Pamela Anderson za Elle.si

Organizacija PETA se že od leta 1980 bori za pravice živali. Njihove akcije vedno bolj podpirajo tudi slavni in prepoznavni, najbolj zagrizena in medijsko izpostavljena pa je prav gotovo Pamela Anderson. Posebej za našo spletno stran smo se o pravicah živali pogovarjali s to seksi ikono devetdesetih.

Pamela Anderson za Elle.si - Foto: Fotografija PETA, Fotografija PeTA

Kako se je začelo vaše sodelovanje z organizacijo PETA?

Z njimi sodelujem od sredine devetdesetih, ko sem se zaradi nadaljevanke Obalna straža veliko pojavljala v medijih. Želela sem storiti nekaj za bolj moralno ravnanje z živalmi in svojo medijsko prepoznavnost sem lahko izkoristila ravno za to.

Ali je sodelovanje s PETO na kakršenkoli način spremenilo vaše življenje?

Nedvomno. Živali pravzaprav nimajo nikakršne možnosti, da bi lahko naglas povedale, kako želijo živeti in biti obravnavane. Kot znana osebnost pa lahko veliko naredim na tem področju. Moj odnos s PETO je ena najboljših vezi v mojem življenju!

Ali ste kdaj osebno izkusili krutost do živali; če ste, kako je to vplivalo na vas?

Pamela Anderson: Moj oče se je ukvarjal z lovom in nekoč sem videla, kako je domov prinesel srno. Kričala sem na ves glas, spomin na ta dogodek pa me ni nikoli zares zapustil. Že kot punčka sem si prisegla, da bom pomagala živalim.

Ali ste vegetarijanka?

Vedno sem imela rada živali in vegetarijanski način prehranjevanja se mi zdi povsem naravna posledica tega. Tudi tako lahko naredim še nekaj več v smislu pravic živali. Poleg tega je vegetarijanska prehrana zelo zdrava in telesu prijazna, vsekakor pa je tudi veliko bolj seksi kot prenažiranje z mrtvimi živalmi.

Ali ste kdaj nosili krzno? Kaj bi storili, če bi vam nekdo podaril luksuzen krzneni plašč?

Nikakor. V moji omari ne boste našli krzna. Moda naj bi bila zabavna, ne usodna!

V filmski in modni industriji so živali pogosto izkoriščene. Na kakšen način lahko kot znana osebnost vplivate na spremembe?

Srečna sem, da lahko s tega položaja vplivam na nekaj tako pozitivnega. Verjamem tudi, da zgledi vlečejo: če lahko ljudem predstavim, kako preprosto je spremeniti način življenja, ne da bi pri tem ogrožali živali, bodo tudi sami začeli sprejemati boljše in lepše odločitve. Vsak človek šteje in lahko spremeni marsikaj, že če preneha jesti meso ali se odreče usnjenim izdelkom.

Ali ste že kdaj zavrnili vlogo v filmu, ker bi vseboval prizore z nemoralnim ravnanjem z živalmi?

Za živali ni biznisa v šovbiznisu! Pri neki nadaljevanki, ki sem jo snemala, so nekoč želeli uporabiti šimpanza, vendar sem vztrajala, da so ga zamenjali z robotom. Videla sem namreč že, kako ravnajo z 'živalskimi igralci' in ni bilo navdušujoče, verjemite. Zato tudi nočem biti del nečesa tako krutega.

Če bi lahko izbirali, katera žival bi bili?

Definitivno ne bi želela biti piška – z njimi namreč zelo grdo ravnajo v prehranski industriji in s PETO si zelo prizadevamo za izboljšanje njihovih razmer.

Za krzno morajo trpeti številne eksotične živali in vsi se zavedamo, kako nesmiselno ga je potem nositi. Po drugi strani pa večina ljudi nosi usnjene čevlje. Tudi sama sem že poskusila čevlje iz umetnih materialov in moram priznati, da nisem preveč navdušena. Noge se v njih namreč zelo potijo. Kako vidite ta problem? Ali je sprejemljivo, da ne nosimo krzna, ker trpijo eksotične živali, medtem pa obujemo čevlje iz kravjega ali svinjskega usnja?

Mislim, da ni nobene razlike med nošnjo usnja, krzna in volne. Za vsako usnjeno jakno, usnjeni čevelj ali volneni pulover morajo trpeti živali. Če imam le možnost, opozarjam vsakogar, naj si ogleda video Skin Trade na www.peta.org, ki jasno pokaže, kaj doživljajo krave na farmah. Zato ni razloga, da se ne bi z veseljem odrekla usnjenim škornjem.

Nedvomno vas zanima tudi moda. Katera živalim prijazna blagovna znamka je vaša najljubša in kateri prestižni oblikovalec je najbolj po vašem okusu?

Stella McCartney postaja prava kraljica modnih brvi – v njenih kreacijah ni niti usnja niti krzna. To postaja trend: najbolj inovativni oblikovalci nočejo več delati z usnjem in prav tako ustvarjajo kreacije za umret, pri čemer nihče zares ne umre. Kar nekaj oblikovalcev se je že odločilo in umaknilo krzno iz svojih kolekcij: Ralph Lauren, Tommy Hilfiger in Calvin Klein. Ti so mi blizu.

Zakaj vam je sodelovanje s PETO v takšno zadovoljstvo?

Kot sem že povedala, živali imam zelo rada in občudujem organizacijo PETA, ki se s svojo srčnostjo in z zagnanostjo bori za izboljšanje pravic živali. Verjemite mi, da je boj neizprosen. Očitno je s PETO tako kot z mojimi možakarji – pri obojih občudujem moč in drznost ter veliko srce.

Kakšna je razlika med poziranjem v Evinem kostimu za PETO in za Playboy?

Oboji želijo s tem pritegniti pozornost, to ni skrivnost. Bom pa izdala eno: snemanja za PETO imam raje, saj lahko pojem na tone vegetarijanskih dobrot …

Slovenija je zelo majhna država v primerjavi z ZDA, vendar je pri nas zelo močno prisotna zavest o bolj moralnem ravnanju z živalmi. Bi nas prišli kdaj obiskat?

Seveda, že pakiram kovčke!

Imate kakšno sporočilo za naše bralke in bralce?

Mislim, da vsi nosimo odgovornost in se lahko odločimo za bolj prijazno življenje, saj živali te možnosti nimajo. Že čisto majhne spremembe, ki jih uvedemo v svoj življenjski ritem – pa naj bo to vegetarijanski način prehranjevanja ali zavračanje usnja –, lahko doprinesejo k izboljšanju razmer.

Aleksandra Brlan

Fotografije: PETA

Najbolj brano