5 žensk, ki so se borile za neodvisnost Ukrajine

Imena, ki jih zagotovo ne poznate.

5 žensk, ki so se borile za neodvisnost Ukrajine - Foto: Instagram

Ukrajina se že dolgo bori za svojo neodvisnost. Država je med množičnimi represalijami in mučenji dokazala, da ni nič pomembnejšega od občutka svobode in razumevanja lastne identitete. V dvajsetem stoletju je Ukrajina doživela obdobje kulturnega razvrednotenja: socialistični realizem, prepoved izražanja lastnega mnenja, omejitve uporabe maternega jezika in izkazovanja lastne narodnosti. Pričakovano obdobje vzpona modernizma so poimenovali "revolucionarna renesansa", šestdeseta leta pa so bila čas aktivnega opozicijskega gibanja aktivistov in disidentov proti boljševiškemu režimu, da bi ubranili neodvisnost svoje države.

Ženske so bile med družbenimi aktivisti in kulturniki, ki so spodbujali idejo o neodvisni Ukrajini. Več o njih si preberite spodaj.

Olena Teliga

Olena Teliga je odraščala v rusko govorečem okolju, pozneje pa se je njena družina preselila v Kijev in nato na Poljsko. Tako se je bodoča pesnica in aktivistka UUN obrnila k ukrajinskemu jeziku in boju za neodvisnost Ukrajine. Svoje pesmi je brala z najbližjimi prijatelji in nekoč prejela list Dmitrija Doncova. Nekdo je založnikom poslal tri pesmi Olene Telige, on pa se je odzval tako, da je delil svoje vtise in objavil pisateljičino delo v Literarnoznanstveni reviji. Med drugo svetovno vojno se je članica UUN pridružila Svetu ukrajinskih pisateljev in časopisu Ukrajinska beseda - vodila je uredniški odbor literarne priloge Litavry. V začetku leta 1942 se je v Kijevu začel nov val aretacij, a Olena Teliga tudi na prošnjo prijateljev ni zapustila mesta. Februarja so jo nacisti ustrelili v Babinem Jaru.

Liudmyla Starytska-Cherniakhivska

Hči Mihaila Starytskega in Sofije Lysenko je že v zgodnjem otroštvu začutila ukrajinski duh Naddniprjanščine in se navdušila nad nacionalno idejo. Postala je članica Korifejskega gledališča in se pozneje razvijala prav v tej smeri: naslikala je zgodovino novega ukrajinskega gledališča in z očetom sodelovala pri trilogiji Bogdan Khmelnitsky in drugih zgodovinskih delih. Med revolucionarnimi dogodki leta 1905 se je Liudmyla Starytska-Cherniakhivska udeleževala shodov in demonstracij ter se pridružila Združenju ukrajinskih aktivistov. Aktivistka se je pozneje pridružila Centralni radi - ustanovila je ukrajinske institucije in pripravila prve sindikate. V začetku 30. let 20. stoletja so jo obtožili članstva v obsojeni Ukrajinski revolucionarni ligi in jo obsodili na petletno zaporno kazen. Med drugo svetovno vojno so oficirji NKVD ukazali, naj Ljudmilo Staritsko-Černiahivsko prepeljejo v Kazahstansko SSR. 73-letna pisateljica je na poti umrla.

Alla Gorska

Alla Gorska, hči partijskega funkcionarja v ZSSR, bi lahko v življenju ubrala povsem drugačno pot, vendar je postala disidentka. Bila je nadarjena umetnica. V začetku 60. let je skupaj z Vasilom Stusom, Ivanom Svitličnim, Vasilom Simonenkom in drugimi sodelovala v dejavnostih ustvarjalnega mladinskega kluba "Suhačnik" - takrat so njegovi člani v bližini Kijeva našli kraj množičnega pokopa žrtev NKVD. Alla Gorska je pozneje podpisala "Listo 139" proti aretacijam ukrajinskih intelektualcev in podprla nezakonito zaprtega novinarja Vjačeslava Čornovola. Leta 1970 jo je Valentin Moroz poklical na zaslišanje na DDS, vendar je umetnica zavrnila pričanje in napisala protest na Vrhovno sodišče ZRJ zaradi nezakonitosti obsodbe disidentke. Čez nekaj dni so jo našli umorjeno v hiši njenega tasta Ivana Zaretskega.

Svitlana Kyrychenko

Svitlana Kyrychenko je bila članica ukrajinskega desničarskega gibanja in aktivistka v Ukrajini. Leta 1965 je v kinu Ukrajina v Kijevu javno protestirala proti aretacijam ukrajinske inteligence in nato dosegla kolektivni prevod ruskega dela Ivana Dziube z naslovom Internacionalizem ali rusifikacija. KGB jo je večkrat oropal, leta 1980 pa je bila Svitlana Kyrychenko obsojena na tri mesece nepristranskega sojenja, ker ni hotela pričati proti Vasiliju Stusu. Leta 1989 je aktivno sodelovala v nacionalističnem gibanju v državi, zlasti se je pridružila dejavnostim Demokratske stranke Ukrajine. Svitlana Kyrychenko je izdala knjigo o represiji v sedemdesetih letih. Umrla je 22. decembra 2016 v starosti 81 let.

Lina Kostenko

Lina Kostenko je ena najvidnejših predstavnic "šestdesetih", ki je ustvarjala novo, avantgardno ukrajinsko književnost. Leta 1963 so pisateljici grozili in njena zbrana dela so bila umaknjena iz obtoka. Dve leti pozneje je Lina Kostenko podpisala peticijo proti aretacijam ukrajinske inteligence. Hkrati je med sojenjem disidentom - bratoma Gorin - metala letake in skupaj z Ivanom Dračem pozvala uredništvo revije Žovten, naj se zavzame za pripornike. Potem ko je Lina Kostenko leta 1968 podprla Čornovol, je dolgo časa ni bilo mogoče objaviti. Šele konec sedemdesetih let je izšla pisateljeva zbirka Nad obalami rečne okolice in pozneje zgodovinski roman Marusya Churai, ki ga šest let po nastanku ni mogel nihče prebrati. Junija 2018 je Lina Kostenko ruskemu zaprtemu ukrajinskemu režiserju Olegu Sencovu predložila seznam ukrajinskih kulturnikov.

Fotografije: Instagram/@_.lina_kostenko._

Najbolj brano