Sara Savnik: "Moj čas zagotovo še prihaja"

Sara Savnik je 23-letna levinja z umetniško dušico, ki ji oblikovanje, moda in ustvarjanje pomenijo vse.

Sara Savnik: "Moj čas zagotovo še prihaja" - Foto: Osebni arhiv

Zmagovalko tekmovanja Elle Talent po glasovih obiskovalcev v mesecu juliju in svežo nosilko lepotnega naslova Miss Universe so od nekdaj zanimali oblačila, nakit, modni dodatki, čevlji in torbice, zato ni bilo nikakršnega dvoma, ko je napočil čas odločitve glede njene prihodnosti in poklica. Že kot majhna punčka je začela oblikovati oblekice za punčke in barbike, a resneje je postalo, ko se je pred 14 leti lotila oblikovanja nakita.

Sodelujte in bodite opaženi tudi vi! Več podrobnosti o tekmovanju Elle Talent najdete tukaj.

"Ne predstavljam si, da bi v življenju sploh lahko počela kaj drugega, saj mi svet oblikovanja ponuja neskončno možnosti. Skozi oblikovanje izražam svoj jaz. To je čas, ko lahko svoje misli, občutke in ideje ustvarim in pokažem na svoj način ter to z drugimi tudi delim," pravi Sara.

Včasih se ji ideje utrnejo med prebiranjem dobre knjige, navdih najde tudi v fotografijah, branju blogov in filmih. Po navadi ustvarja popoldne, delo se pogosto zavleče pozno v noč. Veliko zamisli se ji porodi pred spanjem, ker oblikuje tako oblačila kot nakit, pa vedno misli na celoto. "Navdih črpam iz okolice, iz lastnih izkušenj, iz tega, kar mi v določenem trenutku življenje ponudi. Veliko navdiha mi daje tudi narava, pa tek, vadba in kolesarjenje," dodaja.

Svoje izdelke predstavlja na različnih modnih revijah, sejmih, natečajih, prek Facebooka, pogosto pa kupci kar sami stopijo v kontakt z njo. Ciljna oseba, ki so ji namenjeni modni izdelki Sarčy, je samozavestna ženska, ki v življenju točno ve, kaj hoče, in to tudi dobi. Je samosvoja, drzna, seksi in se ne boji izstopati, predvsem pa je unikatna, pravi sogovornica, ki dodaja: "Kreacije nosim s ponosom in nisem žrtev modnih trendov."

Tudi ko ustvarja za druge, ki želijo biti unikatni za posebne priložnosti (valete, birme, krsti, maturantski plesi, poroke...), jim z veseljem svetuje pri izbiri obleke ter jo po želji tudi skicira in izdela. Celotno podobo pa zaključi z unikatnim nakitom. Letos je nastala njena prva kolekcija unikatnih kvačkanih kopalk, izdelala je tudi zmagovalno kreacijo za kraljico vrtnic 2012 in 2013.

Leta 2009 je bila izbrana za najobetavnejšo modno oblikovalko svoje generacije na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, letos septembra se je kot nadobuna oblikovalka predstavila v oddaji Bleščica. V reviji Perfect wedding so na snemanju uporabili tudi njen nakit.

Svoje izdelke prodaja na art marketih, čaka pa jo kar nekaj modnih revij ter sodelovanj z različnimi butiki. Čeprav so za nekatere preveč vpadljive ali ekstravagantne, je sama, kot pravi, dokaz, da lahko z malo domišlije in okusa kreacije z modnih pist nosimo tudi na ulicah, ob posebnih priložnostih in dogodkih. "So moj ponos in izraz mene. Najbolj sem ponosna in vesela, ko vidim stranke, kako z veseljem nosijo moj nakit - od najmlajših deklic do poslovnih žensk. Moja vzornica je Coco Chanel: njena dela in zgodba o nastanku njene kariere povedo vse."

V prihodnosti bi želela imeti butik in lastno linijo perila in kopalk, želi si izpopolniti znanje in izdelovati nakit iz stekla. "Trenutno se mi odpira tudi tujina, a bomo videli, vse ob svojem času. Idej je ogromno in moj čas zagotovo še prihaja," je prepričana.

Srečno, Sara!

Najbolj brano