Na adrenalinsko vožnjo z Oplom in Timom Novakom

Na vročo soboto v avgustu sem sedla na sovoznikov sedež dirkalnika Opel ADAM R2 in uživala v adrenalinski vožnji enega najbol prespektivnih mladih voznikov Tima Novaka. Nepozabno!

Lifestyle, 21. 8. 2018
Na adrenalinsko vožnjo z Oplom in Timom Novakom - Foto: Promocijsko gradivo

Zase nikoli ne bi rekla, da sem adrenalinski tip človeka, čeprav sem preizkusila že marsikatero dejavnost, ki spada v to kategorijo, od ziplina do streljanja s polavtomatskim orožjem ...

Novih izkušenj me ni strah, saj menim, da te vedno na tak ali drugačen način obogatijo naša življenja. Zato sem se z veseljem odzvala povabilu avtomobilske znamke Opel, da se na gorski hitrostni dirki v Lučinah pridružim enemu najboljših mladinskih dirkačev na svetu Timu Novaku in skupaj odvoziva progo.

Na vročo soboto sredi avgusta sem tako oblekla dirkaški dres, čelado in sedla na sovoznikov sedež Opel ADAMa R2. Čeprav je za varnost dobro poskrbljeno in je šofer eden najboljših pri nas, priznam, da so se mi malce tresla kolena.

Potem pa vožnja na start in odštevanje: tri, dva, ena in gaaaaaaaaas!!

Težko je opisati to adrenalinsko izkušnjo, ki se je na trenutke zdela izven telesna, kot bi bila v video igrici ali filmu. Drvenje čez ovinke z 147km/h na števcu, ko se je že zdelo da ne bo uspelo, a je Tim vsakič močno pritisnil na zavoro ...

Neverjetno ... kaj je zmožno vozilo in kako skoncentriran ter izkušen mora biti voznik, da lahko tako spretno odvozi progo, ki je bila resnično razgibana. Vse skupaj se je zdelo, kot da je minilo v trenutku, čeprav sva dirkala kar slabe 3 minute. Ko sem kasneje pogledala GoPro posnetek najine vožnje, sem opazila, da sem bila celo vožnjo neverjetno nasmejana. Ker sem se enostavno prepustila in uživala.

Tim Novak je pri svojih rosnih 23 letih že dosedaj uspešno nastopal v relijih in zasedal odlična mesta. Leta 2014 je bil kot zmagovalec izbora izbran med 12 najperspektivnejših mladih talentov iz vsega sveta s strani mednarodne avtomobilistične zveze FIA v FIA Institute Academy.

Celotna izkušnja me je kar malo zasvojila, zato me je zanimalo, kako se dirkanja sploh lotiti.

Tim, kako ste začeli? Zakaj ravno avtomobili in hitrost?

Z bratom sva že kot mulca igrala video igrice, veliko smo gledali Formulo 1, kasneje smo tudi hodili po dirkah z očetom, kjer sva midva slikala in snemala. Potem pa je najprej moj brat, ki je 2 leti starejši od mene, šel na track day, kjer se je učil vožnje in tudi odvozil prvo dirko. Jaz pa sem temu sledil.

Ste vozili še predno ste imeli izpit za avto?

Ja, že pri 14-ih ali 15-ih sem prvič sedel v dirkalniku, sicer samo za trening, ne za dirko. Prvo tekmovalno dirko sem odpeljal pred 18. rojstnim dnevom, prvi reli pa kmalu za tem, ko sem opravil izpit za avto.

Kako je bilo opravljati izpit za avto, je bilo inštruktorja kaj strah?

Naredil sem ga iz prve. Inštruktorja je bilo na začetku res malo strah, da bom zelo divji, ampak nisem imel teh problemov. Sem dinamičen voznik, vendar spoštujem omejitve in se vedno prilagodim razmeram na cesti.

Tud mene privlači hitra vožnja. Kako se lahko naučim varne dinamične vožnje?

Zdaj je to možno že tudi v Sloveniji, Miran Kacin je eden takšnih, ki ima treninge dinamične vožnje, kjer se s civilnimi avti učiš naprimer slalom, tehnike zaviranja, tehnike volana,... Vse to se da nadgraditi z reli šolami ali pa na dirkališču. Mi smo šli dvakrat ali trikrat na Finsko v reli šolo, kjer dobiš avto in inštruktorja ter se na ta način učiš. Potem so tudi razni seminarji, kjer izveš podrobnosti in tehniko.

V katerih kategorijah vse tekmujete?

Jaz načeloma vozim samo reli. Obstajajo še gorske hitrostne dirke, kakršno sva odpeljala danes in dirke na pisti, v stilu Formule 1. Trenutno vozim samo dirke v Sloveniji, letos jih je 6, zadnja bo v Idriji. Drugače pa sem nastopal tudi v Nemčiji v Opel pokalu.

Kako pa se je zgodilo sodelovanje z Oplom? Ste namreč med najboljšimi mladinskimi šoferji v Evropi.

Leta 2014 sem bil s strani FIE povabljen na izobraževanje za vrhunske mlade voznike, saj sem bil izbran za najboljšega v Evropi in torej med 12 najboljših na svetu. Po tistem sem tekmoval v Nemčiji, kjer so me opazili iz Opel Slovenija in ponudili sodelovanje.

Tudi vas privlačijo bencinski oktani? Opel je ob nakupu vozila Opel ADAM pripravil posebno akcijo in sicer ob doplačilu za posebno športno edicijo Motorsport Edition nalepk, ki bo vašega ADAMa spremenil v pravi dikalnik, prejmete še kapo in majico s podpisom Tima Novaka ter tečaj dinamične vožnje, kjer v družbi enega najboljših mladinskih reli voznikov spoznate spretnosti dirkanja.

Besedilo: Katja Kozlevčar
Fotografije Opel Slovenija

Najbolj brano