičnih metod – laserja, radiofrekvence …

V veno operater vstopi na mestu, ki ga izbere s pomočjo ultrazvoka, nato pa poseg opravi 'od znotraj'. Po katetru pod UZ-kontrolo na več mestih v veno spusti kapljico tkivnega lepila, ki zlepi žilne stene in veno zapre. Cianoakrilatno lepilo se sicer že leta uporablja v medicinske namene in po vseh dosedanjih izkušnjah organizmu ni škodljivo – metoda ni primerna le pri pacientih z znano alergijo na cianoakrilate.

Poseg z lepilom je načeloma mogoč tudi v toplejšem delu leta, poleti, saj ne povzroča rezov, nepotrebna (zdravnik se zanjo odloči le zelo izjemoma) je kompresijska terapija oziroma nošnja kompresijske nogavice po posegu. Metoda ne pušča prav nobenih brazgotin in podplutb, saj je edina 'ranica' vbodno mesto. Dr. Vrtovec s pomočjo vrhunske ekipe, DMS Kristine Kovač in DMS Sabine Vidmar, tovrstne posege opravlja v modernih operacijskih prostorih Klinike Doktor 24.

Najbolj brano