Poklic prihodnosti: Kako postati modna odvetnica

25. 4. 2019
Poklic prihodnosti: Kako postati modna odvetnica (foto: Profimedia)
Profimedia

"Postanite pionirji modnega prava v svoji državi."

Modna industrija se nezadržno širi, hkrati pa se na njenem področju
odpirajo številne nove zaposlitvene možnosti. V Evropi pa med perspektivne modne poklice brez dvoma uvrščamo tudi modno pravo.

Klepetali smo z Anno Radke, modno odvetnico in novinarko s Poljske, ki je svoje sanje uresničila v New Yorku. 

Anna si je že od nekdaj želela delovati na področju mode in tako je študij začela na eni izmed priznanih newyorških univerz Fashion Institute of Technology. "Takrat sem bila prepričana, da bom delala na področju nabave (fashion buyer). Med študijem pa me je začelo zanima tudi pisanje," nam je zaupala. Uspela si je priboriti prakso pri modni reviji Vogue in začela pisati za vrsto poljskih in tujih modnih revij. To počne še danes. 

"Vse se je spremenilo, ko sem postala raziskovalna asistentka pri Guillermu Jimenezu, enemu izmed najbolj priznanih profesorjev na področju modnega prava," se spominja. "Profesor mi je dal nalogo, da raziščem tragedijo zrušenja tovarne Rana Plaza v Bangladešu, in to me je pritegnilo. Takrat sem začela razmišljati o študiju prava."

Anna Radke, modna odvetnica

Delo modnega odvetnika ni glamurozno

Se vidite poleg Chiare Ferragni in Olivie Palermo v prvi vrsti Fendijeve modne revije? Če si tega poklica želite le zaradi ugodnosti, verjetno ne boste zdržali dolgo. Delo vsekakor prinaša tudi svoje prednosti, kot so vabila na modne dogodke, ki jih organizirajo stranke, a vsakdanjik ni nič kaj glamurozen, pojasnjuje Anna.

Modni odvetnik pomaga pri raznovrstnih pravnih problemih, ki zadevajo modne industrije. Zelo pomembno je tudi sodelovanje z ekipo za poslovanje določenega podjetja, kar omogoča najboljše odločitve.

Dnevni opravki vključujejo registracijo blagovnih znamk, ohranjanje portfolij blagovnih znamk, upravljanje primerov kršitev intelektualne lastnine, registracijo subjektov, sestavljanje in pogajanje o trgovinskih sporazumih, obravnavanje zadev v zvezi z zasebnostjo, družbenimi mediji, zaposlovanjem, priseljevanjem in celo okoljsko zakonodajo.

Noben dan ni enak prejšnjemu

Urnik je razgiban in vsak dan prinese nekaj novega. Anna svoje znanje širi tako, da sodeluje na različnih pravnih konferencah in predavanjih svetovnih na univerzah. "Delo ni glamurozno, a omogoča mi, da industrijo spreminjam na bolje," nam zaupa. 

Vsakodnevno spopadanje z izzivi pa je na koncu vedno nagrajeno: "Uspešno sodelovanje s strankami mi prinaša ogromno zadovoljstva, hkrati pa je to eden izmed najtežjih vidikov moje službe. Zakoni nikoli niso črno-beli in iskanje rešitev mi vedno predstavlja izziv, saj nikoli ne moremo predvideti rezultata določene situacije."

Kako postati modna odvetnica?

Brez zanimanja za modo vsekakor ne gre. "Vedno morate biti na tekočem z dogajanjem v modni industriji, ki se nenehno spreminja," poudari Anna. "Najprej si morate zgraditi močno pravno podlago s študijem prava in nabiranju izkušenj na področju, ki ga želite prakticirati."

Poklic je bil včasih skorajda omejen na ZDA, a modna industrija se širi z vedno večjo hitrostjo. Svet se spreminja, veliko modnih znamk potrebuje pomoč pri urejanju pravnih zadev in modno pravo postaja vedno bolj priljubljeno tudi v Evropi. "Trg ZDA je zelo nasičen in zdi se mi, da je odločitev za prakticiranje modnega prava v Evropi trenutno zelo dobra odločitev. Sedaj je čas, da postanete pionirji v svoji državi." 

Z Anno se lahko povežete tudi na Linkedinu.

Pripravila: Ana Abram

Fotografije: Profimedia, osebni arhiv Anne Radke: Martyna Mierzejewska 

Preberite še: Vse najboljše, Gigi Hadid! Poglejte top outfite z rojstnodnevne zabave

Priporočamo tudi: Uaaau! Ta stajling Kate Middleton si morate ogledati!

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan