Nova kulinarična izkušnja v restavraciji LeBatat, v LifeClass Termah Sveti Martin

Iz krožnikov se vije mamljiv vonj, ki z domačim okusom boža brbončice. Ob prijetnem vzdušju kramljanja za sosednjo mizo se nam z metuljčkom za vratom pridruži natakar. Z nasmeškom naročimo domačo specialiteto, ki jo, pove natakar, pripravijo na skoraj tisoč in en način. Okuse batate ali sladkega krompirja lahko po novem raziskujemo v restavraciji LeBatat, ki so jo pred kratkim odprli v svetu zdravih užitkov na hrvaški strani reke Mure, v LifeClass Termah Sveti Martin.

Lifestyle, 10. 4. 2015
Nova kulinarična izkušnja v restavraciji LeBatat, v LifeClass Termah Sveti Martin - Foto: LifeClass Terme Sveti Martin

Zdravi okusi lokalnih sestavin

Zelena pot nas vodi do hrvaškega cvetličnega vrta, v zavetju medžimurskih term pa nas pričaka sproščeno vzdušje nove restavracije LeBatat. V prijetnem in svetlem ambientu nas navda občutek enega z naravo in njenimi danostmi. V restavraciji se tradicija prepleta z inovativnimi kulinaričnimi idejami, goste pa na krožnikih pričakajo izključno zdravi okusi lokalnih sestavin. Kuharji prisegajo le na najboljše, zdravo, preprosto pripravo in nepozabne okuse. Ena izmed izvirnih sestavin je s svojo preprostostjo in razsežnostjo okusov tako navdušila, da je po njej ime dobila tudi sama restavracija.

Batata: specialiteta z izbranimi okusi

Medžimurje je na hrvaškem znano kot regija krompirja, v svetu zdravih užitkov pa so se odločili za bolj zdravo različico krompirja. Sladki krompir je v svetu že prepoznan kot izredno zdravo živilo, ni pa še tako zelo prisoten v naših kuharskih receptih. Zato jedilnik restavracije LeBatat temelji na sladkem krompirju, ki je na vrhu lestvice zdrave zelenjave, polne vitaminov in z visoko energijsko vrednostjo. Podoben je krompirju ali pesi, vendar gre pravzaprav za gomoljast slak, ki prihaja iz tropskih krajev. Ima sladek okus, ki spominja na kostanj in vsaki jedi doda svoj, posebni pečat. Na jedilniku so tudi številne mesne dobrote lokalnih proizvajalcev, odlična izbira pa je tudi zelo dobro znana medžimurska riba, smuč. V restavraciji LeBatat bodo znali svetovati, da se k njej odlično poda okus bučnih semen, ki so posebnost medžimurske destinacije.

Po korakih Steinerjeve filozofije

O Dioscorea Batatas ali Svetlobnem korenu – ki je pravzaprav brat batate – je v svojih delih pisal že Rudolf Steiner, oče biodinamične pridelave, ki je med drugim začrtal številne smernice na področju izobraževanja, medicine in kmetijstva. Njegovim idejam in antropozofskemu nauku sledijo v celotnih LifeClass Termah Sveti Martin. Glede na zapise velikega uma 20. stoletja je koren modrosti, gomoljnica, izredno pomembna za prenos misli v dejansko aktivnost. Sporočilo, ki ga poudarjajo v restavraciji LeBatat, se nanaša na to, da gostje svoje misli in ideje o zdravem načinu življenja konkretizirajo in spremenijo v dejanja. Antropozofska filozofija Rudolfa Steinerja, ki se je rodil v bližnjem Donjem Kraljevcu, se namreč nanaša na uravnoteženje telesa, uma, duše in duha, kar predstavlja predpogoj za zdravje posameznika in s tem celotne družbe. Več informacij o Svetu zdravih užitkov in restavraciji LeBatat je na voljo na spletni povezavi: www.termesvetimartin.com.

Najbolj brano