Matic Fink: Rad lepo diši

Nogometaš NK Olimpije Ljubljana Matic Fink ne spremlja mode, vendar mu je pomembno, da je urejen, tudi kadar je v trenirki. Ekipi revije Story pa je dovolil, da je izbrala oblačila, ki jih sam ne bi nikoli oblekel.

Oblačila: srajca  Diesel, Emporium; jakna Diesel, Midas; verižica Natalia Brilli, Hibrid; očala Massimo Dutti; hlače DSquared, XYZ Sportina (foto: Mimi Antolovič)

Oblačila: srajca Diesel, Emporium; jakna Diesel, Midas; verižica Natalia Brilli, Hibrid; očala Massimo Dutti; hlače DSquared, XYZ Sportina

Oblačila: jakna in čevlji Diesel, Emporium; majica Diesel Black Gold, Midas; hlače Pierre Balmain, XYZ Sportina; zapestnica Massimo Dutti (foto: Mimi Antolovič)

Oblačila: jakna in čevlji Diesel, Emporium; majica Diesel Black Gold, Midas; hlače Pierre Balmain, XYZ Sportina; zapestnica Massimo Dutti

Oblačila: majica Rick Owens in hlače KrisVanAsche, Hibrid; jakna DSquared, XYZ Sportina; ura Diesel, Midas (foto: Mimi Antolovič)

Oblačila: majica Rick Owens in hlače KrisVanAsche, Hibrid; jakna DSquared, XYZ Sportina; ura Diesel, Midas

Oblačila: srajca Frankie Morello, XYZ Sportina; hlače Massimo Dutti; ura Diesel, Midas; klobuk G-Star, G-star Sportina (foto: Mimi Antolovič)

Oblačila: srajca Frankie Morello, XYZ Sportina; hlače Massimo Dutti; ura Diesel, Midas; klobuk G-Star, G-star Sportina

Oblačila: srajca in hlače KrisVanAsche, Hibrid; čelada Massimo Dutti (foto: Mimi Antolovič)

Oblačila: srajca in hlače KrisVanAsche, Hibrid; čelada Massimo Dutti

Glede na to, da je nogomet velik del vašega življenja, lahko sklepamo, da ste večinoma v trenirkah in športni opremi?

Seveda, večino časa preživim v trenirkah, saj imam vsak dan treninge in je tako najlažje. Moram priznati, da se v trenirki tudi dobro počutim in da mi ustreza tak življenjski slog. Če gremo s prijatelji ven ali imam opravke, pa seveda oblečem kavbojke in majico.

Vam je pomembno tudi, kako ste videti v trenirki?

Seveda, kakšna je trenirka, je pomembno, saj se med seboj razlikujejo po tem, kako mi pristajajo in kakšne kakovosti so. Najraje jih kupujem v Emporiumu.

Koliko trenirk pa imate?

Kar nekaj, mislim, da jih imam pet.

Kako bi opisali svoj slog?

Svoje oblačenje lahko še najbolje označim s športno-elegantnim slogom.

Spremljate modo in dogajanje v tej?

Mode ne spremljam, mi je pa pomembno, da sem urejen in da se dobro počutim v oblačilih.

Za večino nogometašev se govori, da prisegajo le na dražje blagovne znamke. Velja to tudi za vas?

Res je, da je večina nora na dražje blagovne znamke, ampak meni to ni tako pomembno, poleg tega pa si jih tudi ne morem privoščiti. Zadovoljen sem, ko si lahko kupim kaj od znamk Nike ali pa Fred Perry. Ni mi pomembno, ali so oblačila neke blagovne znamke. Na prvem mestu je zagotovo to, da je določen kos lep in da mi dobro pristaja. Imam na primer veliko oblačil iz H & M, Bershke in podobnih trgovin. Opažam pa, da pri nas že kar moraš imeti dizajnerski kos, če želiš biti kul.

Pred časom ste omenili, da si vaš mlajši brat brez dovoljenja izposoja vaša oblačila. Se to še vedno dogaja?

