Na testu: S tem pametnim telefonom boste posneli najlepše fotografije

Ste se kdaj vprašali, ali je s telefonom mogoče posneti enako navdihujoče in kakovostne fotografije kot s klasičnim fotoaparatom? Naša urednica Petra Windschnurer je s seboj na modno snemanje vzela pametni telefon Huawei P50 Pro in se prepričala, da je ta za popolno modno fotografijo in vso lepoto, ki nas obkroža, daleč najboljša izbira.

Na testu: S tem pametnim telefonom boste posneli najlepše fotografije - Foto: Osebni arhiv

"Iz galerije nisem izbrisala niti enega posnetka, saj so bili vsi tehnično brezhibni in estetsko dovršeni. Potrebovala sem nekaj časa, da sem dojela, da mi posamezne scene ni treba fotografirati večkrat, da bi med posnetki nato izbrala najboljšega. Prav vsi so bili popolni."

OBLIKA

Huawei P50 Pro odlikujejo eleganten 16,7-centimetrski (6,6-palčnim) 120-herčni, na straneh ukrivljen zaslon in skoraj nevidni robovi ter oblikovno dovršen zadnji del telefona (ohišje je na voljo v večni črni in čudoviti barvi šampanjca) z dvema velikima simetričnima krožnima moduluma kamer – glavno kamero 50 MP, ultraširoko 13 MP, enobarvno tipalo 40 MP v zgornjem krogu in kamero Periscope s 64 MP v spodnjem krogu. Sprednja stran skriva še 13  MP selfi fotoaparat  v krožnem izrezu. Telefon se lepo prilega v dlan, enostavno upravljanje z eno roko pa omogoča tudi teža pod 200g.

"Dizajn telefona je zasnovan tako, da sem z njim v modnih krogih prav gotovo izstopala."

KAMERA

Fotografije, ki sem jih posnela s P50 Pro, imajo odličen dinamični razpon in močne, živahne barve, ki so izjemno blizu tistim, ki jih zazna človeško oko. Obdelavo slikovnega signala omogoča Huaweiva optika XD oziroma nov algoritem umetne inteligence za računalniško fotografijo, ki poleg usklajevanja omogoča tudi ohranjanje več informacij o sliki, blaži pa tudi težave, kot sta lom svetlobe in optično popačenje. Ta funkcija je še zlasti dobro opazna pri fotografiranju ponoči ali v zahtevnih svetlobnih pogojih.

"V preteklosti se moji posnetki, ki sem jih kot fotografinja zakulisja snemanja modne zgodbe naredila s pametnim telefonom, barvno niso povsem ujemali z barvami, ki jih je v svoj objektiv ujel fotograf, oziroma z dejanskimi barvami oblačil in ličil. Razlike so bile še zlasti opazne v spektru rdečih in modrih odtenkov. S kamero P50 Pro pa vrtnično rdeča ostane vrtnično rdeča, pariško modra pa pariško modra."

Ker zelo rada fotografiram interjer oziroma si želim v prizor modnega zakulisja zaobjeti čim več informacij, me je izjemno navdušil ultraširoki objektiv Huawei P50 Pro. Kakovost slike je zelo dobro ohranjena, še zlasti zaradi samodejne obdelave popačenih oblik.

"Uporaba ultraširokega objektiva je zelo enostavna, mogoče za ljubitelje kot sem jaz celo preveč enostavna, saj prst z lahkoto po zaslonu zdrsi v levo in širokokotni posnetek je že tu. Že vidim, da običajen posnetek prostora zame sploh ni več opcija."

