Christian Louboutin: Elegantna hoja v 12+ (1. del)

Njegovim vrtoglavo visokim petam se je težko upreti, a kako v njih hoditi? Christian Louboutin, mojster čevljarstva, či­gar modele obožujemo, nam razkriva svoje skrivnosti.

Foto: Profimedia

Ste kdaj poskušali hoditi v svojih petah?

Enkrat! Želel sem ugotoviti, kje je težišče, da bi oblikoval dobro peto. Obul sem jih kot raziskovalec, da bi našel odgovore na vsa teh­nična vprašanja, in odkril, kaj ženske občuti­jo, ko hodijo v visokih petah.

Kako visoke so pete Victorie Beckham?

Njena najljubša višina je med 15 in 16 cen­timetri. Višina je sicer manj pomembna od nagiba med prsti in peto, ki ne sme biti višji od 8 centimetrov. Od nagiba sta odvisni gib­ljivost in udobnost, pomembna pa je tudi vi­šina. V petdesetih letih pete niso bile ravno visoke, vendar je bil nagib med prsti in peto skoraj pod pravim kotom. Vsa teža je bila na sprednjem delu stopala in takšni čevlji so bili zelo neudobni. Danes je ta krivulja bolj blaga: Victoria deluje, kot da hodi v copatah.

Rdeč podplat in 12 centimetrov – ni to malce preveč? Je to zapeljivo ali vzbuja strah?

Moški jih obožujejo! Številni moški nižje rasti imajo radi 'povečane ženske' na visokih petah. Kar nekaj žensk mi je že reklo, da se jim je spremenilo življenje, odkar nosijo pete. Visoke pete imajo tudi družben pomen, ker je veliko žensk manjših od moških. Neka­tere so mi povedale, da visoke pete nosijo v službi, da bi bile v višini pogleda svojega šefa. Povsem drugače je nekoga gledati v oči kot pa od spodaj navzgor. Ko smo višji, postane­mo enakopravni. Ne razumem feminističnih izjav, ki ženske v visokih petah povezujejo samo s seksualnim objektom. Ne strinjam se s tem, visoke pete so eden izmed načinov, s katerimi ženska lahko pridobi večje zaupanje, zlasti v poslovnem svetu.

Kaj je zadnja velika revolucija v svetu čev­ ljarstva?

Višina. Danes je višina 12 centimetrov nekaj povsem običajnega, dosegli smo 16. Odkar je moda podaljšala žensko silhueto z dolgi­mi cevastimi hlačami, ki skrivajo čevelj, so se visoke pete osvobodile fetišističnih fantazij.

Kako naj ženske brez težav nosimo visoke pete dlje kot eno uro?

Preprosto, treba je izbrati čevlje prave veliko­sti. Če so preozki, morate vzeti pol številke večje in dodati tanek kožni vložek. Ženske se vedno odločijo za obuvala, ki so jim pol številke premajhna. Imajo kompleks velikega stopala! Ko jim svetujem, naj vzamejo večje, udobnejše čevlje, jih to šokira, kot bi jih po­staral. Seveda je treba vedeti, da se usnjeni čevlji vedno malce razširijo, medtem ko obutev iz svile in satena ostane ista.Tudi lakirani čevlji so manj fleksibilni. Za visoke pete in ekstremen nagib je bolje, če imate večjo nogo. Številka 39 veliko bolje prenaša višino kot 36, ker je nagib daljši. Pred leti sem izdelal veliko več številk 37 kot 40. Danes je nasprotno.

Kakšen je Louboutinov nasvet, kako se ekspresno naučiti hoditi v visokih petah? Za katero zvezdnico bi rekel, da najbolje hodi v njih? Odgovore najdete v septembrski številki Elle, ki vas že čaka na prodajnih mestih in ji je priloženo darilo: Moroccanoil!

Najbolj brano