Potovanje in pakiranje

Večina žensk je vsaj enkrat že doživela pogled svojega dragega sopotnika . . Ko zavije z očmi in se čudi, kaj za vraga je njegova draga tlačila v kovček. Ali pa vam je morda bolj znano besno pihanje na kakšnem od letališč/postaj, ko bi trapasti kufer najrajši zabrisale točno tja od kjer smo ga privlekle . . Ko bi ga hudiča le lahko dvignila.

Potovanje in pakiranje - Foto: Fotografija ROXY

Zakaj imamo vedno preveč?

Ker »kombiniramo«. Ker se nam zdi, da brez pincete, acetona, treh novih lakov, sušilca, ravnalca in kodralnika, dveh balzamov, kart, knjig, pižame, copat, . . ne bomo preživele.

V večini primerov predstavnice ženskega spola na dopust spakiramo trikrat več, kot je to zares potrebno. Seveda, treba je vzeti eno, drugo in tretjo kombinacijo, pa za na plažo (za katero rabimo vsaj troje kopalke, par japonk, pareo ali kakšno oblekico, kratke hlače, pa posebno torbo za plažo . . ). Potem se garderoba deli na oblačila za čez dan (kosila, šopingi), večerna oblačila (žuri, večerje), kamor spadata še najmanj par ali dva visokih pet, pa še kakšna dodatna torbica in pa seveda nakit ter ličila. Potem so tu še športna oblačila (za izlete), k njim pa pašejo tudi superge in kakšna čepica s šiltom in rutica . . Še preden se zavemo je naš kovček poln, oziroma prepoln.

Predpriprava

Pametno pakiranje zahteva nekaj predpriprav, a verjemite nam, ne bo vam žal. Sploh če se odpravljate na potovanje z velikim nahrbtnikom. V primeru, da se boste šli avanturista ali se boste podali celo popolnoma v neznano – pa sploh ne smete komplicirati, saj se prav lahko zgodi, da bodo vaši kriteriji padli tudi na minimum in bo vsak spakiran dekagram hudo žulil vaša ramena, medtem ko boste iskali prenočišče. Na potovanjih v neznano boste mislili na vse drugo, kot pa paničarili okoli večerne obleke. Improviziranje zna biti zelo zabavno.

SELEKTIRANJE OBLAČIL

Pameten razmislek je lahko velik plus. Število in kroje oblačil si prilagodite po;

- času potovanja (3-je tedni, 3-je pari hlač) ali

- priložnostih (casual, športne, večerne) ali pa po

- funkcionalnosti (dolge, srednje, kratke).

  • Izbirajte le obleke, čevlje in dodatke, ki se (vsaj v veliki večini) med seboj lahko kombinirajo,

V praksi to pomeni, da boste vzeli samo tiste visoke pete in samo tiste oblekice, ki pašejo skupaj. Da boste vzeli samo tiste kavbojke in topke, ki se dopolnjujejo. Da boste vzeli en par japonkic, ki prav tako paše na vse topke ter veliko dnevno torbo, ki ponovno paše na japonke ter topke. Verjemite - to da imate doma 15 parov visokih pet, nikakor ne pomeni, da jih potrebujete 20 s seboj. In če imate 20 parov japonk, boste tistih 14 dni prav lahko preživeli samo z enim ali dvema, ki sta premišljeno izbrana. Ne pozabite na kakšen topel pulover (ki seveda paše na vse hlače) in majice ali dveh za spanje (da ne »porabite« po nepotrebnem ostalih majic).

  • ZLAGANJE OBLAČIL

Kozmetika

Na minimum z njo! Kozmetični pripomočki so še ena od obsesij velikega števila žensk. Super, naša kopalnica je polna vsega, kar so nam priporočile zadovoljne uporabnice v neskončnih raziskavah, a še enkrat pudarjamo - ne, ne potrebujemo vsega s seboj.

Ne glede na to, kaj boste vzeli s seboj, shranite to v posebno izolirano torbo ali običajno toaletno torbico varujte pred visoko vročino in direktnim soncem.

Ponovno dobro premislite in se odločite za minimalno število stvari. Ličila in negovalno kozmetiko lahko skoraj vedno kupite tudi v mini izvedbi, kar je zelo zelo priročno. Kozmetično torbico z malo premisleka lahko stisnete tudi na eno tretjino običajne velikosti.

Mleko in tonik z lahkoto zamenjate s posebnimi čistilnimi robčki (2 v 1), namesto kreme lahko uporabite kakšne testerje (ali kupite mini verzijo), vatke si kupite pa tiste, ki jih je le 30 v paketku (so majhne in poceni). Od ličil si izberite dve senčili (za dnevni in nočni makeup), barvico, črtalo, maskaro in šminko ter glos. Manj naj bo dovolj. S temi osnovnimi pripomočki prav lahko preživite 14 dni. V primeru da ne morete - začnite delati na tem, da boste lahko.