Še vedno, to je res neverjetno. Sobo moram prav zaklepati, sicer si vse izposodi. (smeh) Ko grem na primer do kuhinje, že leti v mojo sobo in vzame kakšen kos. Pred kratkim je praznoval 19. rojstni dan in me je prosil, naj mu posodim oblačila. Seveda si je izbral najdražja. Pri njem pa res velja pravilo, da oblačilo ni dovolj dobro, če ni podpisano z neko blagovno znamko. (smeh) Me pa razjezi, ko si izposodi mojo majico, jo nosi ves dan, se v njej poti, potem pa jo, namesto da bi jo dal v umazano perilo, lepo zloži in vrne v mojo omaro.

Je kdo vplival na vaš osebni slog oblačenja?

Niti ne. Če na kom opazim kaj, kar mi je všeč, potem poskušam to nekako prenesti v svoj stil, vendar slogov oblačenja drugih ne posnemam slepo.

Menite, da pregovor Obleka naredi človeka drži?

Ne, nikakor. Nekateri nimajo možnosti, da bi se oblekli, kot se želijo. Lahko imajo dober okus, a ga ne morejo izraziti.

Se spomnite, kdaj ste začeli posvečati pozornost oblačilom?

Mislim, da v srednji šoli, ko smo s prijatelji začeli hoditi ven.

Katere barve prevladujejo v vaši omari?

Predvsem svetle, na primer bela, pa tudi nekaj bolj živih bi se našlo, na primer zelenih in modrih. Če mi je neko oblačilo všeč in mi tudi dobro pristaja, predvsem majice, navadno kupim isti model v različnih barvah. Ko grem zvečer s prijatelji ven, pa se rad oblečem v temnejše barve, predvsem črno. Je bolj romantično, pa še ne vidi se, če me kdo po nesreči polije.

Kako mora biti oblečeno dekle, da bi pritegnilo vašo pozornost?

Zelo všeč mi je barva fuksije na dekletih. Če bi imela nohte v tej barvi, torbico in čevlje, bi jo zagotovo opazil. Všeč mi je pa tudi, če nosi nakit, na primer zapestnice ali pa ure.

Kaj menite o modnih dodatkih?

Nosim le ure, imam tri - znamki Police, Zero in eno, ki sem jo prejel na evropskem prvenstvu na U19 in jo nosim samo ob posebnih priložnostih. Pa tudi ure ne nosim vedno in povsod. Nosil bi tudi verižico, ampak je še nimam. Uhani pa se mi ne zdijo primerni za moškega.

Pri nogometaših so izredno priljubljene tudi tetovaže, redkokateri je nima. Jo imate?

Ne še, ampak nekoč jo bom zagotovo imel. Če bom nekaj imel na sebi za vedno, mora biti to res dobro narejeno, zato ne hitim. Vtetovirati si bom dal moto, ki me žene, ampak ga še ne bom razkril. Lahko pa povem, da si ga bom dal od vratu navzdol po vsaki rami. Želim si, da se čisto malo tatuja vidi, ko bom nosil majice brez rokavov. Ravno prav, ker mi niso všeč tetovaže čez celo roko.

Se v vaši omari najde tudi kakšna obleka?

Ne, v obleki se ne počutim dobro, ker se mi zdi, da sem še premlad za to. Tudi čevljev nimam nobenih, samo superge, ki jih lahko kombiniram tako s trenirkami kot s kavbojkami.

Vam je kdo kdaj dal kakšen modni nasvet, ki ga upoštevate?

Načeloma se sam odločim, kaj mi pristaja in kaj bom oblekel. Ko sem imel še dekle, pa mi je pogosto svetovala.

So parfumi pomemben del urejenosti?

Zelo pomemben del, všeč mi je, če lepo dišim. Imam tri, ki jih menjam. Enega pa imam samo za večerne priložnosti. Vendar pazim, da ne pretiravam, ker ni v redu, če si pretirano odišavljen.

Kako ste se počutili v oblačilih, ki jih je naš stilist izbral za vas? Sami verjetno ne bi izbrali takih ...

Zame je bilo to nekaj novega, nekaj ekstra in bilo mi je v užitek, ampak to niso oblačila, ki bi jih sam izbral, ko grem po trgovinah.

Vam je pomembno, kaj si drugi mislijo o vašem videzu?

Mnenje drugih o mojem videzu mi nisopomembna, razen tistih, ki jim zaupam in mi nekaj pomenijo.

Napisala Meta Kač, kreativni vodja projekta Špela Jambrek, foto Mimi Antolovič, stajling Boris Arivukoviču, ličenje Nataša Zajc


(Intervju je izšel v 22. številki revije Story)

Najbolj brano