Oblikovalka nakita Petra Bole o stilu

Petra Bole, predsednica Društva oblikovanja nakita Slovenije in vodja katedre za produktno oblikovanje na Visoki šoli za dizajn, trenutno največ časa posveča doktorskemu študiju, kjer raziskuje razvoj in teorijo oblikovanja nakita.

Oblikovalka nakita Petra Bole o stilu

Vaš slog v nekaj besedah?

Težko vprašanje. Moj slog je odvisen od časa, predvsem pa spremenljiv glede na počutje. Je individualen, čisto moj, poskuša biti ustvarjalen, definitivno pa se že od malega trudim, da je drugačen. V modnem slengu bi rekli, da gre za preslikavo kombinacij Mary Katrantzou, Kenza, Comme des Garçons in Margiele.

Prihajajoči modni trend, ki ga želite imeti v omari?

Strašno si želim pomeriti Nevidne čevlje, 3D-tiskane čevlje brazilske oblikovalke Andreie Chaves, mogoče zato, ker se ravno pripravljam na razstavo v São Paulu. Tudi proti kakšnemu oblačilu, oblikovanem iz 3D-tiskanih tekstilij, ne bi imela nič proti. Seveda pa bi bilo najbolje, če bi takšen 3D-tiskalnik imela kar v svojem studiu.

Kdaj si dovolite največ drznosti?

Kombiniram barve in vzorce, eksperimentalne kroje in različne materiale hkrati. Rada postavljam zgodbe v svoj stajling, tisto, kar me v nekem trenutku navdihuje. Moški stil oblačenja, Haruki Murakami, arhitektura v modi. V zadnjem času se mi zdijo izredno zanimivi materiali, ki so naravnani trajnostno, kot je Biocouture angleške oblikovalke Suzanne Lee – material je narejen iz celuloze, ki jo proizvedejo bakterije, nastale iz čajne vrečke zelenega čaja.

Česa ne bi nikoli oblekli?

Nikoli ne reci nikoli. Od prvih vojaških škornjev, bila sem verjetno kar prva na Gorenjskem, še v času Jugoslavije, ko sem obula vojaške škornje in jakno švicarske vojske iz amsterdamskega Waterloopleina, še preden je Dr. Martens postal moden. Danes verjetno ne bi oblekla oblačila, s katerim ne bi izrazila sebe.

Na katere kose ste najbolj navezani?

Verjamem v načela feng šuija, da je treba prostore in tudi garderobno omaro čistiti enkrat na leto, idealno bi bilo sicer vsako sezono. Še vedno hranim obleko, ki sem jo imela za poroko, ter babičin prekrasen krzneni plašč, ki ga verjetno ne bom nikoli več oblekla, vendar je lep spomin. Tudi rokovsko jakno iz časa študija v Londonu imam še vedno.

Najljubši modni dodatek?

Nakit na vse načine in vsepovsod, z vsemi mogočimi kombinacijami, arhitektura, prenesena v nakit, barve in materiale. Tudi zato sem postala oblikovalka nakita, da si lahko za vsak stajling izdelam svojega.

V vaši omari vlada red ali kaos?

Oblačila imam razvrščena tematsko in po barvah. Trudim se, da vlada red, ki pa ob pogostem kombiniranju sčasoma preraste v nered, potem pride do preobrata.

Najhujši modni zločini po vašem mnenju?

Največji modni zločin se mi zdi nositi nekaj, kar nisi ti. To se takoj opazi in deluje neestetko. Vsakdo mora najti svoj stil oblačenja. Drugače pa menim, da velikih modnih zločinov ni, dokler je stiliranje v mejah okusa, da stvari niso premajhne in pretesne ter oblačila poudarijo in dopolnijo našo identiteto, tisto najboljše na nas. Hkrati pa seveda nosijo določeno sporočilo.

Pripravila: Meta Kač

Najbolj brano