Marjeta Grošelj: Ena torbica, štiri generacije

Izjemna oblikovalka torbic Marjeta Grošelj se drži načel in filozofije, ki znamko ohranjajo zanimivo in njene modne stvaritve zaželene. Torbice z znakom G še naprej ostajajo stvar poželenja več generacij žensk. V čem je skrivnost?

Marjeta Grošelj

Skoraj ni ženske, ki se v nekem trenutku v življenju ne bi želela pohvaliti s kakšno lepo torbico izpod rok oblikovalke, ki že skoraj pet desetletij izdeluje unikate. Večina bi se strinjala, da gospa, ki je tudi sama vedno v trendu, pri nas velja za pravo modno ikono. Ikonične so tudi torbice, za katerimi stoji celotna filozofija.

Slavni ostajajo anonimi

Od Grošljeve ne boste nikoli slišali, katera izmed znanih Slovenk je največja ljubiteljica njenih torbic ali kdo vse zahaja v njeno trgovino. Verjame namreč v anonimnost svojih strank, ker tudi sama ne mara, da bi ljudje za njo kazali s prstom in obrekovali, kaj novega in lepega si je omislila za v lastno omaro.

"To mi resnično ni všeč. Je stvar posameznika in ne vem, zakaj bi to zanimalo druge. Nakupovanje je osebno in anonimno. Tako mislim tudi zato, ker me ne oblačijo drugi. V slog oblačenja vključiš velik del sebe in to je samo tvoje," pojasni oblikovalka.

Očitki drugih so neresnični

Nemalokrat smo na uho ujeli, da naj bi Grošljeva selekcionirala in celo zavrnila prodajo torbic morebitnim strankam na podlagi osebnega stila, ki se ni nujno ujemal s filozofijo znamke. Oblikovalka je takšne očitke odločno zanikala:

"Ne, to pa ne! Saj bi bila vendar nora, če bi bilo v tem kaj resnice. Malo morda sem, ampak toliko pa spet ne."  Zgodilo pa se je, da je kakšni stranki prijazno odsvetovala nakup, če se ji je zdelo, da ji torbica ne pristaja najbolje. "To je bil zgolj nasvet, ki ni nujno, da je osebo odvrnil od nakupa."

Ambasadork ne želi

Velikokrat je v praksi, da znani obrazi postanejo ambasadorji določenih znamk, kar Grošljeve ni nikoli preveč zanimalo. Če bi se spogledovala s tujino ali živela v Hollywoodu, bi morda delovala drugače, a pri nas si tega ne želi.

"Pri nas nimamo zvezd. Če bi delovala v Hollywoodu, potem bi se ravnala kot oni, ampak te želje nimam. Ne gre za to, da ne bi z veseljem dala kaj od sebe, ampak takšne prošnje odklonim.

Kovačeva kobila ni bosa

Oblikovalka je sebi najbolj zvesta stranka, saj ima v lasti veliko število torbic s svojim podpisom, ki jih je nekoč z veseljem podarila naprej, zdaj pa se je stanje malce spremenilo: "Imam kose, ki bodo morda čez nekaj časa zanimivi za zbirko. Čez tri leta praznujem 50 let delovanja in mogoče bom naredila kakšno retrospektivo."

Sicer pa ji pogrejejo srce zgodbe o njenih torbicah, ki potujejo od generacije do generacije: "Pred nekaj meseci je mlad fant na popravilo prinesel torbico od svoje prababice. Bila je ena izmed mojih prvih in tako je bila lepa, da sem bila prav vesela. Izjemno je, da je preživela že štiri generacije" še pove Grošljeva, ki pravi, da se spomni prav vsake torbice, ki jo je kdajkoli naredila.

Najbolj brano