Spoznajte: pet okusov kave po navdihu pokrajine

Kaj se zgodi, ko se pet izjemnih pokrajin združi v petih specializiranih procesih, ki jih vsaka uredi z spretnimi rokami lokalnih pridelovalcev kave? Rezultat je kolekcija Master Origin iz Nespressa – pet različnih okusov kave po navdihu pokrajine.

Promocijsko sporočilo, 21. 3. 2019
Spoznajte: pet okusov kave po navdihu pokrajine - Foto: Myles New

Vsaka kava Master Origin je edinstveno odkritje. Strokovnjaki za kavo Nespresso so po svetu iskali najboljša območja za gojenje kave, od gozdnatih vrhov Sumatre do gričev in doline Nikaragve. V vsaki izbrani regiji je Nespresso vzpostavil partnerstvo z lokalnimi strokovnjaki za kmetijstvo in je začel izvajati poslanstvo preizkušanja inovativnih in zahtevnih kmetijskih praks, s ciljem ustvariti neverjetne nove arome in okuse kave.

V Etiopiji se kavna zrna vsako uro obračajo ročno, da se zagotovi njihovo enotno sušenje. V Kolumbiji je bil čas žetve ob skrajnih mejah – vsak plod kave je ostal na drevesu, kar je ogrozilo fermentacijo, dokler ni bil pravilno izbran pravi odtenek vijoličaste barve. Skozi Sumatro, Indonezijo, so pridelovalci uporabljali tradicionalno in zelo lokalno metodo mokrega luščenja, medtem ko je bila v Nikaragvi uporabljena metoda 'črnega medu', ki je med sušenjem vključevala puščanje kave v naravnem sadnem soku, medtem ko je zrno lahko absorbiralo naravne sladkorje.

Kava iz Indije je izoblikovala 'monsunsko' tehniko, ki je bila nekoč naravni pojav, ko je kava, ki jo je nosil čoln, prevzela veliko količino vlage iz oceana,  zrno se napoji in dobi edinstven nov okus. Za Master Origin Indija se je ta proces začel v 21. stoletju, a zrna Robuste so bila bolj pogosto izpostavljena temu procesu kot zrna Arabike.

Karsten Ranitzsch, vodilni v Nespressu, je pojasnil: »Tehnike obdelave igrajo zelo pomembno vlogo v končnem profilu kave in z okusi Master Origin smo se želeli poigrati in videti, kako lahko združimo mešanico tradicionalnih, novih in prilagojenih metod za izdelavo petih različnih in originalnih kav. Skupaj z lokalnimi pridelovalci smo prevzeli tveganja in izzvali sebe, zahvaljujoč medsebojnemu zaupanju in podpori, ki jo je zgradil Nespresso AAA program trajnostne kakovosti

SPOZNAJTE NESPRESSO MASTER ORIGIN

Master Origin Indonesia

Stalna vlažnost v Sumatri je vodila pridelovalce k pobiranju kavnih zrn, ko so bili še mokri, kar je ustvarilo izjemno bogato, žametno teksturo in osupljiv lesen okus.

Master Origin Ethiopia

Lokalni pridelovalci v Etiopiji že vrsto let uporabljajo starodavno tehniko suhe pridelave, s katero sušijo cele kavne plodove na sončni strani, da bi dobili delikatne sadne note.

Master Origin India

Močni mokri monsunski vetrovi se mesece zadržujejo na indijskih obalah Malabarja. V oblikovanje kave z neverjetno intenziteto je vloženo veliko trdega dela lokalnih pridelovalcev.

Master Origin Nicaragua

V gorah in dolinah Nikaragve se kava vsako uro ročno obrača v črnem medu pod vročim soncem, da absorbira sladke okuse.

Master Origin Colombia

V visokih gozdovih in hribih Kolumbije so uvedli tehniko pozne trgatve. Kavo pustijo zoreti dlje in z vsakim novim dnem preverijo vsako posamezno zrno,  ga ocenijo in izberejo le, če je popolnoma pripravljeno.

Najbolj brano