Pod lupo: Maja Štamol

Pod povečevalnim stekelcem smo tokrat spoznavali Majo, ki je slovela kot predstavnica večerne mode, tokratna kolekcija pa je stopila na ulice.

Pod lupo: Maja Štamol - Foto: predalič, kermelj in promocijsko

Kaj bi počeli, če ne bi oblikovali oblačil?

Zagotovo bi bilo moje delo povezano z umetnostjo, najverjetneje z gledališčem, kajti po končani osnovni šoli sem kolebala med igralstvom in modnim oblikovanjem, po odločitvi staršev pa pristala na srednji kemijski šoli. Z vodenjem prireditev in različnih pogovornih oddaj na lokalni televiziji sem željo po javnem nastopanju nekako zadovoljila, oblikovanje pa je še vedno tlelo v meni, zato sem se odločila za opravljanje sprejemnih izpitov na oblikovni šoli.

Pravite, da ste črno-bela družinica – tudi vaša kolekcija je črno-bela, dopolni ju rdeča barva. Kaj rdečega je v vaši družini?

V vseh mojih kolekcijah prevladuje črna, vsako leto pa jo popestrim še s kakšno barvo, v zadnji kolekciji je bila to bela. Naša družina je črno-bela, a živimo zelo mavrično življenje.

Pred kratkim je izšla knjiga Metka v Gvineji Bissau ...

Knjigica je eden od projektov Toka Toka Žani. Gre za slikanico za otroke, v kateri radovedna Metka spoznava Gvinejo Bissau, v njeno barvitost, raznolikost, temperament. Napisala jo je Alenka Klopčič, ilustracije so delo Katje Gaspari Leben, ki je tudi mamica male črne deklice Iamare. Vse razen tiska je bilo narejeno dobrodelno, dobiček od prodaje pa gre v sklad za posodobitev lokalne šole v Gvineji Bissau, v Jugudulu, rojstni vasi naše Žane.

Kaj je ustanova Toka Toka Žani?

Ustanova Toka Toka Žani je nastala po moji zamisli in zamisli mojega moža ter s pomočjo nekaj prijateljev, ki nas podpirajo. Glavna naloga ustanove je pomagati pri razvoju šolstva v Gvineji Bissau. Ne želimo in nimamo pravice spreminjati njihovega načina življenja, želimo pa jim omogočiti učenje branja in pisanja.

Svojo pot ste začeli s pletenjem – kdaj ga bomo lahko videli tudi v vaših kolekcijah?

Ne boste verjeli, že spomladi sem si nabavila lepo zalogo materiala za pletenje, tudi ideja že zori, samo uresničiti jo je še treba.

Poskusili ste ustvariti tudi otroško kolekcijo. Kako to, da se je ta zgodba zaključila?

Ljubezen do lepega, tudi lepih oblačil, prenašam tudi na svoji hčerkici in, ker ju rada oblečem malo drugače in po svoje, jima kdaj tudi kaj skreiram. Zaradi navdušenja prijateljic nad temi oblačili smo izdelali dve mini kolekciji in jih prodajali tudi v Nami. Žal se cenovno to ni izšlo, saj so bili proizvodni stroški previsoki in prodajne cene za številne, sploh v primerjavi z nizkocenovnimi trgovinami, previsoke. Kljub temu smo vsa oblačila prodali in smo s tem zaključili samo navidezno. Otroška oblačila v našem ateljeju še vedno nastajajo za individualne naročnike.

Pri jesensko-zimski kolekciji ste se odmaknili od večernih oblek in poslovne mode – je znamka Maja Štamol stopila na ulico?

Z zadnjo kolekcijo smo res stopili na ulico, tudi navdih je prihajal z ulic svetovnih velemest, ki jih spoznavam na potepanjih z možem. Drugi razlog pa sta tudi praktičnost in želja, da kolekcijo lahko prodamo.

Pri zadnji kolekciji ste sodelovali s Kopitarno – si lahko obetamo še kakšno sodelovanje s slovenskimi blagovnimi znamkami?

Sodelovanje s Kopitarno se je izkazalo za zelo uspešno, sandale z revije na tednu mode so bili v enem dnevu razprodane. In ker se povpraševanje nadaljuje, smo se s Kopitarno odločili za izdelavo mini kolekcije sandal in japonk, ki jih lahko naročite na njihovi spletni strani. Upam si trditi, da je to top obutev letošnjega poletja.

Kako si napolnite baterije?

  • Z delom na domačem vrtu.
  • S klepetom z možem v večernih urah na terasi, s kozarcem penine ali viskija in cigaro.
  • Mesec dopusta poleti, daleč od strank, telefonov in obveznosti, samo družina, in vsake tri mesece vikend skoki v kakšno večje mesto, samo z možem.

Pripravila: Tina Curk

Najbolj brano