Osebnost: Lucia Branduardi

Vedno občudujem spretnost in domišljijo, ki jo imajo oblikovalci kopalk; na voljo imajo le 20 centimetrov blaga in njihova misija je, da iz krpice naredijo pravi čudež.

Lorella Flego

Osebnost: Lucia Branduardi - Foto: promocijsko gradivo

Ne le, da morajo biti kopalke estetsko dovršene, morajo tudi lepo pristajati in, če je le možno, navidez povečati dekolte, dvigniti zadnjico in zmanjšati trebuh. Nemogoče?

Morda, toda moje mnenje se je spremenilo, ko sem srečala kar nekaj oblikovalcev, ki na kopalke gledajo izredno resno: konec koncev gre le za orožje, ki ga uporabljamo na plaži, ki naj bi bilo atraktivno za moške in hkrati udobno za nas. No, včasih so te lastnosti znanstvena fantastika, a resnici na ljubo obstajajo izjeme, ki imajo zato tudi svoje ceno, saj je vsak kos natančna raziskava o tem, kako polepšati telo tudi takrat, ko je povsem golo. Z Lucio Branduardi, oblikovalko italijanske znamke kopalk Parah, sem se večkrat pogovarjala o tem, ali je sploh možno izumiti kaj novega na področju, ki se že celo večnost poklanja bikinkam. Ali obstaja nekaj, česar še nismo videli, saj je na voljo tako malo blaga, da so čudeži praktično nemogoči. Seveda je na brezhibnih manekenkah vse videti fantastično, realne ženske pa smo druga zgodba in postav je, jasno, malo morje.

Klasično vprašanje: bikinke ali enodelne kopalke?

To je dilema, s katero se ukvarjamo že celo večnost in mislim, da natančnega odgovora ni. Lahko rečem, da so bikini kopalke večne, saj spominjajo na seksi plaže v Braziliji in na še bolj seksi brazilske postave. Nekako poosebljajo sanje: vsaka ženska bi bila rada privlačna v bikinkah, vendar to uspeva resnično le najlepšim postavam, saj so osnovne bikinke le majhna krpica, ki ne skriva nepravilnosti, pravzaprav pušča telo popolnoma golo in zato zahtevajo tudi dobro mero drznosti in samozavesti. Seveda so se časi spremenili: danes imamo predvsem podložene bikinke, ki pomagajo pri dekolteju in tako dodajo eno do dve številki, vendar opozarjam, da najnovejši trend zahteva predvsem naravne oblike in nobenih podložkov. Torej, če ni prave postave, je bolje razmišljati o enodelnih kopalkah.

Kaj pa sončenje in koža brez sledi kopalk? Enodelne kopalke so še vedno zelo 'plavalske', pa čeprav so se modeli zelo razvili ...

To je po mojem le kliše, saj so lahko tudi enodelne kopalke zelo zanimive. Osebno menim, da so enodelne še bolj razigrane od dvodelnih, tudi zato, ker je več materiala. Predel pri trebuhu je denimo ojačan in tako te optično naredi ožjo; to je trik, ki je možen le pri enodelnih kopalkah. Prav tako uporabljamo posebne kroje za zadnjo stran, da bi dosegli 'push up' učinek pri zadnjici. Tudi z dekoltejem se lahko poigramo, možne so vse interpretacije modrčka, kar je, predvsem pri večjih prsih, zelo dobrodošlo.

In tukaj so tudi trikini kopalke ...

To je zelo zanimiv trend, ki je nastal, ko je moda pristala na plažo in zahtevala, da postanejo kopalke več kot le sredstvo za v vodo ali na sonce. Trikinke so izjemno seksi, zelo avantgardne, včasih kar kričijo po pozornosti; mislim, da so prava rešitev za tiste, ki ne želijo ostati neopaženi. Seveda je nepotrebno poudariti, da tudi trikini kopalke zahtevajo čvrsto in športno postavo, drugače postanejo smešne in mislim, da je to najhujše, kar se nam lahko zgodi na plaži.

