"Zakaj svojih projektov nikoli ne izpeljem do konca?" TU je 5 korakov, kako prenehati s sabotažo same sebe!

Ali ugotavljate, da se ne premikate več v smeri svojih sanj in ciljev? Vedno znova začenjate nove projekte in jih nikoli ne dokončate? Najverjetneje v procesu sabotirate sami sebe. Preberite si 5 korakov, s katerimi lahko ustavite svojo notranjo saboterko in obrnite svoje življenje na bolje.

Lifestyle, 15. 11. 2017

»Samo-sabotaža« najverjetneje izhaja iz vaše negativne samopodobe, vašega strahu pred neuspehom ali pa dejstva, da ne zaupate sami vase in v vaše sposobnosti, ne glede na to kaj vam pravijo ljudje okoli vas.

Ampak ... zakaj?

Včasih si nečesa tako zelo želimo, pa vendar sami sebe prepričamo, da si tega ne zaslužimo ali da tega ne zmoremo in zato podležemo svojim negativnim prepričanjem. Na primer: opazili ste razpis za vašo sanjsko službo in bi se radi prijavili, a vas vaša notranja saboterka prepriča, da tako in tako ne boste izbrani, ker niste dovolj dobri, ker ne znate tega in tega in tako dalje.

Zato priročno pozabite na rok oddaje prošenj, ker ste bili v tem času tako zelo zaposleni in to uporabite kot izgovor. Pa saj vaša trenutna služba tudi ni tako zelo slaba. S tem ohranite nekakšen 'status quo', nespremenljivo stanje, na katerega ste že navajeni in vam daje občutek varnosti, pa čeprav si v resnici želite nekaj povsem drugega.

Tu je 5 korakov, kako temu narediti konec!

1. Odkrijte vzrok

Pa naj se sliši še tako noro, mnoge izmed vas sabotirate same sebe na vsakodnevni ravni in to celo večkrat na dan. To ne delate namenoma, ravno nasprotno večinoma se tega sploh ne zavedate. Sabotaža je skozi leta postala vaš obrambni mehanizem, ki vas ohranja v vaši 'coni udobja', zato je mogoče niti ne prepoznate. 

Da bi to negativno navado končno zatrle, je nujno, da najprej ugotovite, na katerih področjih največkrat sabotirate same sebe in poiščite možne vzroke. Zazrite se v različna področja svojega življenja kot so finance, zdravje, kariera in odnosi ter se poskušajte spomniti situacij, v katerih bi lahko ravnale drugače.

2. Pišite dnevnik

Eno izmed najboljših 'orodij', ko se podate na pot ponovnega odkrivanja samih sebe, je pisanje dnevnika. S tem ne mislimo na takšnega, ki ste ga pisale v osnovni ali srednji šoli, ko ste vanj večinoma zapisovale svoje najstniške ljubezenske skrivnosti ali aktualne trače na vaši šoli.

V ta dnevnik zapisujte svoja trenutna občutja, doživetja, načrte za prihodnost, vaše življenske cilje in sanje ali pa samo krajša razmišljanja.

Zapišite si dogodke in kako ste se nanje odzvali. Pišite iskreno, razmišljajte o napisanem in analizirajte. Vendar pa, četudi bodo nekateri zapisi negativni ali neprijetni, ne pozabite pisati 'skozi lečo' sočutja in prijaznosti do samih sebe. To vam bo pomagalo pri obvladovanju stresa in osebnostni rasti, pravtako pa vam bo pomagalo prepoznati tudi kdaj, kje in zakaj ste sami sebi stali na poti do srečnejšega življenja.

3. Prakticirajte pozitiven govor sami s seboj

Eden najmočnejših načinov, kako lahko za vedno utišaš svojo notranjo saboterko, je s prakticiranjem pozitivnega notranjega dialoga.

Ali se tega zavedate ali ne, dejstvo je, da vsak dan govorite sami s seboj, maš notranji dialog pa 'gradijo' naše misli. Po raziskavah sodeč ima vsak posameznik več kot 50.000 misli na dan in nažalost je danes vse več le-teh negativnih. In če so negativne vaše misli, bodo negativno nastrojeni tudi vaši notranji dialogi.

Vsak pogovor, ki ga imate sami s seboj, v vaših mislih krepi vašo samopodobo o tem, kdo ste in česa ste sposobni, hkrati pa gradi ali uničuje vaše samospoštovanje in samozavest. Zato bodite pozorne na vaš notranji glas.

Kadarkoli opazite, da je kritičen ali negativen, se v svojih mislih ustavite in namesto tega sami sebi ponudite sočutno misel ali prijazen, motivacijski stavek. Namesto, "joj kako sem neumna, da sem zamudila ta rok", raje poskusite, "trenutno delam od jutra do večera in sem resnično pod stresom, zato ni čudno, da sem zamudila ta rok."

4. Prenehajte se primerjati z drugimi

Ali se nenehno primerjate z drugimi? Primerjava vas ne bo motivirala, da naredite več ali začnete živeti bolje; namesto tega boste verjetno postale še bolj nesamozavestne in samokritične. Ko se primerjate z drugimi, omejujete lasten potencial, podcenjujete lastno lepoto ali uspehe, ki ste jih dosegli. S tem zopet dajete prosto pot vaši notranji saboterki.

V življenju vsakega posameznika je toliko spremenljivk, da je nerealno poskušati biti nekdo drug. Raje se osredotočite nase in na svojo življensko pot. Bodite to kar ste, počnite to kar vas veseli in se ne ozirajte na to, kar počnejo ali kako živijo drugi. 

5. Postanite svoja najboljša prijateljica

Če se želite znebiti negativnih misli in prenehati sabotirati sami sebe, je ključnega pomena, da postanete sami sebi najboljša prijateljica. Do sebe se vedite tako, kot bi si želeli, da se do vas obnaša nekdo, ki vas ima neizmerno rad. Za spremembo se posvetite le sebi. Vzemite si čas za stvari, ki jih imate radi ali dejavnosti, ki vas osrečujejo.

Ste čudovita oseba in čas je, da prenehate sabotirati sami sebe! Le tako boste lahko dosegli svoj potencial in zaživeli svobodno, brez omejitev!

Prenehajte sabotirati same sebe! (5 preprostih korakov)

Pripravila: Katja Traunšek

Fotografije: Usplash Henri Pham, Andrew Neel, 

Preberite še: Kviz: Kaj vas dela samozavestne?

Priporočamo tudi: Adijo glamur! Pozdravljeno preprosto življenje! (zgodbe uspešnih žensk, ki so kariere zamenjale za umirjen vsakdan)

Najbolj brano