"Nobene avtoritete nimam več v lastni hiši. Sin me sploh ne sliši, kaj šele upošteva"

Predavateljica in svetovalka s področja (telesne) samopodobe in čutne vzgoje, dr. Lucija Čevnik, se je tokrat razpisala o ignorantskih mulcih in samospoštovanju. Vredno branja!

Samospoštovanje

Ko si z mamami delimo izkušnje o vzgoji, slišim veliko tarnanja, da otroci staršev sploh ne slišijo, ne upoštevajo, jih ignorirajo ...

"Nobene avtoritete nimam več v lastni hiši. Sin me sploh ne sliši, kaj šele upošteva," tarna prijateljica. "Ko sem sprejela novo službo, se je najin odnos samo še poslabšal. V službi sem 'deklica za vse', pričakovala bi, da bodo vsaj lastni otroci spoštljivo ravnali z mano!"

Vanja kljub menjavi delovnega mesta ostaja precej nezadovoljna. Počuti se izkoriščeno, nikoli se ne postavi zase. Težko reče 'ne', ko jih sodelavci in nadrejeni dodeljujejo nove in nove naloge.

Tudi kot majhna deklica se je Vanja bolje znašla v vlogi ugajanja drugim in je bila pogosteje v skupini 'sledilcev' kot vodij. Sedaj izgublja nadzor celo nad svojim petletnim sinom, ki se ne zmeni za njene zahteve in prošnje. Kljub kričanju in grožnjam mali ostaja zvest ignoranci maminih želja.

Kako odlični psihoanalitiki so naši najmlajši! Začutijo nas, preden sploh odpremo usta.

Telesna mimika, energija s katero stopimo v prostor, naš izraz, pogled so vrstice, s katerimi nas mimogrede preberejo. Ko zaznajo naše prave vibracije, vedo, da v resnici ne stojimo za tem, kar je v visokih tonih pravkar prišlo iz naših ust. V barvi glasu zaslišijo, da se v bistvu počutimo zelo neugodno v situaciji, ko moramo prevzeti vodenje. Otroci se precej bolje odzivajo na nezavedne vibracije, kot na našo verbalno intervencijo. Energija, ki jo odsevamo, je pogost odgovor, zakaj nas otroci preslišijo in ignorirajo.

Za trenutek odvrnite pogled od 'problematičnega' otroka in se zazrite vase. V vaš odnos do vas samih. Se spoštujete? Se cenite? Se znate postaviti zase? Le kako vas bodo cenili drugi, če si te vrednosti ne privoščite niti sami?

Eden od ključev, ki odklepa ravnovesje in gradi mostove med starši in otroki, je tudi ključ do vaše samopodobe. Spoštujte se ... in spoštovani boste!

Pripravila dr. Lucija Čevnik

Preberite še: 4 spodbude, ki razvijajo otrokovo pozitivno telesno samopodobo (piše dr. Lucija Čevnik)

Priporočamo tudi: "Ni nadzor tisti, ki nas povezuje, ampak je to ljubezen." (iskrena zgodba Maje in njene mame)

Najbolj brano