Ženske smo vedno obsedene s celulitom, čvrsto zadnjico in lepo postavo, a z lahkoto pozabimo, da je za lepo postavo treba trenirati vse leto, ne le en mesec pred poletjem. Zato tudi potrebujemo vse te zvijače na področju kopalk; pa vendar, ali res delujejo?

Pri nas je tehnologija na prvem mestu. Celo leto raziskujemo z geli, modrčki, napolnjenimi z zrakom, hlačkami, ki povzdignejo zadnjico in podobno. Če je postava zelo zanemarjena, seveda ni pomoči, a vseeno si upam trditi, da prava izbira kopalk, ki so dobro narejene za naše telo, lahko marsikaj popravi. Zato pravim, da je to področje, za katero se splača potrošiti nekaj več denarja, saj nam konec koncev res ni vseeno, kako smo videti, ko smo napol gole. In zgodba se ponavlja pri spod­njem perilu.

Tudi industrija kopalk se sooča s hitro modo in zelo dostopnimi blagovnimi znamkami, ki pa ponudijo kar veliko izbiro izdelkov ...

Res je, a to mora biti izziv, ne pa težava. Mislim, da je popolnoma normalno, da se na trgu pojavijo nove znamke; nekatere so odlične, druge pa zanemarijo kakovost. Potrošnik pa je tisti, ki mora odločiti. Danes dobimo bikinke tudi za 10 evrov, vendar vemo, da ne bodo trajale več kot sezono, in to je tudi njihova misija, da se hitro postarajo. Pri naših kopalkah je zgodba drugačna, saj lahko rečem, da ne gredo iz mode in so tudi neuničljive; zato ni potrebe, da bi jih menjali, vendar smo ženske nečimrne in si želimo vedno več, zato tudi prisegamo na nove kopalke skoraj ob vsaki sezoni. Sama mislim, da je treba najprej najti kroj, ki nam res pristaja: lahko je modrček na trikot­nik, balkonet, push up ali bandeau, ki je zdaj zelo v modi. Ko smo ga našli, lahko menjamo le barvo kopalk, model pa naj bi ostal isti.

Katera pa je največja napaka, ki jo naredimo pri izbiri kopalk?

Morda prav ta, da se ne osredotočimo na model, ki nam pristaja, temveč na trenutne smernice. Omenila sem bandeau kopalke: vse bi jih želele imeti, vendar je to model, ki zahteva brezhiben dekolte, ne sme biti majhen in niti prevelik, prsi morajo imeti povsem okroglo obliko in ne smejo biti povešene. To so idealne kopalke za umetne prsi in seveda za peščico srečnic. Vse druge naj raje razmislijo o drugem modelu.

Je oblikovanje kopalk izziv?

Zame ni večjega; cele dneve se ukvarjamo samo s tem, kako polepšati žensko postavo, kako narediti žensko srečno tudi takrat, ko je najbolj ranljiva. Nikakor nočemo razumeti, da se moški težko osredotočijo na celulit, saj ga preprosto spregledajo. Seveda je to težava, ki moti tudi nas, vendar je zagorela koža idealna za prekrivanje teh napak. Nasmeh pa ostaja ključnega pomena.

Kaj pa dodatki za na plažo?

Še vedno prisegam na velike rute, ki jih lahko različno uporabimo. Odsvetujem pete, tudi nizke, raje izberite natikače z bleščicami ali vedno modne gladiatorke. Cokle so v modi, a jih ne maram, to je res hud udarec za ženstvenost, spominjajo me na hribe in stare risanke s Heidi ... nič skup­nega nimajo z glamurjem na plaži. Zraven kopalk si privoščite nekaj lahkotnega nakita, čeprav ni najbolj udoben, predvsem zaradi vročine, lepo deluje in, saj veste, lepota je včasih tudi rahlo trpljenje.

Najbolj brano