Julia Roberts in Hillary Clinton - za vse ženske

Vsako leto skoraj dva milijona ljudi umre zaradi strupenih hlapov, ki jih vdihavajo med kuhanjem. Julia Roberts in Hillary Clinton zato podpirata dobrodelni projekt Global Alliance for Clean Cookstoves (globalno zavezništvo za čiste štedilnike).

Julia Roberts in Hillary Clinton - za vse ženske

Hollywoodska zvezdnica Julia Roberts in ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton sta na prvi pogled precej različni in sestavljata neobičajen par. Toda slavni mamici in ljubiteljici kuhanja imata več skupnega, kot si številni mislijo, in si zdaj s skupnimi močmi prizadevata za zanimiv dobrodelni projekt Global Alliance for Clean Cookstoves. Kako sta začeli sodelovati in o svojem prizadevanju za čiste štedilnike oziroma kuhalnike, sta slavni dami govorili prav pred kratkim, in sicer v intervjuju za Time Magazine.

Nekdanja ameriška prva dama je v pogovoru z novinarji povedala, da je že od nekdaj velika oboževalka Julie Roberts. Na snemanju televizijskega dokumentarnega filma Extraordinary Moms, ki ga je Julia producirala posebej za televizijo Oprah Winfrey Network, sta se končno tudi osebno seznanili in se začeli ce­niti.

Ker je bila Hillary prav v tistem času dan in noč zaposlena s projektom Global Alliance for Clean Cookstoves, je na akcijo postala pozorna tudi Julia. “Zelo se je zanimala in dolgo sva se pogovarjali o tem,” je razložila Hillary. Očitno je bilo Julijino zanimanje tako veliko, da ni dolgo razmišljala, saj je hitro izrazila pripravljenost, da postane svetovna veleposlanica tega projekta.

Za vse ženske

In zakaj se svetovno znani ženski zavzemata za na videz tako nepomembno, neugledno in neprivlačno temo, kot so čisti štedilniki? “To pravzaprav sploh ni tako zelo banalno,” odgovarja Julia in nadaljuje: “Obsega toliko težav mam in drugih žensk po vsem svetu, ki poskušajo dobro skrbeti za svoje družine, a so med kuhanjem izpostavljene strupom. Nekaj, kar mi je v vsakdanjem življenju v tako veliko zadovoljstvo in veselje, torej kuhanje, pomeni nepojmljivo veliko nevarnost za ženske po vsem svetu.”

Za cenovno ugodne in učinkovite štedilnike

Hillary pa je v intervjuju razložila, da na leto skoraj dva milijona ljudi, večinoma žensk in otrok, umre za posledicami neke vsakdanje aktivnosti, ki je za vse nas tako zelo samoumevna. In zakaj? Ker pri tem vdihavajo hlape trdih goriv, kot so les, gnoj in žita. “To je skoraj toliko ljudi, kot jih letno skupaj umre za malarijo in tuberkulozo,” je ameriška zunanja ministrica ponudila informacijo v razmislek. Ne nazadnje pa ta težava zadeva prav vse: “Posledice tega vidimo pri vseh nas, saj petino onesnaženja zraka s sajami po vsem svetu povzročijo štedilniki.” Zaradi vsega tega se Hillary in Julia s skupnimi močmi zavzemata za proizvodnjo in zagotavljanje poceni in učinkovitih štedilnikov. Največji cilj projekta Global Alliance for Clean Cookstoves je, da bi do leta 2020 kar 100 milijonov gospodinj­stev v deželah v razvoju imelo na voljo varnejše možnosti kuhanja in da priprava jedi ne bi bila več naloga, škodljiva za zdravje.

 

Lea, fotografije RedDot

Najbolj brano