MENT Ljubljana marca prihaja s 3 koncertnimi večeri kar 77 mednarodnih izvajalcev

Festival se bo med 29. in 31. marcem v živo odvil na različnih prizoriščih po Ljubljani.

MENT Ljubljana marca prihaja s 3 koncertnimi večeri kar 77 mednarodnih izvajalcev - Foto: promocijsko gradivo

Deveta izdaja festivala glasbenih odkritij se bo odvila na več kot 15 koncertnih in konferenčnih prizoriščih po Ljubljani. Glavnina dogodka je namenjena predvsem novim, slogovno raznovrstnim izvajalcem s cele Evrope. Nepogrešljiv del MENTa je tudi konferenca – vsakoletni zbor glasbenih profesionalcev s celega sveta, ki v Ljubljano prihajajo zaradi koncertnega izbora, mreženja, odličnega regijskega obiska in seveda po dozo svežih informacij ter novih poznanstev. 

Letošnja edicija prinaša tudi prvi fokus – Baltski fokus bo predstavil živahne scene Estonije, Latvije in Litve. Prinaša številne izvajalce, glasbene profesionalce, predstavitve in konferenčne teme, ki so vezane na baltske države. Fokus nastaja v sodelovanju z izvoznimi pisarnami Music Estonia, Music Latvia in Lithuanian Music Business Association ob podpori Baltiškega kulturnega sklada. MENT tokrat združuje moči z ljubljanskim festivalom elektronske in eksperimentalne glasbe ter zvočne umetnosti SONICA in evropsko kreativno platformo SHAPE+ s posebej kuriranim odrom, posvečenim sodobni izvenserijski in avanturistčni elektronski glasbi iz Vzhodne Evrope. Na MENT konferenci bosta gosta ustanovitelj in umetniški direktor festivala SONICA Martin Bricelj Baraga in vodja SHAPE+ platforme Michael Brenner, gostujoča glasbenika Wojciech Rusin in Katarina Gryvul pa bosta imela tudi vsak svojo glasbeno delavnico.

Deveti MENT otvarjajo francoski šarmerji La Femme

V sklopu otvoritvenega večera 9. edicije festivala MENT bodo v Ljubljani prvič nastopili francoski predstavniki glamurozne rockovske psihedelije in seksapilne punkovske energije La Femme!

S pred desetletjem izdanim prvencem Psycho Tropical Berlin in vsem, kar je sledilo, je zasedba La Femme obsedla več generacij. Gre za enega tistih bendov, ki znane in neznane zvoke združuje v enkratno zmes, kjer ni meja ali jezikovnih ovir. Tako so La Femme po treh albumih v francoščini lani presedlali na španščino in v svet poslali album Teatro Lúcido. Gre za dnevnik njihovih popotovanj po Španiji in Mehiki, kar se močno odraža tudi v njihovem zvoku. Ta ekplozivni zvočni kokltejl so navdahnile procesije španskega svetega tedna, hitri vojaški marš pasodoble, reggaeton, brazilski in andaluzijski ritmi, klasične kitare, kastanjete, trobente in radikalno špansko kulturno gibanje La Movida, ki je zaznamovalo 80. leta. Najboljše pa seveda zvenijo v živo!

Še 6 izvajalcev, ki se jih Elle uredništvo še posebej veseli slišati v živo

Bad Daughter (Hrvaška)

Dunje Ercegović se morda spomnite s prvega MENTa leta 2015, kjer je nastopila kot Lovely Quinces. Čeprav je projekt še vedno v teku, je Dunja nedavno pod imenom Bad Daughter odprla novo glasbeno poglavje. Njen prvenec Let Me Panic je izšel konec leta 2021 in takoj osvojil regionalne kritike in občinstvo. Vplivni tednik Nacional in združenje RUNDA sta ga razglasila za album leta, na podelitvi nagrad Rock Off pa je Dunja postala pop izvajalka leta. Leta 2022 je prvič nastopila kot Bad Daughter in izdala koncertni album, ki ji je znova prinesel dve nagradi Rock Off.

