Vida Habjanič: Priložnosti za fotografiranje ne zmanjka

Tokrat vam predstavljamo Vido Habjanič, 17-letno dijakinjo srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) v Ljubljani, ki je dobila največ glasov obiskovalcev na spletni strani tekmovanja Elle Talent v mesecu juniju.

Vida Habjanič: Priložnosti za fotografiranje ne zmanjka

Kako dolgo že traja vaša ljubezen do fotografije?

Moja prva ljubezen je bila glasba. Pri petih letih sem začela z glasbeno šolo in od takrat je prevladovala predvsem ljubezen do glasbe. Pred devetim razredom osnovne šole pa sva z mamo za dva meseca odpotovali v Argentino. Za popotnico sva dobili majhen kompaktni fotoaparat in takrat sem se bolj začela zanimati za fotografijo. Vsak teden sem posnela po več sto fotografij in po dveh mesecih sva imeli dokumentirano čisto vse, kar se je fotografirati dalo. Tako ob vrnitvi v Ljubljano ob začetku devetega razreda osnovne šole ni bilo dvoma, na katero srednjo šolo se bom vpisala. V prvem letniku Srednje šole za oblikovanje in fotografijo sem vedela, da sem se prav odločila.

Fotografije objavljate na svojem blogu, kjer lahko opazimo, da vas zanimajo najrazličnejša področja. Pa vendar najbrž eno izstopa? Kateremu se nameravate posvetiti po koncu šolanja?

Najprej bi rada študirala naprej. Najverjetneje v tujini, vendar se še nisem povsem odločila, kje. Najbolj me zanimata portretna in modna fotografija. Uživam ob delu z dobrim modelom, ko pa vidim, da sta dobra ideja in izvedba pripeljali do odlične fotografije, me to najbolj navduši in motivira, da nadaljujem z iskanjem in preizkušanjem vedno novih idej.

Ali zaradi fotografiranja v okviru šolskih obveznosti kaj trpi zasebno beleženje fotografskih spominov?

Ne. Ravno nasprotno! Ko se dobimo s prijatelji, sem ponavadi jaz tista, ki prinese fotoaparat s sabo, tako da mi ne zmanjka priložnosti za fotografiranje. Poleg tega imam dovolj prostega časa, da si razporedim obveznosti, in vedno najdem čas za fotografiranje izven šole. Prav tako pa me prijatelji, ki vedo da se ukvarjam s fotografijo, vabijo na svoje prireditve in dogodke. Pravzaprav še največ fotografiram v obšolskem času.

Sodelujte in bodite opaženi tudi vi! Več podrobnosti o tekmovanju Elle Talent najdete tukaj.

Kako je prišlo do sodelovanja s Katarino Čas, katere fotografija vam je prinesla zmago?

Namen sodelovanja je bila šolska naloga modne fotografije, pri kateri mi je Katarina pomagala. Za to nalogo sem želela preseči samo sebe. Ko sem sestavila celotno idejo, se mi je zdelo, da bo s Katarino vse uspelo še bolje. Še nikoli prej nisem sodelovala s profesionalnim modelom, tako da je bila celotna izkušnja resnično nekaj novega.

Kakšni so vaši cilji in želje, kdo bi bil vaš "sanjski" naročnik?

Predvsem to, da bi postala uspešna fotografinja. Seveda sanjam o tem da bi postala slavna in bogata (smeh), vendar si za začetek želim, da bi imela priložnost študija na dobrem faksu ter da bi se lahko po tem čim prej zaposlila in celo življenje uživala v svojem.  Sanjski naročniki so vse večje modne znamke ter revije.

Želite dodati še kaj, imate kakšno sporočilo za naše bralce?

Rada bi se zahvalila najprej Katarini Čas, ki mi je bila pripravljena pozirati, in sošolki Sandri Šuštar Šmid, ki mi je pri fotografiranju pomagala, ter seveda vsem, ki so glasovali za mojo fotografijo.

Več Vidinih fotografij najdete na njenem blogu.

Najbolj brano