Donatella Versace - Versace za H & M

V trgovine H & M 17. novembra prihaja ena od najbolj pričakovanih kolekcij sezone, kolekcija Versace za H & M. O njej smo se ekskluzivno za Elle pogovarjali z oblikovalko Donatello Versace.

Donatella Versace - Versace za H & M - Foto: promo

Kateri kos iz Versacejeve kolekcije za H & M je vam najljubši? In kateri po vašem mnenju najbolj pooseblja pravi duh znamke Versace?

Na to vprašanje je nemogoče odgovoriti, saj celotna kolekcija pooseblja duh znamke Versace. In ne le to, vsak kos odraža neko posebnost znamke. Prisegamo na črno usnje, barvne in ekstravagantne potiske, glamur kovinske mreže, prefinjenost oblek iz svilenega krepa z zlatimi gumbi in še bi lahko naštevala.

Kaj je bil vaš navdih, vaša glavna tema pri oblikovanju te posebne kolekcije za H & M?

Moja glavna tema so bile 'ikone' modne hiše Versace. Pregledala sem arhive kolekcij iz preteklosti pa vse do danes ter izbrala kose in teme, ki so po mojem mnenju pustili pečat v modnem svetu. Ti so mi nato služili kot navdih za oblikovanje kolekcije.

Dosedanja sodelovanja H & M z znanimi oblikovalskimi imeni so med modnimi navdušenci doživela močan in zelo pozitiven odziv. Kaj je vas spodbudilo k oblikovanju najbolj težko pričakovane linije oblačil, ki je bila razprodana tako rekoč čez noč?

Takoj ko so me povabili k sodelovanju, sem vedela, da si želim oblikovati to kolekcijo. Že prej sem razmišljala o tem, da današnja mladina ni bila priča ključnim razvojnim trenutkom znamke Versace, zato sem ji želela predstaviti njeno dediščino in filozofijo. Želela sem mladim dokazati, da je moda lahko tudi zabavna ter da jim lahko in bi jim morala zagotav­ljati užitek.

Je katerega od izbranih kosov iz kolekcije H & M mogoče najti tudi v vaši garderobni omari oziroma garderobni omari vaše hčerke?

Moji otroci že od nekdaj nakupujejo pri H & M in zdaj imam tudi sama nekaj njihovih kosov. Imela sem čast, da sem bila ena izmed prvih oseb v oblačilih iz te kolekcije. Na modni reviji, kjer sem predstavila svojo najnovejšo kolekcijo moških oblačil, sem nosila usnjeno obleko s kovicami, ki jo obožujem, in komaj čakam, da oblečem tudi druge kose iz kolekcije.

Kateri so ključni elementi, ki naredijo žensko zapeljivo ter hkrati elegantno in prefinjeno?

To je notranja moč, ki združuje vse te last­nosti. Če je ženska močna in pozna svoj značaj, je lahko vse to in še veliko več …


Margareta  van den Bosch,
odgovorna za sodelovanja H & M z modnimi oblikovalci


Kateri so odločilni dejavniki, ko razmišljate o sodelovanju s svetovno znanim modnim oblikovalcem?
Pravzaprav ne morem govoriti o odločilnih dejavnikih, saj je za nas najpomembnejše to, da se novo sodelovanje razlikuje od prejšnjega. Naše številne stranke želimo namreč presenetiti z novostmi in jih navdihniti.

Kako se razvija sodelovanje po tem, ko izberete oblikovalca, od začetne faze snovanja do oblikovanja celotne linije oblačil?
Potem ko se tako mi kot oblikovalec odločimo za sodelovanje, sledi nekaj sestankov, na katerih se odločimo, kako bo zasnovana kolekcija – ženska in moška kolekcija, dnevna in večerna oblačila, dodatki ... Nato nam oblikovalec kolekcijo predstavi. Želimo predvsem, da je njegov slog prepoznaven. Večinoma smo s predstavitvami zadovoljni, lahko pa na primer predlagamo, da doda še kakšen kos oblačila ali dodatek. Potem začnemo iskati materiale in detajle, izdelamo prve vzorce in skupaj z oblikovalcem opravimo pomerjanje oblačil.

Katera od preteklih ekskluzivnih kolekcij slavnih modnih oblikovalcev je na vas naredila največji vtis?
Prva kolekcija, ki jo je zasnoval Karl Lagerfeld, je bila fantastična, vendar sem uživala v sodelovanju z vsemi oblikovalci.

Pripravila Maša Zupančič,
fotografije promocijsko gradivo

Najbolj brano