Partnerstvo: 15 načinov, kako se izogniti konfliktom

V partnerstvu in v vsakdanjem življenju na sploh se dnevno srečujemo z nasprotnimi si mnenji. Kadar smo čustveno vpleteni, nas lahko to zelo rani. Tukaj je 15 orodij, kako reševati konflikte. Z nami jih je delila družinska in poslovna mediatorka, Jerneja Čepelnik.

Prepir

15 načinov, kako se izogniti konfliktom:

1. Vsak od vaju ima svoj 'prav'

Ko boste spoznali zgornje, vam bo v življenju vse teklo bistveno lažje in lepše. V partnerstvu velikokrat pride do situacije, ko želimo ljubljeni osebi na vse pretege (dobesedno!) vsiliti svoje mnenje (berite: 'svoj prav'), a se pri tem ne zavedamo, da vsak od nas neko stvar vidi čisto po svoje. Težite k temu, da se s partnerjem fokusirata na iskanje 'skupnega prava'.

2. Pogovarjajte se z 'jaz' stavki

Vedno izhajajte iz sebe. Vse obsodbe in napade (npr. 'Nimaš časa zame ...') zamenjajte s frazami, kot sta 'Tako mi je lepo, ko si vzameš več časa zame ...' ali 'Počutim se zelo pomembno, ko ...'.

3. Sprejmite dejstvo, da drugih ne gre spremeniti

Spreminjate lahko le in samo sebe ter ste s tem vzor in motivacija partnerju.

4. Umirite se

Ko nas obsede jeza, se kdaj vedemo popolnoma podivjano. Lažje se boste umirili, če si boste v mislih predstavljali scenarij, ko vas točno v tej 'neljubi' situaciji ujame skrita kamera. Predstavljajte si, da se gledate na televizijskem ekranu, medtem ko se vedete kot neobvladljiva podivjana dama. Nič kaj prijetno, kaj?

5. Upoštevajte pravilo 17 sekund

Preden odreagirate, ko vas nekaj razjezi, pričnite odštevati od 17 proti 1. Boste videli, v trenutku se boste umirili.

6. Komunicirajte

Kadar vam nagaja PMS ali ste ranljivi, 'skomunicirajte' svoje lastne občutke in trenutno stanje. Pomagate si lahko z 'Danes te opozarjam, sem zelo ranljiva ...' ali 'Prosim te, da si nežen z mano'.

7. Spoštujte sebe in druge

Včasih nas drugi 'ujezijo', ker nam zrcalijo lastnost, ki jo imamo sami. Le te sami sebi ne upamo priznati. Vprašajte se: 'Zakaj me je to razjezilo' ali 'Kaj mi slednje sporoča'.

8. Bodite pozitivno naravnani

Pomagajte si s sledečo mantro: 'Vem, da bom vse uredila, vem, da se bo situacija zame in za vse vpletene odvila na najboljši možen način.'

9. Jasno postavljajte meje

Pogosteje uporabljajte sledeča stavka: 'To je zame sprejemljivo' in 'To zame ni sprejemljivo'. Nikoli ne pričakujte, da vam bodo drugi brali misli, ne nazadnje jih tudi sami ne znate brati.

10. Nikoli ne sodite

Če ne najdete česa pametnega za početi, se raje, kot da opravljate druge, ukvarjajte sami s sabo. Tu boste našli vedno dovolj dela.

11. Gradite trdno samopodobo

Izražajte se. Postavljajte jasne meje in ne ugajajte drugim. Počnite to, kar radi počnete. Poskrbite za svoje telo, saj je to edini prostor v katerem 100% živite.

12. Govorite z nežnostjo

Pomagalo vam bo, če boste na svoj besednjak vključili: 'Rada te imam', 'Sem hvaležna, ker te poznam', 'Vedno bom tu zate', 'Hvaležna sem, ko se spomniš name', 'Verjamem vate', 'Zame si pomembna in dragocena oseba', 'Ponosna sem nate', 'Si enkratna družba' in 'Zaradi tebe je svet lepši'.

13. V življenju imamo vedno izbiro

Ko je nekdo žaljiv do vas, lahko vedno izberete, kako boste na dano situacijo odreagirali. Lahko zanetite prepir ali pa se odzovete z ljubeznijo in srčnostjo.

14. Gojite hvaležnost v srcu

Kadar ste jezni, žalostni, nesrečni, se poskusite 'ozdraviti' s hvaležnostjo. Na ta način boste dvignili vibracijo in miselno naravnanost. Izzivi bodo tako lažji in bolj zabavni.

15. Bodite ljubeznivi

Ljubezen je najmočnejša sila na svetu, zato bodite ljubeznivi. Pošiljajte v svet čim večjo mero ljubezni.

Pripravila Jerneja Čepelnik, za strokovno podporo pri pisanju članka se zahvaljujemo Ivanki Marič, trenerki mediatorjev
Za splet uredila Ajda Hovnik Plešej

Preberite še: 8 ameriških modnih klasikov, ki jih v zvezde kujemo tudi v Evropi

Priporočamo tudi: Življenjsko in poučno: Sijajni nasveti 60-letnic 40-letnicam

Najbolj brano