Kako biti dober poslušalec?

Odprite ušesa in zavest, ter bodite svojemu prijatelju v oporo, kadar jo potrebuje.

Kako biti dober poslušalec? - Foto: profimedia

V času hitrega pretoka informacij in vse več­jih delovnih zahtev nam nekako ne uspeva, da bi se ustavili in se zares posvetili sogovorniku. Ves čas se nam samo mudi in bolj kot sogovornik se nam zdi pomembno to, kaj imamo povedati mi, pa čeprav ni nič zelo zanimivega.

Osredotočite se na sogovornika

Če med pogovorom želite pozornost obrniti nase (oh, to se je enkrat zgodilo meni), se spomnite, da se svet ne vrti samo okoli vas. Aktivni poslušalec sedi in dejansko posluša, kaj mu govorijo, da lahko oceni situacijo: ali sogovornik samo obnavlja dogodek, da mu bo bolj jasno, kaj naj stori, ali od vas potrebuje mnenje, ki mu bo pomagalo pri odločitvi?

Varčujte z nasveti

Sogovornika s kimanjem ali frazami »Nadaljuj« ali »Povej mi vse« spodbujajte, da govori naprej. Ko konča, parafrazirajte, kar ste slišali, ter mu odgovorite z nekaj vprašanji, da mu daste vedeti, da ste ga poslušali.

Ne zamotite se s čim drugim

To pomeni nič tipkanja, nič branja, nobene uporabe pametne tablice, če se pogovarjata na delovnem mestu, in predvsem nič skeniranja po sobi, da bi našli zanimivejšo osebo. Bodite prisotni in poslušajte zbrano.

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano