Vidal Sassoon: Slovo moža, ki je s škarjami spremenil svet

Pri 84 letih je na svojem domu v Los Angelesu umrl legendarni frizerski mojster Vidal Sassoon.

Vidal Sassoon med urejanjem pričeske Mie Farrow, zvezdnice kultnega filma Rosemaryjin otrok režiserja Romana Polanskega. - Foto: Profimedia

Lani, ko je luč sveta ugledal dokumentarec o njegovem življenju Vidal Sassoon: The Movie, je v javnost prišla tudi žalostna novica, da je mož, ki se je vse življenje trudil živeti zdravo, zbolel za levkemijo.

Po odraščanju v revščini, med katerim je nekaj časa preživel tudi v sirotišnici v Londonu, si je Sassoon ustvaril kariero, ki mu je prinesla mednarodni uspeh in slavo.

Že pri 14 letih je začel delati kot frizerski vajenec. Tisti, ki so ga poznali takrat, so o njem dejali, da sta ga odlikovali izjemna uglajenost in je bil odločen, da si bo ustvaril boljše življenje. Podnevi je delal v salonu, zvečer pa se je fant judovskega porekla na ulicah Vzhodnega Londona boril proti antisemitizmu in se leta 1948 šel bojevat v arabsko-izraelsko vojno. Po vrnitvi domov je svoje veščine pilil v prestižni soseski Mayfair pri Raymondu Bessoneju, nato pa leta 1954 odprl prvi lastni salon na New Bond Streetu.

Prelomnica: paž ravnih linij
Vidal Sassoon je poleg "matere minikril" Mary Quant in drugih odločilno zaznamoval "swinging šestdeseta" v Londonu. Prelomnica v njegovi karieri je bila pričeska, ki jo je ustvaril filmski zvezdnici Nancy Kwan - leta 1963 jo je ostrigel na paža, zaznamovanega z ravnimi geometrijskimi linijami. Za ženske tistega časa je takšna kratka pričeska pomenila osvoboditev, saj so lahko pozabile na težke navijalke in "tone" laka za lase.

Med drugimi vrhunci njegove kariere sta bili tudi revolucionarna pričeska "five-point-cut" manekenke Grace Goddington (ki je zdaj že dolga leta modna direktorica ameriške Vogue), pa deška pričeska Mie Farrow za film Rosemaryjin otrok. Prav omemba v tem zdaj kultnem filmu Romana Polanskega ("To je pričeska Vidala Sassoona - zelo je 'in'") mu je prinesla prepoznavnost onstran luže.

Čeprav je užival status, po navadi rezerviran za rockzvezdnike, je bil Vidal Sassoon v zasebnosti predan družinski človek, z drugo ženo Beverly Adams sta si ustvarila družino s štirimi otroki, njuna najstarejša hči Catya je leta 2002 umrla v tragičnih okoliščinah. Poročil se je še dvakrat, najbolj trajen je bil zakon z Ronnie, s katero sta skupaj preživela zadnji dve desetletji.

Sassoon je napisal tri knjige: avtobiografijo Sorry I Kept You Waiting, Madam (1968), skupaj z drugo ženo A Year of Beauty and Health (1979) in Cutting Hair the Vidal Sassoon Way (1984).

Kraljica Elizabeta II. je zvezdniškemu frizerju, ki je bil velik človekoljub - zelo dejaven je bil na področju boja proti antisemitizmu -, pa tudi strasten navijač nogometnega kluba Chelsea, podelila viteški red leta 2009, njegova bogata dediščina živi naprej tudi v obliki verige salonov, izdelkov za nego las in frizerskih akademij po vsem svetu.

Po Fashion Telegraphu
Foto: Profimedia

Najbolj brano