Maja Cotič: "Bombastična" sodobna bojevnica

Miss Slovenije Maja Cotič se bo na finalnem večeru 28. septembra, ko bo razglašena miss sveta, predstavila v večerni obleki, ki jo je zanjo oblikovala Jerneja P. Zhembrovskyy, ki pravi, da pri oblikovanju za misico obstajajo nepisana pravila. 

Maja Cotič: "Bombastična" sodobna bojevnica

"Zelo je pomembno, da je obleka nosljiva, misici mora omogočati svobodno gibanje. Saj veste, ženska ima lahko zelo lepe čevlje, vendar ti ne pridejo do izraza, če v njih ne more hoditi. Enako je z oblekami, ki prihajajo iz ateljejev svetovnih modnih hiš - obleke so zelo lepe, vendar onemogočajo normalno hojo in gibanje. Na finalnem odru svetovnega izbora je to pomembno, da se lahko miss osredotoči izključno na svoj nastop.

Drugi, a nič manj pomemben dejavnik je ta, da je dekletu obleka prav, da je delana po njenem telesu in da pristaja njenim oblinam. Potem je še nekaj osnovnih pragmatičnih pravil, ki jih oblikovalci načeloma upoštevamo, ko delamo obleko za svetovni izbor, sama pa sem se jih naučila lani, ko smo Nivesino obleko komajda spravili v kovček, ker je bilo toliko blaga. Vedno je ogromno problemov s prtljago, zato je obleko dobro delati iz materialov, ki se ne mečkajo, in da kroj ne zavzame veliko prostora,'' nam je povedala Jerneja in na vprašanje, kakšno sporočilo ima Majina obleka, odgovorila, da konkretnega sporočila ni, je pa ostala zvesta načelom blagovne znamke JPZ, pod katero ustvarja.

Spodnji del je preprost - klasično dolgo krilo, velik poudarek pa je na zgornjem delu. ''Šla sem 'back to basics', nazaj v obdobje, ko sem še plesala klasični balet, in tako je zgornji del bolj 'kostumografsko zastavljen'. Na baletnih kostumih je velik poudarek ravno na kamnih, ko govorimo o klasičnem baletu. Na korzetu se tako lesketa več kot 230 zares velikih kamnov, katerih postavitev tvori nekakšen oklep in bo pod lučmi videti res super.

Kar nekajkrat sem si ogledala lanski svetovni izbor; oder je zares fantastičen, velik, dekleta morajo veliko prehoditi in tako se kamni lesketajo že od daleč. Maji sem naredila tudi dve široki usnjeni zapestnici, na katerih so enaki kamni kot na korzetu in so sicer ključni del prihajajoče kolekcije za pomlad/poletje 2013/2014, ki končni podobi dodata neki pridih sodobne bojevnice, kar Maja na svetovnem izboru vsekakor bo, saj se bo borila za čim boljšo uvrstitev in predstavitev Slovenije,'' pravi oblikovalka obleke, katere zgodba je preprosta: Maja bo v njej na odru videti bombastično in se bo v njej dobro počutila.

Andreja Freyer za revijo Story

Najbolj brano