Rotary Slovenija z gibanjem »Adijo plastenka, živjo steklenka« – za svet brez plastenke

Bled, 21. junij 2021 –  V soboto je na Bledu potekala novinarska konferenca ob predstavitvi steklenke, ki jo je skupaj s Steklarno Hrastnik razvil Rotary Slovenija.

Rotary Slovenija z gibanjem »Adijo plastenka, živjo steklenka« – za svet brez plastenke - Foto: Rotary Slovenija

Na svetu se vsak dan proizvede več kot en milijon ton plastike, reciklira pa se jo le 13%. Vsa ostala odpadna plastika konča v naravi in nato potuje naprej, v reke in oceane, morska bitja in ptice pa jo vse prevečkrat zamenjajo za hrano. Kako pomembno je, da se znebimo plastike, ki je lahko škodljiva tudi za človekovo zdravje in jo zamenjamo za okolju prijaznejšo alternativo, kot je steklenka, se zavedata tudi dr. Iztok Seljak, guverner Distrikta 1912 in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Rotary Slovenija si prizadeva, da bi v petih letih Slovenija postala prva država na svetu brez uporabe plastenk za vodo in druge pijače, zato je pričela z gibanjem adijoplastenka.si. Kot je ob tem povedal dr. Seljak, je poleg reševanja problema klimatskih sprememb in dekarbonacije, nujna tudi hitra rešitev za ogromno kopičenje mikroplastike: "In ravno to imamo v Rotaryju za naš neposreden cilj. Ob tem, da smo v Sloveniji eden največjih onesnaževalcev s plastenkami na prebivalca na svetu, na drugi strani pa imamo eno najboljših pitnih voda iz vodovodnega omrežja, bomo skupaj Slovenijo do leta 2025 razvili v prvo državo na svetu, ki ne bo več uporabljala plastenk za vodo in druge pijače."

S tem v mislih so ustvarili steklenko, s katero želijo spodbuditi vse, da se vode in drugih pijač v plastenkah ne bodo več dotaknili. Zato so ji dali tudi dobrodelno noto. "V našem poslovnem modelu je en evro od vsake steklenice namenjen za dobrodelne projekte iz področja zaščite zdravja ljudi, zaščite planeta in podpore umetnosti in kulturi. Tako smo za prvo donacijo izbrali projekt CAR-T zdravljenja obolelih za levkemijo in oblikovali partnerstvo s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo," je povedal Janez Podobnik, dr. med., vodja odbora Okolje WOW projekt pri Rotary Slovenija. 

Projekt podpira tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je pozdravil napore Rotary Slovenija pri skrbi za okolje in k temu prispeval tudi svoj delež – gibanju adijoplastenka.si se je pridružil celoten njegov urad, s ciljem, da do konca leta 2021 predsedniška palača postane palača brez plastenk, Rotary steklenke pa bodo uporabili tudi za protokolarna darila. "Navdih in inspiracijo smo dobili pri vas in vam se zahvaljujemo, da s tem gibanjem dajete sporočilo vsem, da se vam lahko pridružijo, zato da bosta Slovenija in celoten svet, čistejša," je zaključil in vse državljane pozval, naj se tudi samo odpovejo plastenkam.

Steklenka je sicer narejena iz kvalitetnega stekla, ki se lahko neskočno reciklira in tako ne obremenjuje okolja. V sodelovanju s podjetjem DS Smith, ki je kot partner gibanja pristopil z reciklirano embalažo steklenk, so jo ustvarili v Steklarni Hrastnik. Kot je povedal Klemen Resman, direktor prodaje in marketinga Steklarne Hrastnik, je steklenka v celoti plod domačega znanja in izdelave. Izdelana je iz vrhunskega stekla, brez primesi težkih kovin, opremljena pa z zamaškom iz bukovega lesa. Poimenovali so jo Juno, v sebi pa skrbno varuje 7 decilitrov najbolj dragocene tekočine – vode.

Zakaj smo gibanje adijoplastenka.si predstavili ravno na Bledu?

Občina Bled se je gibanju pridružila brez pomisleka, je povedal župan Janez Fajfar, saj si prizadeva postati prva občina v Sloveniji, ki bi zavrgla uporabo plastike in uporabljala samo še razgradljive izdelke in tiste, za večkratno uporabo.

Slovenci uporabimo in odvržemo kar 130 milijonov plastenk na leto ali povedano drugače: če bi vse odvržene plastenke postavili eno zraven druge, bi s tem ustvarili kar 22 tisoč kilometrov dolgo vrsto plastike. To je polovica obsega ekvatorja!

Velik del plastike žal konča v naravi, zato je pomembno da stvari vzamemo v svoje roke in poskrbimo za to, da bo narava spet narava in ne smetišče. Kot človeštvo moramo nujno odločneje nasloviti spremembe in odločne ter dokončne korake k brezogljični družbi, sicer je naš obstoj resno ogrožen. Hkrati pa moramo tudi mlajšim pokazati, da se znamo učiti iz napak.

Če bi tudi vi radi sodelovali pri projektu in nam pomagali pri nameri, da bo v našem okolju manj plastike, vas vabimo da se nam pridružite na adijoplastenka.si!

 

Fotografije: Adijoplastenka.si

Najbolj brano