Bojana Vunturišević (Srbija)

Bojana Vunturišević se je v regiji uveljavila kot pevka indie pop skupine Svi na pod!, vendar se je po izdaji dveh studijskih albumov odločila za samostojno kariero. Njen prvenec Daljine je bil deležen odobravanja kritikov, doživel pa je tudi komercialni uspeh. Po krajšem kreativnem premoru se je leta 2021 vrnila s singlom 'Money' ter napovedala svoj drugi album Ljubav, ki je izšel februarja letos. Nanj so vzhičeno čakali oboževalci iz vse regije, saj so bila pričakovanja zaradi istoimenskega singla iz konca leta 2022 na vrhuncu. Srbska ikona v nastajanju svoj slog opisuje kot »kapitalistični blues«, vplive pa črpa iz indie popa, trip hopa in dancehalla.

Dina Jashari & Drugari (Severna Makedonija)

Mlada vzhajajoča makedonska talentka je lokalno sceno očarala s svojim edinstveno iskrenim kantavtorskim slogom. Njeno glasbo, ki je utemeljena na srčnosti in avtorski spretnosti, sestavljajo zasanjane harmonije, čustvena besedila in sveži ritmi. Doslej je izdala štiri single in EP, trenutno pa intenzivno pripravlja svoj debitantski album. Nastopila je na festivalih in glasbenih konferencah po vsem Balkanu, njena pesem ‘Doma’ pa je bila lani nagrajena s strani regionalne žirije Fundacije Milana Mladenovića. Ni dvoma, da ima Dina še veliko asov v rokavu! Se vidimo pod odrom. 

Eliza Legzdina (Latvija)

Latvijska pevka, katere neortodoksni izraz izhaja tako iz opere kot poezije, je svojo glasbeno pot začela s štipendijo za operno petje. Njeno izobraževanje se je nadaljevalo na vzhodnolondonski podzemni kvir klubski sceni, kjer je na svet spravila svojo »Divo«. Legz svoje poslušalce bombardira z raznovrstnimi žanri, od elektronskih klubskih ritmov do boom bap r&b-ja. Je glasbenica, ki je odprto kvir in spodbuja telesno inkluzivnost, s svojimi spretnimi glasbenimi prijemi pa lahko ukroti vsak ritem, ki ji prekriža pot.

Zouj (Nemčija)

Poslanstvo tega pustolovskega talenta je raziskati in razviti zvok sodobnega popa. Njegovo glasbeno ozadje v metalu predstavlja podlago, na kateri je izoblikoval svojo ekscentrično estetiko. Zoujeve pesmi pričarajo edinstven zvočni svet, ki se včasih zdi skorajda grozeč, a te hkrati vabi na ples – distopični zvoki, ki so doma tako v »zagličanih« videoigrah in risankah za odrasle kot na klubskih plesiščih. Pred kratkim je pri založbi City Slang izšel njegov drugi mikstejp Metal, na katerem najdemo singel s slovensko pevko in glasbenico Sahareyo, ki je tudi članica Zoujevega benda. 

Astrid- (Slovenija)

Astrid Ana Kljun se je domači sceni prvič predstavila leta 2019, ko je z zasedbo Astrid in Avantgarden izdala skladbo 'Coconut', ki sta ji sledili še 'Sing to me' in 'Črno pero'. Od leta 2022 se predstavlja pod novim imenom Astrid- in z novim naborom skladb, kot so 'Stanovanje', 'Tel Aviv', 'Devojke' in 'Hey, Julie'. Februarja je izdala skladbo 'Kostarika', s katero je napovedala izid EP-ja Triptich in se drugič predstavila v vlogi režiserke videospota. Od leta 2020 sodeluje s producentom in multiinštrumentalistom Tomažem Zupančičem (MRFY), letos pa se bo na MENTu premierno predstavila s kvartetom. Obljublja atmosferično ter bogato zvočno sliko in vznemirljivo interpretacijo avtorskega materiala.

Več na www.ment.si. Vstopnice si zagotovite tukaj.

Fotografije: Promocijsko gradivo

Najbolj brano