Goga Štiftar: Ženska mora biti drzna

Pentlja by Goga je ime, ki se že nekaj časa pojavlja med vrhunskimi modnimi imeni. Oblikovalka nakita Goga Štiftar je pentljo ustvarila iz ljubezni do oblikovanja nakita, ki ga nosijo samozavestne ženske in tiste, ki si upajo stopiti v korak s časom.

Goga Štiftar: Ženska mora biti drzna - Foto: Ana Gregorič

Izjemno damski in eleganten stil Goga kombinira z živahnimi barvami in pestrimi dodatki, ki žensko odpeljejo na piedestal. Kako tudi ne, saj zgodbo pripoveduje nakit, ki ga nosijo.

Pred kratkim ste s kolekcijo nakita navduševali v Mariboru. Kakšen je bil odziv?

Europark Maribor je bil prva destinacija sodelovanja s trgovino Comma v Sloveniji. Nad odzivnostjo sem bila prijetno presenečena. Imela sem kar malo treme, saj je Maribor moje rojstno mesto. Gostovanje po Comminih trgovinah se nadaljuje 17. 4. v Cityparku v Ljubljani, pozneje še v Šiški v Ljubljani in Kopru! Dogodek smo si zamislili na podlagi trenda gostujoči dizajner, ki je trenutno v svetu zelo priljubljen.

Kdaj ste odkrili strast do nakita?

Že kot deklica sem občudovala babico in mamo, za kateri so bili talisman dobri čevlji, torba, šal in seveda nakit. Z mamo sva s skupnimi zamislimi preoblikovali dnevno obleko v večerno in jo obogatili z nakitom, ki sva ga preoblikovali iz vintage kosov. To so bili lepi časi, ki se jih rada spominjam. Resnejše posvečanje oblikovanju, preoblikovanju kosov nakita se je začelo pred petimi leti, ob nakupu ogrlice v trgovini Max Mara. Ogrlico sem po svojih zamislih preoblikovala in dobila je mnogo pohval, na podlagi katerih sem izdelala prve kose nakita.

Vam ni bilo škoda preoblikovati ogrlice?

Na začetku sem bila v dvomih, ko pa sem videla, kaj sem ustvarila, in slišala odzive, sem vedela, da je to to.

Kako je sploh nastala znamka Pentlja by Goga?

Sem velika oboževalka pentelj in v mojem življenju so stalno prisotne, tako rekoč so moj zaščitni znak.

Kakšne ženske posegajo po vašem nakitu?

Nakit je namenjen modnim 'over the top' ženskam od 19. do 99. leta. Nakit bo tudi to pomlad in poletje 'must have' kos našega outfita. V trendu so veliki, bogati, opazni kosi. Srečali se bomo z debelimi verigami, močnimi barvami do zlate in srebrne. Brez prisotnih kristalov, žuželk, bogatih kamnov ne bo šlo. Velik hit pa so to leto cvetlice. Poletja si ne znam predstavljati brez koral in turkizov!

Znani ste po bogatih, opaznih kosih. Jih znajo ženske sploh nositi?

Strinjam se s tem, da mora biti v današnjem času ženska drzna in samozavestna, kar lahko doseže na različne načine. Jaz ji dajem samozavest z močnimi in drznimi kosi (statment pieces).

Kako vidite zgodbo nakita na ženski?

Pomembno je počutje ženske. Prizadevam si za to, da dobi samozavest in prepoznavnost, ko si nadene mojo pentljo okoli vratu.

Se vam zdi, da je slovenska ženska premalo drzna? Ali smo že naredili korak naprej in si že upamo več?

Današnja slovenska ženska je zame premalo drzna. Živimo v težkih časih, in to se tudi kaže v modi. Slovenke niso znane po tem, da bi z zunanjo podobo delale kariero, kar je bolj prisotno južneje. A na moje veliko veselje se v krogu mojih strank to izboljšuje. V zadnjem letu sem bila zelo pozitivno presenečena. Veliko mojih strank mi zaupa svojo celostno podobo. Tako da je v njihovih omarah prisotne vedno več drznosti. Zavedam se, da mora biti ta umerjena, saj je meja med njo in 'kičem' zelo tanka. Veliko truda posvečam ravno temu, da je ne prestopim.

Kateri kosi so nepogrešljivi v vaši garderobi in katere bi morala imeti vsaka ženska?

Kot velika ljubiteljica nakita sem kar zahtevna pri svojih kosih. Velikokrat si omislim svoj kos, ki ga predelam, da nastane to, kar si želim. Da je to to, vidim že takoj po odzivu znancev. Velikokrat prav ta kos dobi novo lastnico. Vsaka ženska bi morala imeti nekaj osnovnih kosov nakita. Seveda bi izpostavila perle. Obožujem jih. Nosijo se lahko na sto načinov in nikoli niso iz mode. Moja pokojna babi jih ni snela skoraj nikoli. Oboževala sem njen način nošenja nakita. Modni dodatki so nepogrešljivi v modi. Že od nekdaj je znano, da so ženske zbirateljice čevljev, torbic in na moje veselje je vedno več takšnih, ki zbirajo tudi nakit.

Kako pa gledate na potrošniško modo, ki danes prevladuje po sistemu masovne prodaje?

Sama gledam na to kot prednost velike izbire v trgovinah in s tem na možnost, da se lahko zelo ugodno oblečeš, če veš, kaj hočeš, in znaš kombinirati.

Napisala: MIMA

Najbolj brano