Poglejte, zakaj je kopanje v topli kopeli tako priporočljivo!

Notranji mir lahko doživite tudi v kadi. V mlačno vodo položite tri ali štiri kristale belega kremena in se jim pridružite za približno pol ure. V ozadju naj se razlega gregorijansko petje ali new age z zvoki iz narave, okoli kadi pa prižgite bele in modre sveče.

Lifestyle, 21. 7. 2017

Danes si privoščite popolno sproščujočo kopel! (6 pozitivnih učinkov tople kopeli)

1. Zakaj je kopanje v kadi priporočljivo?

Kopel je prijetno toplo vodno okolje, katerega osnovni namen je vzdrževanje higiene, posameznikom pa lahko ponudi veliko več, tudi okrevanje po poškodbah.

2. Zakaj topla kopel sprošča?

Ker se pri temperaturi od 34 do 38 °C začnejo širiti pore in se pospeši krvni obtok, se mišice in živci sproščajo, strupi pa se iz telesa bolje izločajo. Edina kontraindikacija preveč toplih kopeli so težave s krvnim obtokom.

3. Kdaj in kako dolgo?

Najbolj blagodejno in sproščujoče je kopanje pred spanjem, ko je proces prebave končan, in ni dobro, da traja več kot 15 minut. Nikakor naj ne sledi obilnemu obroku ali celo pitju alkoholnih pijač. Če ste med tistimi, ki obožujejo kopanje in sovražijo prhanje, si privoščite kratko, triminutno, jutranjo poživljajočo kopel.

4. Kolikokrat na teden?

Daljše kopanje v kadi si privoščite največ enkrat na teden. Pretirano namakanje lahko dodatno izsuši kožo, kar velja posebej za posameznike, ki imajo suho in občutljivo, ter starejše ljudi in majhne otroke. Voda namreč odstrani naravne maščobe, ki jih koža za zaščito sebe in organizma izloča na površje, da prepreči izgubo vode. Še dodatno jo izsušujejo mila in detergenti, ki sicer dobro odstranjujejo umazanijo, a obenem tudi maščobo, zato lahko s pretiranim umivanjem oziroma kopanjem postane suha in groba.

5. Kakšna je najprimernejša temperatura vode za kopanje v kadi?

Najugodnejša temperatura je blizu telesni, to je med 37 in 38 °C.

Za zdravega odraslega človeka je lahko tudi kakšno stopinjo nižja. Praktičen nasvet: Namočite komolec v vodo – če koža ob tem pordi, je temperatura previsoka.

6. Kaj se zgodi, če je voda pretopla?

Če je voda prevroča, lahko v skrajnih primerih pride celo do vročinske kapi (če je občutljiv človek v takšnem okolju daljši čas). Pri preobčutljivih posameznikih lahko v takšnem okolju pride tudi do nastanka srbečega izpuščaja. Prav tako morajo biti previdni vsi, ki imajo težave s krvnim pritiskom. Ob izstopanju iz kadi lahko zaradi nenadne spremembe v krvnem pritisku namreč pride do trenutne nezavesti.

Fotografija: Unsplash.com/Karla Alexander

Preberite še: Kaj se dogaja z našo kožo, ko smo neprespani?

Priporočamo tudi: Louise L. Hay: 15 čudovitih misli, ki vas bodo spomnile, kako posebni ste

Najbolj brano