Tudi sušilca navadno ne potrebujete s seboj, saj ga ima večina hotelov in apartmajev. Tudi WC papirja ne tlačite s seboj (če vam ga zmanjka, ga kupite za euro ali bistveno manj v lokalni trgovini), dobrodošla pa je na potovanjih vedno mini varianta vlažilnih robčkov.

Pozorno z dišavami, saj le-te na soncu lahko slabo reagirajo ali pustijo na koži madeže.

Nakit izberite preudarno in ponovno tako, da vam bo pristajal na večino oblačil. Vrednejše ter unikatne kose pa pustite rajši doma in tako že v naprej preprečite morebitno nepovratno izgubo.

Ne pozabite na: kvalitetne proizvode za zaščito pred močnimi sončnimi žarki, zaščito pred komarji (ter ostalimi insekti), v visoki vročini pa pride zelo prav tudi termalna voda, s katero se lahko osvežite.

SOS zdravje

Nikar ne pozabite na najnujnejše. Zdravila proti vročini, bolečinam, prebavnim akrobacijam, pikom alergijskim reacijam, ter obliži, repelent in medicinsko oglje bi morali biti v vsakem potovalnem kovčku. Na prostoru lahko veliko prihranite, če boste zdravila vzeli iz škatlice, navodila pa poleg pripeli kar z elastiko.

Tudi zdravila (tako kot kozmetika) zahtevajo pravilno hrambo. Če je le možnost jih prav tako hranite v izolirni torbici, v nasprotnem primeru, pa jih dobro zavarujte pred visoko vročino ter direktnim soncem.

Izguba prtljage

Če se zgodi, da vam izgubijo prtljago – ne paničarite. Takoj se odpravite na okence (navadno označeno z »lost baggage«), kjer boste pustili osebne podatke, podatke o letih in o vaši prtljagi. Navadno prtljaga v najkasneje parih dneh prispe do svojih lastnikov.

Izguba prtljage je pogost pojav, zato je zelo pametno, da si v ročno prtljago shranite najnujnejše, s čimer lahko preživite dan ali dva (t.j. zobna ščetka, hlačke, nogavice, milo, . . ).

Nasvet: ravno zaradi izgube prtljage in da zmanjšate možnost, da bi kdo zamenjal svojo prtljago z vašo na minimum, si kupite kovček/nahrbnik, ki malce izstopa ali pa nanj dodajte kakšne živobarvne dodatke, ki bodo od daleč prepoznavni (traki, elastike za spenjanje, . . karkoli! ). Ne pozabite namestiti listka z imenom in telefonsko številko, ki ga pripnite na ročaj prtljage.

Naredite si seznam

Staromodno, ampak učinkovito. Tako sigurno ne boste ničesar pozabili.

NIKDAR

V kovček/nahrtbik nikdar NE pakirajte:

- elektronskih naprav (računalnikov, telefonov, predvajalnikov, . . ),

- denarja,

- kreditnih kartic,

- letalskih kart,

- dokumentacije o rezervacijah (voucher)

- itd . .

Vse pomembne in nujne stvari imejte v ročni prtljagi, kjer so vam kadarkoli na dosegu roke.

Varnost na potovanju

V kolikor imate namen vzeti s seboj kaj podobnega kot je solzilec, se to vsekakor prej pozanimajte pri ponudniku leta, pod kakšnimi pogoji lahko to storite. Računajte tudi s tem, da v kolikor boste s seboj jemali stvar, na katero bodo oblasti pozorne, se pripravite na to, da vam bodo prtljago pošteno premetali. Kovčka/nahrbnika ne zaklepajte, sej se hitro zgodi, da bo ključavnica odlomljena, zadrga trajno pokvarjena ali kakšna podobna neprijetnost . .

Sigurno pa predmeta, kot je solzilec v nobenem primeru ne boste smeli vzeti s seboj v ročno prtljago (tega nikakor ne pozabite, saj so kazni za tak prekršek neizmerno visoke! ), torej če že, vam bodo verjetno dovolili, da ga shranite v »spodnjo« prtljago, pa še to mora biti izdelek v točno določeni emabalaži, z varnostnimm mehanizmom, itd. Opozorilo: točne informacije za takšne predmete obvezno preverite pri svojem ponudniku leta!

Pazite na prtljago

Ni potrebno biti panični, je pa dobro biti previden in imeti prtljago na očeh. Sploh tik pred vkrcanjem na letalom prtljage ne puščajte na samem ali nenadzorovane.

. . in najpomembnejše?

Uživajte! Ne pustite, da bi vam karkoli pokvarilo potovanje. Vreme, temeperature, čudaški ljudje na poti, zlomljena petka ali kakšna odrgnina . . vse se da odpraviti z nasmehom ter mirnostjo.

In pošljite nam kakšno kartico! :)

Najbolj brano