Miley Cyrus: Divja plavolaska

Miley Cyrus ima, ko v svoj iPhone odtipka 140 znakov, več marketinške moči kot kakšna oglaševalska kampanja, vredna več milijonov.

Miley Cyrus: Divja plavolaska

Koliko protislovij se lahko skriva v neki krhki 20-letnici? Še pred nekaj leti je igrala tipično ameriško najstnico po imenu Hannah Montana in kot simbol svoje nedolžnosti nosila 'purity ring'. Danes je pankerka, s kratko frizuro, usnjeno jakno in zbirko tatujev, ki iz dneva v dan raste.

Miley je svoj nastop na podelitvi MTV-nagrad izkoristila za provokativno promocijo novega albuma in zaradi divjega miganja z zadnjico, oblečeno le v spodnje perilo iz lateksa kožne barve, v puritanski Ameriki dvignila mnogo prahu in vzbudila zgražanja.

Marsikdo se je ob tem vprašal, ali je nekdanja junakinja Disneyjevega kanala svojo moč pametno uporabila. Njen strateški načrt, ki je po izzivalni moči spominjal na medijske izpade Madonne in Lady Gaga, je bil, da medijski prostor zasede tako, da drugim ne ostane nič prostora, za vsako ceno je želela ukrasti šov, pripraviti ljudi, da govorijo o njej, biti v središču pozornosti. Njeni mladi oboževalci, ki so zrasli ob gledanju njenih nadaljevank, so kar naenkrat trčili v kulturo, ki je zelo seksualizirana. Verjetno je javnost prav zaradi takega preobrata ostala odprtih ust. Miley pa na zgražanje svojih glasbenih kolegov odgovarja: »Ljudje si pretirano razbijajo glave s tem. O tem razmišljajo več, kot sem jaz, ko sem to storila. Mislim, da sploh nisem razmišljala, taka pač sem. Ne menim se za tiste, ki me ne marajo. Podoben scenarij sem že pogosto videla. Nekaj takega si želi vsak izvajalec – zapisati se hoče v zgodovino.«

Miley pripada generaciji mladih zvezd, ki so odraščale ob Twitterju in Facebooku, zanje pa je meja med javnim in zasebnim življenjem zelo tanka. Miley se je zelo zgodaj naučila, da lahko z objavo najbolj nedolžnega detajla pri tabloidih povzroči pravi vihar. Kar nekajkrat je dezaktivirala svoj profil ali vsaj grozila, da bo to storila, in popustila je šele, ko jo je celo njen oče, znani pevec Billy Ray Cyrus, prosil, naj tega ne stori. Verjetno je prav zaradi glasbene kariere svojega očeta zelo zgodaj krenila po poti zabavne industrije. Pri 11 letih je starša pregovorila, da sta ji dovolila udeležiti se avdicije za serijo Hannah Montana, kjer je bila sprejeta. Sledila so leta trdega dela, svetovna turneja, promocija albuma Hannah, nekaj filmov in spoznavanje z oboževalci, pa vendar kljub vsemu ni postala filmska diva. Starša sta ji bila v pomoč, blažila sta njen stres, nista dovolila, da bi sama prenašala breme velikih pričakovanj, ki jih je imela korporacija Disney in, kar je najpomembnejše, nanjo nista gledala kot na vir zaslužka. »Vedno smo imeli denar in slavo,« pravi Miley. »Ljudje, ki odraščajo brez enega ali drugega, lahko doživijo večji kulturni šok in lažje skrenejo s prave poti.«

Njen četrti studijski album Ban­gerz je izšel v oktobru in glasbeno pomeni odmik od njenih prejšnjih del, o katerih meni, da jih je prerasla. Dojema ga celo kot svoj glasbeni debi, saj je prvi, ki ga je posnela, potem ko se je razšla z vlogo Hannah Montana.

Nekako imamo občutek, da jo bo dobro odnesla, ne glede na to, kaj se bo zgodilo v tem njenem muhastem poslu.

Najbolj brano