Bodite korak pred božičnimi prevarami: Zaščitite se pri spletnem nakupovanju v tej praznični sezoni

27. 11. 2023
Bodite korak pred božičnimi prevarami: Zaščitite se pri spletnem nakupovanju v tej praznični sezoni (foto: promocijsko gradivo)
promocijsko gradivo

Praznična sezona je tik pred vrati in ker se nestrpno pripravljamo na izmenjavo daril s svojimi najdražjimi, se moramo zavedati spletnih prevar, ki prežijo na nič hudega sluteče kupce. 

Ko se sprehajamo po digitalni čudežni deželi prazničnih nakupov, je ključnega pomena, da se zavedamo in smo pozorni ter tako zaščitimo sebe in svoje bližnje pred morebitnimi kibernetskimi grožnjami. Z razmahom spletnega nakupovanja so prevaranti našli nove priložnosti za izkoriščanje navdušenja in velikodušnosti, ki poosebljata duh božiča. Vendar pa se lahko z budnostjo in obveščenostjo zaščitimo ter si zagotovimo varne in vesele praznike.

Spletno nakupovanje ponuja udobje in veliko izbiro, zato je vedno bolj priljubljeno. Vendar pa odpira vrata tudi prevarantom, ki so pripravljeni izkoristiti naš praznični duh. Spletni prevaranti nenehno razvijajo svoje taktike, od lažnih spletnih trgovin do lažnivih e-poštnih sporočil, da bi kupce prepričali, da delijo občutljive podatke ali nakupujejo na ponarejenih spletnih straneh. Cilj lažnih spletnih oglasov in spletnih trgovin je, da vas finančno oškodujejo.

Ena od pogostih prevar v praznični sezoni vključuje lažne spletne strani, ki posnemajo znane spletne trgovce na drobno. Ta lažniva spletna mesta so zasnovana tako, da pri neznanih spletnih prodajalcih in v spletnih trgovinah naročite in plačate izdelek, ki v nadaljevanju ni nikoli dostavljen. Po navadi gre za izjemno ugodne nakupe na nepriznanih spletnih straneh ali pri fizičnih osebah, ki artikle oglašujejo na spletnih straneh, namenjenih prodaji rabljenega blaga (bolha.com, ebay itd.). Plačilo blaga se izvede na tuj transakcijski račun, ki pripada denarni muli, spletni prevaranti pa zatem z vami prekine vsak stik. Da ne bi postali žrtve teh prevar, je ključnega pomena, da pred nakupom vedno preverite legitimnost spletnega mesta. Poiščite varne možnosti plačila, ocene prejšnjih strank in kontaktne podatke, ki jih je mogoče preveriti.

Druga razširjena metoda prevare so tudi lažna e-poštna sporočila. Prevaranti spretno pripravijo e-poštna sporočila, ki so videti kot sporočila uglednih podjetij, in prejemnike zvabijo, da kliknejo na zlonamerne povezave ali posredujejo osebne podatke. V praznični sezoni ta e-poštna sporočila pogosto privabljajo kupce z "ekskluzivnimi ponudbami" ali "omejenimi ponudbami". Zato je treba biti pozoren pri odpiranju e-poštnih sporočil iz neznanih ali sumljivih virov. Izogibajte se klikanju na sumljive povezave ali prenašanju priponk, saj lahko vsebujejo zlonamerno programsko opremo, namenjeno ogrožanju vaše spletne varnosti.

Zato Pazi se, projekt ozaveščanja o varnosti na spletu, opozarja, da če ste v precepu, ali gre za pravega ali lažnega ponudnika, sledite in odkljukajte spodnji seznam. 

Pazite na nepreverjena spletna mesta

V praznični sezoni pogosto naletimo na spletne trgovine, ki posnemajo priljubljene trgovce na drobno. Ta lažniva spletna mesta lahko kupce privabijo z neverjetno nizkimi cenami in promocijami s praznično tematiko. Da ne bi padli v njihovo past, dvakrat preverite legitimnost spletnega mesta, tako da preverite domeno spletne strani, kdaj je bila spletna stran registrirana in kakšen je kontaktni e-naslov. Če je ta ustvarjen pri brezplačnih ponudnikih (yahoo, gmail) ali pa je bila trgovina ustanovljena šele pred kratkim, je to lahko znak za alarm. Enako velja tudi za kratico https v domeni spletne strani. Če še vedno niste prepričani, poiščite še izkušnje drugih kupcev.

Pazite se ponudb, ki so preveč dobre, da bi bile resnične

Če se ponudba zdi predobra, da bi bila resnična, je verjetno res. Spletni prevaranti izkoriščajo praznično vzdušje in ponujajo sumljivo ugodne ponudbe, zalogo izdelkov, ki so povsod drugje razprodani in brezplačno dostavo po celem svetu, da bi privabili nič hudega sluteče kupce. Preden izdelek vržete v spletno košarico, raziščite povprečno ceno izdelka na drugih uglednih spletnih mestih in bodite previdni pri pretirano velikodušnih popustih.

Varujte se poskusov ribarjenja

V času praznikov se poveča število prevar, ki so pogosto prikrite kot e-poštna sporočila ali sporočila legitimnih trgovcev na drobno. Ta sporočila lahko vsebujejo lažne povezave, ki vodijo na zlonamerna spletna mesta in ogrožajo osebne podatke. Vedno dvakrat preverite e-poštni naslov pošiljatelja, izogibajte se klikanju na sumljive povezave in se obrnite neposredno na prodajalca, da preverite kakršno koli komunikacijo.

Zagotovite si varnost v svoji spletni čudežni deželi

Zagotovite si varno spletno nakupovanje s posodobitvijo varnostne programske opreme naprave in uporabo varnih načinov plačevanja. Za občutljive transakcije se izogibajte uporabi javnih omrežij Wi-Fi in redno spremljajte bančne izpiske za morebitne nepooblaščene stroške.

Širite prijazno besedo, ne prevar

V tem prazničnem času razširjajmo veselje in smeh, ne še več žrtev spletnih prevarantov. Z ozaveščenostjo, pametnim nakupovanjem in kibernetsko varnostjo lahko poskrbite, da vas to praznično obdobje pričakajo le tista presenečenja, ki so skrita pod božičnim drevescem. Vesele in varne praznike vsem!

* Pri pripravi prispevka smo si pomagali s koristnimi informacijami in napotki, ki so objavljeni na spletni strani https://www.varninainternetu.si/.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret