Pod lupo: Olga Košica

Oblikovalka nakita se je na lanskem dogodku Elle Style Awards potegovala za nagrado v kategorijah modno sodelovanje in oblikovalec nakita ter zadnjo skupaj z Rokom Marinškom (Olgafacesrok) tudi odnesla.

Lifestyle, 18. 2. 2015
Pod lupo: Olga Košica - Foto: Antolović, Marinšek

Kaj bi počeli, če se ne bi ukvarjali z modo?

Od nekdaj sta me zanimali zgodovina in arheologija. Še vedno uživam v muzejih in ne spustim nobene priložnosti, ko se znajdem v kakšnem zanimivem mestu, kjer imajo bogato muzejsko zbirko. Tudi za navdih veliko črpam iz zgodovine.

Raje oblikujete nakit s pomočjo 3D-printerja ali vam je še vedno bližje ročno delo?

Zadnje je tradicija, kjer se osnovne tehnike že tisočletja niso spremenile in bodo prisotne tudi v prihodnosti. To je moja osnova, ne predstavljam si opustiti načina dela, pri katerem si si tako blizu z materialom. 3D-printanje pa je nekaj novega in mi pomeni nov izziv.

Želite nakit oblikovati za katerega od zvenečih modnih imen?

Vedno. Novi izzivi. Uživam pri ustvarjanju – bolj zahtevno ko je, toliko bolje.

Kje se rojevajo navdihi?

Prihajajo od vsepovsod. V možganih shranjujem zakladnico podatkov in slik, ki se stalno dopolnjujejo z opazovanjem sveta, dokler se ne izkristalizirajo v idejo.

Kaj menite, da se bo z nakitom dogajalo v prihodnosti?

Nakit že iz prazgodovine ni spremenil svojega pomena. In ga ne bo niti v prihodnosti. Kar se spreminja, so novi materiali in načini oblikovanja.

Se oblikovanje za Zlatarno Celje razlikuje od oblikovanja lastne kolekcije?

Vsekakor. Zlatarna Celje je veliko podjetje z razgibanim trgom, ki ima svoje zahteve, kašni naj bodo njihovi izdelki. Pri oblikovanju svoje kolekcije pa se bolj nagibam k eksperimentiranju.

K blagovni znamki Olgafacesrok se vedno obračamo z zanimanjem – s čim nas bosta presenetila v prihodnje?

Kolekcija pomlad-poletje 2015, Aequor, je zasnovana na inspiraciji, povzeti iz morskih organizmov, in barvah, ki jih najdemo v koralnih grebenih.

Kateri kos nakita bi vsakdo moral imeti v svoji skrinjici zakladov?

Jaz imam posebno oblikovan masiven prstan, ki vedno in povsod pristaja. To pa zato, ker najraje nosim prstane. Poanta je, da je dobro imeti en dober dizajnerski kos nakita v poplavi izdelkov, ki se jih hitro naveličamo ali se hitro polomijo.

Oblikujete tudi kolekcijo, pod katero se podpisuje Tina Maze. Kakšno je vajino sodelovanje?

Tina ima svoj, ženstven slog, ki ne izgine niti med tekmovanji, kjer se daje prednost telesni pripravljenost. V ta zelo tekmovalni šport ji uspeva vnašati lepo žensko energijo in pojavnost, to pa se izraža tudi v njenem nakitu. Eleganca in prefinjena ženstvenost, ki se prepletata z aktivno, dinamično in uspešno mlado športnico.

Kaj se vam trenutno plete po glavi?

Navdihi za nove kolekcije, ki pa še niso zrele za uresničitev.

Pripravila: Tina Curk

Najbolj brano