Pod lupo: Zlatarstvo Skušek

Nataša in Katja nadaljujeta družinsko tradicijo ter jo pilita, polirata in plemenitita.

Pod lupo: Zlatarstvo Skušek - Foto: Matevž Paternoster, Rok Flego in osebni arhiv

S čim bi se ukvarjali, če ne z oblikovanjem žlahtnih kovin?

Katja: Ko sem bila majhna, sem želela biti slaščičarka.

Nataša: Vsekakor bi se ukvarjala z oblikovanjem (po poklicu sem vizualna umetnica, kiparka), in če ne z oblikovanjem, potem s pisanjem. Zdi se mi, da se še bom.

Za vašo znamko stoji že 46-letna tradicija ...

Začetek obrti Skušek sega v leto 1967, njegova dejavnost pa vseskozi temelji na ročni izdelavi zlatega in srebrnega nakita. Z leti smo zlatarsko tradicijo obogatili z umetniškim pristopom, Nataša in njen mož Mladen, s katerim tudi sodelujemo, sta akademska kiparka in akademski slikar.

Še vedno pa nam na pomoč priskoči ustanovitelj naše zlatarne, najin oče Jože Skušek, ki obvlada prav določene strokovne tehnike in nam s svojimi bogatimi izkušnjami svetuje pri reševanju problemov.

A hkrati sta vedno tukaj in zdaj – v skladu s trendi, svežino in novostmi ...

Obe imava radi barve, tako da je zelo pisano in barvito, obe pa tudi z užitkom spremljava modne trende. Prava poslastica so za naju sejmi dragih in poldragih kamnov, kamor pridejo razstavljavci od vsepovsod. Seveda tudi kaj kupiva, odločitve pa so težke ...

zlatarstvo skušekDelamo tudi z emajlom, in sicer v kombinaciji s srebrnim nakitom. Zelo ljube so nam predvsem forme iz rastlinskega sveta, na primer listi eksotičnega drevesa ginko biloba in starinske sobne rastline monstere z velikimi razcepljenimi listi. Pa cvetovi češenj, jasmina, ciklam in narcis. Tako nastajajo uhani, broške in prstani, tudi v obliki kačjih pastirjev, kobilic, bogomolk in hroščev. Z veseljem tudi popravimo in osvežimo nakit, ki pride v našo delavnico, vsak kos s svojo zgodbo in zgodovino, iz katere se učimo.

Nataša, za vami je že kar lepo število razstav, predstav, videov ... Je kreativnega izbruha toliko, da ne morete vsega preliti le v nakit?

Nataša: Pred kratkim sem razstavljala svoja dela v Hiši kulture Pivka, med drugim srebrno ogrlico, narejeno iz srebrnih odlitkov materničnega obročka in kombinirano s kroglicami rožnatega ahata. Ukvarjam se s skulpturo, videom, fotografijo, performansom in novimi mediji, zlasti skozi teme, kot so razmerje med spoloma, erotika, spolnost, telo, materinstvo in družina. Naslednja tematika je narava, natančneje vrt v vseh svojih pojavnih oblikah, ki mi predstavljajo podaljšek zasebnega prostora.

Nataša in Katja: Obe pa razstavljava s skupino pod imenom Pri Zlatem stegnu, kjer raziskujeva proces prehranjevanja in z njim povezane navade, rituale, običaje ...

Kako nastaja vajin nakit – se ideje rojevajo na skicirki, pri izbiri kamnov, v naravi?

Kot sva že rekli, so dragi in poldragi kamni velikokrat navdih, že zaradi barv in verjetno tudi svoje energije. Skicirke pa so seveda polne, na potovanjih in izletih jih nastane največ.

Razmišljata morda o delavnicah izdelave nakita iz žlahtnih kovin?

Imeli sva že delavnico za otroke, izdelovali smo krone iz papirja in steklenih biserov. Če bi naju kam povabili, bi z veseljem naredili tudi delavnico za odrasle, pri nas v ateljeju pa to ne gre, ker je to zelo majhen prostor, kjer vlada red v neredu.

Zlato ali srebro?

Rumeno zlato, ker je staromoden in medene barve.

Najljubši kos?

Katja: Broška Batman, ker je netipična broška, popularen simbol, ujet v secesijskem dizajnu, in ker sem Batmanova oboževalka.

Nataša: Uhani Šnerkel, ker jih včasih prav nujno potrebujem in, zanimivo, včasih ne pogrešam tudi po več mesecev.

Tri stvari, ki jim nikoli ne rečete ne?

Katja: Črte, morje, črna rižota.

Nataša: Knjige, peneča kopel, kikla pa dokolenke.

Pripravila: Tina Curk

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri