Štipendije Za ženske v znanosti 2014 v roke biologinji, mikrobiologinji in inženirki kemijske

Partnerji nacionalnega programa Za ženske v znanosti so na slovesnosti v atriju ZRC SAZU že osmič podelili štipendije v višini 5.000 evrov trem mladim znanstvenicam.

Barbara Hubad, Eva Ogorevc in Janja Stergar

Mikrobiologinja Barbara Hubad (31) iz Kamnika, biologinja Eva Ogorevc (31) iz Ljubljane in inženirka kemijske tehnologije Janja Stergar (28) iz Spodnje Voličine bodo denar lahko porabile v poljuben namen. Nagrajenke so svoje delo in življenje predstavile v kratkem videu, ki je objavljen tudi na YouTube kanalu Za ženske v znanosti.

Na prireditvi so zbrane nagovorili dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Edvard Kobal, predsednik Nacionalnega odbora Za ženske v znanosti in predstavnik Slovenske znanstvene fundacije, Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, in Brigitte Streller, generalna direktorica L'Oreala Slovenija.

Nacionalni program Za ženske v znanosti si že vse od leta 2006 prizadeva opozarjati na pomen in vlogo žensk v znanosti, s štipendijami pa nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Doslej so partnerji s štipendijami nagradili že 22 izjemnih raziskovalk.

Program podpirajo L'Oréal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija in je del širšega UNESCO-L'Oréal For Women in Science partnerstva, ki vključuje tudi mednarodne štipendije (mladim raziskovalkam za njihovo raziskovalno delo v tujini) in mednarodne nagrade (že uveljavljenim znanstvenicam za izjemne dosežke v znanosti).

V preteklih 16 letih je partnerstvo postalo globalno in podprlo je že več kot 1.700 žensk iz 108 držav. Poleg finančnih spodbud pa si program na najrazličnejše načine prizadeva opozarjati na pomen in vlogo žensk v znanosti.

Foto: Žare Modic

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri