Frey Wille, več kot nakit

V objemu kakovosti, individualnosti in umetnosti.

Frey Wille, več kot nakit - Foto: promocijsko gradivo

Nakit iz emajla FreyWille, v katerem so zajete umetnost, kultura in moda, je znan po vsem svetu. Zanimalo nas je, kdo stoji v ozadju tega uspešnega podjetja, pogovarjali smo se s predsednikom uprave, dr. Friedrichom Willejem.

Ste šolani odvetnik. Kako ste pristali v okolju finega nakita?

V sedemdesetih sem se pridružil podjetju kot finančni in pravni svetovalec, ko se je nekdanja ustanoviteljica podjetja FreyWille želela posvetiti umetniškim vidikom in je iskala nekoga, ki bi znal upravljati rastoče podjetje. Res je, da se nisem nameraval vplesti v posel z nakitom, toda vedno sem imel v  sebi strast do umetnosti in dela z umetniki, FreyWille mi tako ponuja veliko možnosti za kombiniranje osebnih interesov s poklicnimi ambicijami.

Kakšna je zgodba podjetja?

FreyWille je bil ustanovljen leta 1951 v središču Dunaja, kjer je še vedno sedež podjetja. Ko je Michaela Frey, prvotna ustanoviteljica, leta 1980 umrla, sem prevzel vodenje in prestrukturiral podjetje. Pod mojim vodstvom se je pojavil povsem nov FreyWille in takrat se je zgodovina svetovno znane luksuzne znamke dejansko tudi začela.

Z izgubo nekdanje umetniške duše podjetja je bilo težko vedeti, ali bo FreyWille lahko obstal, zato sem se moral odločiti za prestrukturiranje podjetja. Prvi odločilni korak sem naredil, ko sem našel osebo, ki je bila sposobna poustvariti umetniški duh FreyWille. Mlada umetnica Simone Grunberger (ki je pozneje postala moja žena), obetavna diplomantka znamenite dunajske akademije za uporabne umetnosti, je sprejela izziv, spremenila status quo in ustvarila nekaj povsem novega. Pod njenim ustvarjalnim vodstvom je bila oblikovana nova akademska umetniška ekipa, da bi se povzpela po poti do prej še neslutenih višav.

Kdo kupuje vaš nakit?

Zaradi ekskluzivne narave naših izdelkov smo sposobni privabiti ljudi, naklonjene visoki kakovosti, individualnosti in umetnosti. Po vsem svetu, kjer so ljudje posvečeni umetnosti, kulturi in modi, najdemo prefinjeno množico navdušenih kupcev, ki ljubijo naš nakit in dodatke.

Ali poznate kakšnega slovenskega umetnika, katerega delo bi želeli preoblikovati v vaš nakit?

Seveda je veliko nadarjenih slovenskih umetnikov, ki so znani v domovini in tudi prek meja. A ker podjetje FreyWille deluje po vsem svetu, je pri ustvarjanju hommage kolekcije vedno pogoj, da mora biti umetnik znan in cenjen v širši javnosti, zato smo se ob ustvarjanju kolekcije Famous Artists Collections odločili za svetovno znana umetnika, kot sta Hundertwasser in Klimt. Vse naše sodobne modele so ustvarili naši umetniki v ateljeju na Dunaju. Naša umetniška ekipa je sestavljena iz veliko nadarjenih posameznikov izjemnih sposobnosti, ki z ljubeznijo do umetnosti in strastjo do oblikovanja prispevajo k našemu uspehu.

Kakšen je bil navdih za vašo najnovejšo kolekcijo? Zakaj?

Kolekcija Passionate Russia je edinstveno delo naših umetnikov, ki so bili zelo navdušeni in navdihnjeni z rusko kulturo, preprosto in izjemno hkrati. Poudarek je na umetnikovi vključenosti in iskreni strasti, ki spremlja vsako mojstrovino.

Rusija je država, bogata s kontrasti, ki vplivajo in navdihujejo vsakega obiskovalca in občudovalca: obsežna, živahna, močna, barvita, groba, čudovita in čarobna. Izjemna lepota, živa folklora in ugledni kulturni zakladi, ki jih lahko najdemo v glasbi, literaturi, umetnosti ali baletu, so del ruske pretekle in sedanje podobe. Posebni vidiki Rusije se kažejo v mentaliteti ljudi, veselju do življenja, melodičnosti in izraznosti jezika ter načinu življenja.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Nadaljevali bomo s pomembnimi naložbami – tako na umetniškem kot na razvojnem področju izdelka. Ne le da smo okrepili našo edicijo 18 Karat Gold & Diamonds, paleto čistega zlata, oblikovali smo nove dizajne in nove fine tkanine uporabili tudi v naši moški kolekciji. Poleg tega ponujamo strankam možnost, da izberejo celoten sklop iz ene kolekcije.

Če vam je všeč določen dizajn, je v taki obliki mogoče kupiti pripadajoče dodatke, kot so šali in drugi kosi kolekcije. Naše stranke zelo cenijo naše čudovite dodatke, ki se ujemajo z obstoječimi kolekcijami nakita, a naš cilj je še vedno umetniški emajl in vedno bo. Zagotovo bomo nadaljevali po tej poti, ki povezuje umetnost in obrtništvo.

Najbolj brano