David Hojnik: Moški, ki oblikuje nakit za ženske

Med modnimi oblikovalci se čedalje pogosteje pojavlja ime DH Fashion, ki postaja sinonim za drugačen, ekstravaganten nakit. David Hojnik je s svojimi kosi opremil že številne znane Slovenke, ki se njegovega nakita ne naveličajo.

David Hojnik je s svojim nakitom priljubljen pri številnih estradnicah.  - Foto: revija Lea

K aj vas je navdušilo, da ste začeli oblikovati unikatni ženski nakit? Precej nenavadno poslanstvo za moškega?

Moda me je od nekdaj zanimala in že zelo zgodaj sem začel razvijati svoj lastni slog. Svojo oblikovalsko pot pa sem začel s sodelovanjem na različnih modnih snemanjih, kjer sem delal kot stilist, in na neki točki so mi kupljena oblačila postala premalo za drugačen, unikaten videz, kar mi je bilo pri tem delu najpomembneje. Tako sem začel preurejati različne kose oblačil, lepil, rezal, šival in končni rezultat je bil to, kar sem iskal. Ekstravagantni, odštekani kosi oblačil in nakita. Prav ti kosi so naleteli na zelo pozitiven odziv in tako sem začel ustvarjati lastni nakit in tudi različne kose oblačil. Najprej je začel nastajati nakit za ženske, in sicer ogrlice, prstani, zapestnice, uhani čim bolj ekstravagantnih oblik, zdaj pa nastaja tudi vse več moških kosov nakita, vse od zapestnic do posebnih verižic.

Kaj vas pri oblikovanju nakita najbolj privlači?

Nakit se mi zdi zelo pomemben del garderobe vsakega posameznika, ki že s svojo pojavo želi svetu posredovati določeno sporočilo. Gre za detajl, ki lahko opiše človeka in skozi katerega ga lahko preberemo. Lahko je jedro stajlinga ali le pika na i. V vsakem primeru pa lahko pusti pečat. In to mi je všeč! Ustvarjati te pečate, s katerimi se potem ljudje lahko 'ožigosajo'. Zato je pomembno, da je vsak kos nakita unikaten in ročno izdelan, da se oseba v njem lahko počuti posebna in edina, k čemur se mi zdi, da nas danes že veliko ustvarjalcev stremi, saj je ob poplavi trendov, ki nas želijo vse poenotiti, to že velik izziv.

Izdelujem iz različnih materialov, odvisno od navdiha, saj se mi zdi, da se prav iz vsega da oblikovati nekaj posebnega. Ampak v večji meri so to različne steklene perle, kristali, verižice, različne kovine, pleksisteklo, perje in še in še ... Pomembno je, da je vsak kos narejen s strastjo in da je vanj vloženega ogromno dela, truda in časa, kar pa odtehta zadovoljstvo osebe, ki ga nato nosi.

Po čem se odlikuje vaš nakit?

Ustvarjam kose, ki pustijo vtis. Masivne ženske ekstravagantne ogrlice, posebne prstane, ki se velikokrat prepletejo z zapestnico ali stojijo kot močan samostojni kos, različne druge dodatke, kot so vpadljivi našitki na ramenih. Trudim pa se izdelovati tudi čim več moških kosov. Tako sem prišel na idejo, kako tanke moške kravate popestriti z najrazličnejšimi našitki, obeski, verižicami ali vzorci. Prav tako nastajajo posebne drzne verižice tudi za moške.

Kar nekaj znanih Slovenk nosi vaš nakit. Katere?

Že kar nekaj znanih Slovenk in Slovencev si je nadelo moj nakit: Natalija Verboten, Maja Keuc, Špela Grošelj, Nives Orešnik, Doroteja Premužič in njena skupina Diamantke, Gašper Rifelj, Sebastian, Tibor Golob.

Odlikuje vas drznost. Kako gledate na kombinacijo elegantnega nakita in kratke majice?

Kakor se lahko moj nakit kombinira z različnimi slogi oblačenja, se lahko nosi tudi ob različnih priložnostih, pa naj bo to za dnevni izhod v mesto, ko si na kratko majico nadenemo ogromno ogrlico, poslovni sestanek, kjer klasični kostim kombiniramo z drzno zapestnico, ali parti z ekstravagantnimi modnimi dodatki. V modi ni omejitev in tako je tudi z mojim nakitom, s pravo mero okusa in sloga se lahko hitro prav vse prilagodi določenemu videzu.

Kateri projekti vas najbolj pritegnejo k sodelovanju?

Kot stilist sem sodeloval na različnih snemanjih promocijskih fotografij za slovenske glasbenike: modni editoriali in spoti, obleke za rdečo preprogo na Viktorjih, pripravil sem obleko za izvajalko na Slovenski popevki, izdelal sem tudi obleko za Majo Keuc, s katero je predstavila novo pesem na letošnji Emi.

Trenutno razvijate blagovno znamko. Kakšni so načrti z njo?

Nenehno ustvarjam in takšni so načrti tudi v prihodnje. Izdelujem nove in nove kose in s tem širim svojo vizijo o modi, slogu in estetiki. Veliko je idej, ki jih še želim uresničiti, ampak vse naenkrat žal ne gre. Trenutni načrt je torej razvijati ime, pod katerim ustvarjam, DH Fashion, in ga ponesti čim širše do ljudi s podobnimi vizijami in miselnostjo ali pa popolnoma drugačno. V vsakem primeru jim zdaj lahko ponudim to, kar so mogoče že dolgo iskali.

Oblikujete pa tudi moške kravate. Kako se moški odzivajo na vaše delo?

Ideja o unikatnih moških kravatah se je razvila iz pritoževanja moških, da ustvarjam samo za ženske, češ da si moški ne zaslužijo posebnih kosov v svoji omari. No, in glede na to, da so moški vseeno po večini manj dojemljivi za modo, sem se odločil ustvariti kos, ki je večen v vsaki moški omari – kravato. Klasična črna tanka kravata je tako postala unikatni dizajnerski kos z raznolikimi detajli, pa naj bodo to netki, verižice, kristalčki ali različni vzorci ter potiski. In tudi tukaj so možne popolnoma različne stilske kombinacije, od odštekanega dnevnega videza do detajlov pri elegantnem stajlingu.

Vir: Lea

Najbolj brano