Simona Mandl: Uspešna zgodba že 14 let

Veliko žensk se danes uspešno vrti na vodilnih položajih. Simona Mandl je zagotovo ena od tistih, ki s svojim delom uspešno krojijo rast in razvijanje največjega nakupovalnega središča v Mariboru.

Simona Mandl je center managerka velikega nakupovalnega središča Europark. - Foto: Bojan Mihalič

Vaša pot v Europarku se je začela na mestu asistentke center managerja, danes pa imate v rokah krmilo tega centra. Kaj se je v teh letih spremenilo?

Od začetka mi je bilo delo v Europarku izziv, in odkar delam v tem drugem največjem nakupovalnem središču v Sloveniji, sem se naučila res veliko. Spoznavanje novih delovnih področij me še danes veseli in motivira pri delu. V poslovnem okolju, kot je to, sem spoznala veliko poslovnih partnerjev, tako 'shop partnerjev' kot naših zunanjih izvajalcev. Vseskozi sem aktivno sodelovala pri širitvi in dograditvi Europarka in pri tem dobila številne izkušnje. Te mi še kako koristijo, saj so pogajanja in dogovori s partnerji v zaostreni gospodarski situaciji vsak dan težji. To terja danes neprimerno več energije in potrpežljivosti pa tudi več časa kot nekoč.

Včasih ženske niso dobile možnosti, da bi se dokazale na vodilnih položajih. Kako danes gledate na to?

Vesela sem, da delam v podjetju, ki ceni rezultate dela svojih zaposlenih. V našem koncernu SES (Spar European Shopping Centers) dobijo ženske enake priložnosti kot moški kolegi. Mislim, da sem s svojim delom dokazala, da sem bila primerna za prevzem vodilnega položaja.

Kako se spopadate z delom na vodilnem položaju?

Pri delu mi je všeč, da je dinamično in da imam ob sebi izjemno ekipo sodelavcev, s katerimi ustvarjamo uspešno zgodbo že 14 let. Sicer pa je moj delovnik zelo pester. Vsak delovni dan začnem z obhodom Europarka. Le tako začutim njegov utrip in odkrijem kakšno stvar, s katero lahko še izboljšamo počutje naših obiskovalcev. Potem so tu redni stiki s 'shop partnerji', s katerimi poskušamo kar se da hitro in s posluhom reševati morebitne težave ... Seveda pa nikoli ne zmanjka niti pisarniškega dela. Tako spremljam statistiko poslovanja centra, pripravljam različna poslovna poročila, analize in načrte poslovanja, opravljam razgovore s potencialnimi 'shop partnerji' ter ne nazadnje nadziram delo zaposlenih v upravi Europarka (vzdrževalce, marketing, administracijo ...). Rada rečem, da so vrata moje pisarne vedno odprta za dobre ideje.

Od vas so odvisne vse pomembne odločitve. Kako stresno je vaše delo?

Delo je vsekakor stresno, a mi pomeni izziv. Odgovornost uspešno voditi tako velik center je velika. Zadovoljiti moramo različne potrebe in okuse obiskovalcev, teh je okoli 20 tisoč na dan, ter zagotoviti kakovostne razmere poslovanja naših 'shop partnerjev' (120 prodajaln in lokalov).

Vaše nakupovalno središče je trendseter tudi na področju mode. Ste ljubiteljica modnih novosti?

Seveda! (smeh) Redno spremljam modne zapovedi. Prisegam bolj na športno-elegantne kose oblačil in obutve, rada pa imam tudi kakšen poseben modni dodatek. Naj poudarim, da si vsakič z veseljem ogledam modne revije, ki jih v Europarku pripravimo ob prihodu novih modnih kolekcij. Tudi jesenska, ki jo pripravljamo 18. septembra, bo prava poslastica za modne sladokusce.

Središča mest izumirajo zaradi velikih nakupovalnih centrov. Vsaj tako je v Mariboru. Kako gledate na to?

Europark je pomembno logistično središče mesta Maribor. Ponuja veliko število brezplačnih parkirnih mest za obiske bližnjih destinacij. Podpiramo različne kulturne, športne in plesne dogodke ter že vsa leta zelo dobro sodelujemo z lokalno skupnostjo. In kar je najpomembnejše, Europark je med največjimi in pomembnimi zaposlovalci v regiji, saj tu dela več kot tisoč ljudi. Prednost nakupovalnih središč je tudi v tem, da je vse 'na enem mestu'. Ljudje pa nas ne doživljajo zgolj kot mesto nakupov, temveč tudi kot kraj za zabavo in sproščena druženja ...

Pred kratkim ste praznovali 14 let delovanja Europarka. Kako je bilo?

Bilo je super in veselo! Sobotno dogajanje sta zaznamovala nastopa odličnega Ansambla Saša Avsenika in Zrnečevega Jurija. Popoldne pa nas je nasmejal Denis Avdić in zapeli so znani glasovi Tomaž Ahačič, Tomaž Klepač in Natalija Kolšek. Za otroke smo letos pripravili kar devetdnevno druženje s priljubljenimi risanimi junaki. Vsako leto pripravimo tudi zabavo za zaposlene v Europarku in poslovne partnerje. Veseli smo, da so tudi letos prišli v tako velikem številu nazdravit 14 uspešnim letom poslovanja.

Kakšna kupna moč je v Mariboru, če jo primerjamo z drugimi prestolnicami?

Maribor je žal visoko na lestvici brezposelnosti v Sloveniji, prav tako je višina povprečne plače v regiji pod republiškim povprečjem in posledično je nižja tudi kupna moč. Prihajajo pa k nam kupci iz širše regije in sosednjih držav. Letos beležimo dober obisk iz Avstrije.

Kaj počnete, ko ne delate?

Najbolj me sprostijo sprehodi v naravi, še posebej po gozdu z družinskim psom, nemškim ovčarjem Nerom. Rada tudi kolesarim, a tega ne delam preveč zagrizeno. (smeh) Če je vreme lepo in imam čas vse opravke, ki jih lahko, opravim s kolesom. V prostem času tudi rada berem. In moram reči, da še vedno rada držim knjige in časopis v roki. V službi je obvezen vsakodnevni pregled dnevnih časopisov (Večer in Finance), knjige pa ponavadi izbiram glede na razpoloženje.

Kako usklajujete delo in družinsko življenje? Koliko časa ob vsem delu ostale za družino?

Vsekakor ni enostavno, a z dobro organizacijo in usklajevanjem službenih obveznosti ter družinskega življenja mi tudi to uspeva. Hvaležna sem, da me družina podpira na moji poslovni poti. Skupne trenutke pa najraje in največkrat preživljamo v naravi.

Imate tudi sina, ki je v najstniških letih. Ima kakšne najstniške muhe? Kako jih kot mati rešujete?

Kot vsak najstnik ima tudi moj sin najstniške muhe, brez njih pač ne gre. Rešujeva jih s pogovorom in včasih celo uspe. (smeh) Mislim, da nisem prestroga mati.

Glede na to, da ste po horoskopu rak, ki je precej čustveno, zaščitniško znamenje, kako se to kaže v vašem delu?

Ja, res je. Tudi v službi se kaže moj karakter in sem tipična rakica. Ko rešujem probleme in se odločam o različnih situacijah, gledam predvsem na posledice. Želim si, da so moje odločitve pravične do vpletenih, zato si vedno vzamem čas za premislek. Pravijo tudi, da sta za rake značilni predanost in zanesljivost. Prav vsi, ki me poznajo, se s to ugotovitvijo strinjajo.

Napisala: MIMA za revijo Story

Najbolj brano