Osebno s Klemnom Koširjem: "Prisluhni si, ne boj se tišine in praznine"

Publicist, amaterski kuhar, oblikovalec lesenih desk Dealca in ustvarjalec drugačnih kuharskih knjig, kot smo jih vajeni, vse počne z dušo in srcem.

Osebno s Klemnom Koširjem: "Prisluhni si, ne boj se tišine in praznine" - Foto: osebni arhiv

Kako bi opisali samega sebe?

Težak in labilen človek s samosvojimi prebliski. Na kratko. Malo lepše opisano pa sem povsem simpatičen dečko, ki želim ugajati drugim, dokler se počutim sprejetega in varnega. Potrebujem veliko prostora okoli sebe, tako ko sem dobre volje in družaben kot takrat, ko sem ranjen in se zaprem vase.

Od kod ljubezen do hrane in priprave jedi?

Rad raziskujem, okušam in se izražam. Fascinirajo me vonjave, barve, forme in okusi. In vedno sem rad jedel. Babica me je jemala s seboj na ljubljansko tržnico, kjer sem opazoval branjevce, kupce in polno naložene stojnice. Ko sem nekoliko odrasel, sem si začel sam pripravljati tisto, kar mi je zadišalo ali pritegnilo mojo pozornost.

Vaša druga knjiga FAO 37.2.1, divji Jadran je precej drugačna kuharska knjiga, kot smo jih vajeni. Poleg receptov se k njej vračamo po dodatne življenjske modrosti. Kako je nastajala?

Zelo organsko in intimno, kot dialog med mano ter oblikovalko in ilustratorko knjige, Barbaro Ogrič Markež. Devet mesecev sva si izmenjevala ideje in osnutke, vsak je delal za svojo mizo in v svojem svetu, jaz sem vmes skočil še v ribarnico in v studio, kjer sva z Janezom Maroltom fotografirala jedi.

Kako ste se začeli ukvarjati z oblikovanjem lesenih desk?

V skladišču lesa sem se zagledal v desko iz parjene hruške, kupil sem jo in potem tuhtal, kaj naj z njo. V tastovi mizarski delavnici je potem nastala prva 'dealca', navdušil sem se nad delom z lesom in začele so nastajati nove in nove deske.

Kaj vas trenutno najbolj vznemirja?

Odkrito povedano bolečina v križu, za katero sumim, da je posledica padca s kolesa izpred desetih let.

Življenjska modrost?

Prisluhni si, ne boj se tišine in praznine.

Vaš zadnji nakup?

Vizum za Kitajsko.

Kam na večerjo s prijatelji?

Kar k prijateljem domov.

Kam najraje potujete?

Na kratke proge so to pešačenja, po naselju, kjer živim, za Savo, v mesto, v širšem okviru pa rad potujem po Mediteranu.

Želja, ki si jo upate povedati na glas?

S fotoaparatom, spalko in biciklom izginiti na teren za mesec dni.

Popoln dan za vas bi bil ...

Dan, ko bi pozabil na hrano.

3 najljubše aktivnosti?

Pešačenje, kuhanje, pisanje.

Knjiga, ki je ne morete odložiti iz rok?

Ulikses, James Joyce.

Pripravila: Nina Pretnar

Najbolj brano