Stilistka Maja Lazar sodeluje z dvojcem Dolce&Gabbana

Maja Lazar, ki že vrsto let v vlogi stilistke sodeluje s kreatorji na milanskem tednu mode, je pred časom napredovala v asistenko režije ene izmed najbolj popularnih modnih znamk na svetu. Maja, ki sicer živi v Sloveniji, se je pred kratkim vrnila s prelepega Caprija, kjer je sodelovala pri nastanku ekskluzivne modne revije D & G, na katero je prišlo veliko estradnikov iz sveta mode in zabave.

Stilistka Maja Lazar sodeluje z dvojcem Dolce&Gabbana - Foto: osebni arhiv, Helena Kermelj

Maja, že vrsto let delate kot stilistka na milanskem tednu mode, kjer sodelujete z velikimi imeni iz sveta mode. Kako se je vaša kariera v prestolnici mode pravzaprav začela?

Po končanem študiju v Londonu sem želela ostati v stiku z enim od štirih modnih mest, in ker je Milano blizu Slovenije, sem se pozanimala o agencijah, ki delajo v zakulisju modnih revij. Odšla sem na razgovor in tako se je začela moja pot z agencijo Line up.

Razdvojeni ste med Slovenijo in Italijo. Kako se nekaj mesecev na leto v Italiji razlikuje od časa, ki ga preživljate v Sloveniji? S čim se ukvarjate, ko ste doma?

Zadnje dve leti sem skoraj vsak mesec v Italiji, kar mi zelo ustreza, saj me modno dogajanje polni. V Sloveniji pa sodelujem pri različnih fotografiranjih, opravljam osebno stilsko svetovanje, skrbim za stil pevke Lee Sirk, obetajo pa se novi podvigi, o katerih še ne smem govoriti. Redno tudi urejam nohte strankam v Izoli.

Kakšne spomine imate na prvo modno revijo v Milanu?

Za agencijo sem najprej oblačila manekenke, prva revija je bila zame kot film. Gledala sem celotno dogajanje v zaodrju, seveda je bilo najbolj napetih tistih 15 minut, ko se revija začne. Zame je tudi konec revije zanimiv, saj pridejo v zaodrje znane italijanske osebnosti, ki jih opazujem - kako se obnašajo v realnosti, saj jih sicer spremljam le po televiziji.

Kar nekaj časa sodelujete tudi z dvojcem Dolce & Gabbana in imeli ste ju priložnost spoznati. Kakšna sta modna kreatorja v resnici?

Z Dolcejem in Gabbano sem začela delati malo kasneje, ko sem napredovala v asistentko režije. Modna kreatorja sta zelo predana svojemu delu, seveda sta več med nami, ko je teden moške mode. Njun varnostnik je med tednom ženske mode dejal, da je pred začetkom Dolce rekel: "No, čas je, da greva v kurnik." (smeh)

Ste od njiju kdaj prejeli kakšno darilo?

Dobila sem le eno črno T-majico, na kateri piše Staff. Sta edina, ki v zaodrju poskrbita za modele takoj, ko pridejo, in dobijo oblačila, da so ves čas v zaodrju v svojih outfitih, na koncu pa ostanejo njim. Srečni modeli. (smeh)

V kakšnem odnosu ste z njima?

Odnos je zelo podrejen, nimam preveč kontakta, čeprav smo vedno v bližini. Moja šefinja komunicira z njima, jaz dobivam navodila od nje.

Pred kratkim ste postali asistentka režije D & G pri luksuzni modni reviji, ki je potekala na prelepem Capriju. Kakšna je bila ta izkušnja?

Capri je bila čudovita izkušnja, saj je za njiju predstavitev visoke mode zelo pomembna. Predvsem pa je bilo to na njuni Siciliji, kjer sta bila zelo sproščena, vesela.

Koliko dela je bilo namenjenega pripravam in za kaj ste bili zadolženi vi?

Priprave za tako revijo trajajo teden dni. Me smo prišle na dan revije in odšle naslednji dan. Zjutraj smo prispele na top skrivno lokacijo, kjer smo najprej preverile vseh 80 manekenk, nato smo imeli prvo vajo, saj je bil teren za manekenke zahteven, da ne omenim butanja valov, ker je bila revija tik ob skalah.

Se spomnite kakšne prigode z revije?

Štiri manekenke so odprle revijo tako, da so prišle z barko z morja. Zvečer je bilo morje še bolj razburkano in zanimivo, in ko je prvi uspelo priti na skalo, se je druga malo ustrašila, kar je bilo zelo zanimivo za nas v režiji in smo se vsi napeto spogledovali, saj je morala revija gladko steči.

Kdo vse je bil med povabljenimi in ali ste spoznali kakšne zvezdnike?

Povabljenih je bilo le 150 gostov, saj je bila revija zelo intimna. Vesela sem, ker sem v živo videla Evo Herzigovo, lepa pupika. (smeh) Med gosti so bile tudi Anna Dello Russo, Ulyana Sergeenko, Franca Sozzani in še nekaj italijanskih starlet.

Kako sta delovala kreatorja zdaj, ko nista več par?

Dolce je tisti, ki je vedno aktiven pred revijo. Domenico je prišel malo kasneje s svojim fantom in oba sta bila oblečena v istem stilu - mornarska majica, bele kratke hlače in letošnje poletje tako opevane sandale Birkinstocks. Nisem opazila nobenega trenja med njima, zanimivo je bilo le, ko sta se malo prepirala, kako bosta na koncu stopila na oder, ampak jima to ni pokvarilo lepega vzdušja. Prvič, odkar delam z njima, sem ju videla tako vesela po reviji, kar objemala sta vse. Verjetno zato, ker sta bila doma na rojstni Siciliji.

Kako na vašo nadaljnjo kariero vpliva to, da ste bili asistentka režije ene izmed najbolj prepoznavnih modnih znamk na svetu?

V vrtincu mode sem že nekaj let in opažam, da je vsako leto bolj pestro, kar pomeni, da moje reference gotovo vplivajo na stranke, ki me kontaktirajo.

Ali se je v svetu mode težko povzpeti in kaj si želite v prihodnosti v tem poslu?

Težko je kot na vseh področjih v tem času. Sama sem izbrala to pot, ker me izpopolnjuje, začetki so bili zelo težki, sedaj pa nekako plujem in z dosežki sem zadovoljna. Še vedno sem razpeta med Slovenijo in Milanom, saj mi ta ritem zelo ustreza.

S kom si najbolj želite sodelovati v prihodnosti?

Moja skrita želja je delati v zakulisju modne znamke Givenchy.

Napisala: Manja Plešnar za revijo Story

Najbolj brano