Prostorska fotografija brez uporabe širokokotne funkcije

Prostorska fotografija z uporabo širokokotne funkcije

Drugo težko pričakovano funkcija fotoaparata Huawei P50 Pro, makro način fotografiranja, sem preizkusila še pred odhodom na modno snemanje, in sicer kar na domačem cvetličnem vrtu. Huawei P50 Pro omogoča uporabo makro funkcije na dva načina. Lahko jo izberete ročno med možnostmi kamere ali pa jo telefon samodejno prepozna (optična stabilizacija), ko ga dovolj približate objektu, ki ga želite fotografirati. 3,5-kratni optični zoom namesto 5-kratnega, izboljšala portretno fotografijo, saj je 3-kratna povečava veliko bolj pogosto uporabljena goriščna razdalja. Teleobjektiv služi za zajemanje oddaljenega predmeta brez izgube natančnih podrobnosti. P50 Pro ima 3 različne telefoto zoome – 1 x, 3,5 x in 10 x. V vseh teh treh situacijah so svetlost, kakovost slike in natančnost slike zelo dobro ohranjene. Skazi vam jo lahko le zelo nemirna roka. ;) Telefon podpira tudi 100 % zoom, vendar menim, da ga za kaj drugega kot fotografiranje Lune in kukanje k sosedom za mizo ne bom uporabljala.

"Fotografiji cveta magnolije in slikopis črke na zgovoren način prikazujeta, kako bližinskim posnetkom ne uide nobena pozornost, medtem ko fotografija še vedno ohrani globino."

1x

3,5 x

16, 9 x

Izpostavila bi tudi način monokrom fotografije, ki da veliko bolj kakovosten rezultat, kot če barvne fotografije s filtrom naknadno spreminjamo v črno- belo fotografijo.

"Na večer fotografiranja smo imeli nevihto. Monokrom fotografija je pripomogla k še večjemu dramatičnemu učinku."

Fotografije, posnete s fotoaparatom Huawei P50 Pro, so absolutno med najboljšimi, kar sem jih kdaj videla in posnela s pametnimi telefoni. Brez težav boste posneli vrhunsko fotografijo, ki je enakovredna fotografiji, posneti s fotoaparatom. 

NAVDUŠENA SEM TUDI NAD ...

  • Hitrim polnilnikom 66 W, ki zagotavlja, da se 4.360 mAh baterija v telefonu lahko polni z največjo močjo. V pol ure se od 0 % napolni na približno 100 %.
  • Funkcijo Dual View, ki omogoča snemanje videa s sprednjo in zadnjo kamero.
  • Ustvarjalnikom zgodb, ki omogoča, da video 'zmontirate' že med snemanjem.
  • Širokokotno selfi kamero. Kar naenkrat se zelo lepo vklopim v okolico.
  • Dostopnosti vseh aplikacij, ki jih potrebujem, tudi Googlovih prek različnih platform: trgovine AppGallery, iskalnika Petal in super priročne aplikacije Gspace.

Aplikacija Gspace

Povsem odveč je bil pomislek kako bom dostopala do Googlovih storitev, brez katerih si ne morem predstavljati sodobnega pametnega telefona.

Rešitev za to je Huawei Mobile Services ali krajše HMS, skupina aplikacij in storitev za zagotavljanje celovite uporabniške izkušnje in delovanje funkcij. Ekosistem HMS tako med drugim vključuje tržnico z aplikacijami Huawei AppGallery, iskalnik Petal, mobilni brskalnik Huawei, zemljevide Petal in prostor v oblaku Huawei Mobile Cloud. Dostop do ekosistema HMS je preprost za vse Huaweieve uporabnike. Vse kar sem morala storiti je, da sem se registrirala v  Huaweiev račun (Huawei ID). Z njim sedaj dostopam do različnih aplikacij in storitev, kot so glasba, teme, shramba v oblaku in vse tiste aplikacije, ki za prijavo zahtevajo račun Huawei.

Tudi prenos podatkov iz mojega starega telefona na novi Huawei, je bil sila preprost. Potrebovala sem le eno orodje. Aplikacija Phone Clone preprosto klonira podatke iz starega na novi telefon in to ne glede na znamko starega. Prenesejo se  stiki, sporočila, slike in aplikacije, ki ste jih imeli na svojem starem telefonu. Če orodje katere aplikacije ne bo preneslo, jo lahko poiščite v Huawei trgovini z aplikacijami AppGallery, uporabite aplikacijo za iskanje Petal Search ali aplikacijo Gspace.

Če želite na telefonu uporabljati Googlove aplikacije, prav tako uporabite Gspace, kjer so na voljo Gmail, Youtube, Zemljevidi in večino ostalega. Skrb, da bi ostali brez svojih priljubljenih aplikacij, je zato popolnoma odveč. 

Fotografije: Petra Windschnurer

Najbolj brano